Elindult az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum onkológiai konzultációja

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)
Daganatok.hu
Megosztás:

Elindult az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum onkológiai konzultációja, amelynek fő célja, hogy elősegítse a még kezelés előtt álló, illetve a korábban valamilyen módon már kezelt rákbetegek - OEP által finanszírozottan is elérhető - leghatékonyabb kezelését. A konzultációt a közel 40 éves klinikai betegellátó gyakorlattal rendelkező prof. dr. Láng István tartja. A professzor személye garanciát jelent rá, hogy a centrumhoz forduló rákbetegek - bármely bizonytalanság vagy tanácstalanság esetén - szakavatott orvosi véleményt, illetve másodvéleményt kapjanak a kezelésüket illetően.

Prof. Dr. Láng István - az egyik legnagyobb hazai onkológiai centrum főorvosa - nem ma kezdte az onkológusi pályát. Már egyetemi évei alatt is a tumorsejt-ölő immunsejtek működését kutatta, jelenlegi munkahelyének belgyógyászati-onkológiai és klinikai farmakológiai osztályát pedig immár 16 éve vezeti. Láng professzort a legtöbben ugyan emlőrák-specialistaként ismerik, de azt is érdemes tudni róla, hogy az osztályán felgyógyult vastagbélrákos betegarány az USA-ban általánosnak számító 60%-os eredménnyel vetekszik.

Mit nyújt és mitől egyedi ez az onkológiai konzultáció? A fő cél, hogy Láng professzor külső, minden szempontból megalapozott szakvéleménnyel segítse a hozzá fordulók kezelését. Ebbe beletartozik a már felállított diagnózis magyarázata és pontosabb értelmezése, a beteg onkoteam-je által javasolt kezelési mód másodvéleményezése, valamint annak ellenőrzése, hogy megtörténtek-e a szükséges és indokolt molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, ami a célzott daganatellenes kezelésre való alkalmasság felmérésére szolgál.

A másik fő cél, hogy a konzultációra jelentkező beteg megnyugtató válaszokat kapjon a rákbetegséggel kapcsolatos bizonytalanságaira, illetve a betegséggel kapcsolatos kérdéseire. Ezen kérdések közé tartozik a betegség várható lefolyása, a különféle kezelési formák alkalmazása mellett remélhetőleg elérhető javulás, a kezelések mellékhatásai, valamint az, hogy lehetséges-e a teljes tünetmentesség elérése, és ha igen, mekkora eséllyel. Az onkológiai konzultáció során Láng professzor a hozzá jelentkező beteggel közösen keres válaszokat arra is, hogy milyen életmódbeli változtatásokra lenne szükség ahhoz, hogy a gyógyulási esélyek - a megfelelő rákellenes kezelések mellett - a lehető legjobbak legyenek.

Ki jelentkezhet az onkológiai konzultációra?

A Láng professzorral folytatott konzultációra bárki jelentkezhet, akinél az alábbi, ötféle ráktípus valamelyike áll fenn:

  • Emlőrák
  • Gyomorrák
  • Vastagbélrák, végbélrák
  • Tüdőrák
  • Melanoma

Elsősorban - de korántsem kizárólag - akkor érdemes igénybe venni a konzultációt, ha valakinél frissen került diagnosztizálásra a daganatos betegség, és még a kezelés előtt áll.

Azoknak is érdemes jelentkeznie, akinél előrehaladott daganatos betegség van jelen és a kezelésváltás lehetőségéről érdeklődne a professzortól. Az addig alkalmazott kezelés megváltoztatásának olyan esetekben lehet értelme, amikor az adott gyógyszer nem kellően hatékony, vagy a kezelés ideje alatt teljességgel elvesztette hatékonyságát. Ilyenkor megnézhető, hogy lenne-e lehetőség az addigi kemoterápiás vagy célzott gyógyszeres kezelés helyett egy újfajta célzott gyógyszeres kezelés alkalmazására.

Végül, az onkológiai konzultációt olyanok is felkereshetik, akiknél valamely rosszindulatú daganatos betegség gyanúja áll fenn. Láng professzor ilyenkor arra vonatkozóan ad majd tanácsot, hogy milyen kivizsgálás lenne javasolt az Ön vagy hozzátartozója, családtagja számára.

Molekuláris diagnosztikai vizsgálattal dönthető el, hogy adható-e valakinek célzott kezelés

A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok elsődleges célja annak kiderítése, hogy adható-e egy rákbetegnek célzott daganatellenes kezelés. Ha igen, akkor az eredmények alapján azt is meg lehet mondani, hogy a beteg esetében melyik lesz a leghatékonyabb a rendelkezésre álló gyógyszerek közül. Ha valakinél - bizonyos génhibák hiánya vagy épp jelenléte miatt - nem adható célzott kezelés, akkor pedig biztosan tudni lehet majd, hogy a célzott terápia ennél a betegnél nem lesz lehetséges, ezért mindenképpen más kezelési módot kell választani.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban négyféle génben vizsgálják a különféle mutációk jelenlétét vagy hiányát. Az, hogy melyik gén mutációit fogják vizsgálni - ha a betegnél Láng professzor előzetes véleménye szerint elvileg szóba jöhet a célzott kezelés - attól függ, hogy a beteg milyen daganattípussal fordult a centrumhoz.

Minderről itt olvashat bővebben:
Mit kell tudni a molekuláris diagnosztikáról? 

Olvasson bővebben az onkológiai konzultációt vezető főorvos onkológusi pályafutásának részleteiről:
Láng István személyes önéletrajza 

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.