Az alkohol és a májrák

Megosztás:

Az alkoholizálással társult rákféleségek leggyakoribb típusa a májrák. Az alkoholizálás májkárosító hatása ma már laikus körökben is ismert. Az alkoholisták 12-15%-ában 15-20 éven át történő alkoholizálás esetén májzsugor (májcirrózis) alakul ki. A májcirrózis talaján pedig az esetek 15-20%-ában, sőt hazai boncolási adatok szerint az esetek 28,7%-ában májrák alakul ki.

A KSH adatai szerint Magyarországon az évenként a májzsugorban (melyek túlnyomó többsége alkoholos eredetű) elhunytak száma 1960 óta a hétszeresére emelkedett. 1995-ben hazánkban 8496-an haltak meg májzsugorban, 1975 személy pedig májrákban. Valószínű azonban, hogy a májrák előfordulása ennél valójában több volt, hiszen hazai adatok szerint a májzsugorban elhunytak 28,7%-ánál boncoláskor májrákot is találtak. Elég ehhez annyit hozzátenni, hogy a májzsugorban elhunytak háromnegyede, a májrákban elhunytaknak pedig egyharmada 64 évesnél fiatalabb korban hunyt el.

Az eddig tárgyalt rákféleségek esetében az alkoholizálással való oki kapcsolat egyértelműen bizonyított.

Más a helyzet a női emlőrákkal, ennél az oki kapcsolat nem bizonyított, de számos olyan közlemény jelent meg, amelyek szerint napi 30 g-nál több alkohol fogyasztása 1,5-2-szeresére emeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Mindenesetre a leírtakból világosan kitűnik az alkoholizmus rákos betegségek kialakulásában játszott szerepe.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.