Mégsem műtöttek meg

2011. április 7.
Megosztás:

"A műtőasztalról vettek le, mert nem volt mit műteni" - emlékszik vissza egy negyvenéves férfi, akinél az arcüreg rosszindulatú daganatát diagnosztizálták.

"Az egyik nyár júliusának elején a szemem állandóan könnyezni kezdett, az orromból pedig véres váladék folyt. Volt, hogy egy nap elhasználtam 30-40 darab papír zsebkendőt. Persze rögtön orvoshoz fordultam. A ceglédi kórház fül-orr-gégészetén orrpolipra gyanakodtak, de a biztonság kedvéért szövetmintát vettek. Ebből kiderült, hogy nem orrpolipról, hanem az arcüreg rosszindulatú daganatáról van szó.

Az Országos Onkológiai Intézetben végzett CT-vizsgálat az orrüregem jobb felében egy 3,5-5,5 centiméter átmérőjű tumort igazolt. A főorvos úr azt mondta, ne kezdjük mindjárt a műtéttel. Próbáljuk meg először a kemoterápiás és sugárterápiás kezelést együttesen, és egyidejűleg az Avemar szedését is javasolta. (…)

Augusztus közepétől - két hónapon át, hétfőtől péntekig - napi 5 perces sugárkezeléseim voltak, majd következett a kemoterápia. Hét palacknyi infúziót kaptam négy alkalomra elosztva. (…) Naponta vonattal jártam be az Országos Onkológiai Intézetbe. Mivel olyan rossz volt látni a többi súlyos állapotban lévő beteget, délután négy órakor - a kezelésem befejezésekor - bármilyen rosszul is éreztem magam, hazamentem. A családommal - feleségem és két gyermekem van - könnyebben viseltem a szenvedést. A feleségem tartotta bennem a lelket. Nagyon sokat köszönhetek neki. Ha nem biztat, nem áll mellettem, talán nem éltem volna túl ezt a sok szenvedést.

Egyszóval, a kemoterápia nagyon megviselte a szervezetemet. Délután négykor fejezték be a kezelést, és éjfél felé kezdődött a hányinger. Kihullott a hajam is, de szerencsére már visszanőtt, az arcszőrzetemmel együtt. A kemoterápia hatására nem éreztem semmiféle ízt körülbelül fél évig. A szaglásom is csak nemrég jött vissza. A sugárkezelést két oldalról, illetve hátulról kaptam. A kezelés során hátul megégették a fejemet és a nyelvemet. Mint már említettem, a rákdiagnózis után hat hónapig folyamatosan véres, rögös váladék jött ki az orromból. Viszont a kéthónapos sugár- és kemoterápiás kezelés (…) hatására lassan megszűnt az orrdugulásom, és egyre jobban éreztem magam.

A sugárkezelés közben megégett a nyelvem, így a levest csak szívószállal tudtam megenni. A szájpadlásom, a nyálkahártyám is nagyon fájt. (…) Éjszaka a hányás következtében szinte minden kijött belőlem. (…) Aztán következett a műtét: befeküdtem az onkológiai intézetbe, és felkészítettek a 10 órás műtétre. Mivel a homloküregből indult ki a daganat, azt mondta a főorvos úr, hogy meg kell nyitni a koponyát is, és az arcomat is vágni kell. Ezért az Országos Idegsebészeti Intézetből kértek fel egy szakfőorvost, műtéti konziliáriusnak. Reggel 9 órakor betoltak a műtőbe, elaltattak, azután nem tudom, mi történt velem.

Másnap reggel a feleségem mesélte el, hogy ő kinn izgult a műtő előtt, hogy vajon mi lesz velem, és akkor úgy fél tizenegy magasságában kijött a főorvos úr, és mondta, hogy van egy nagyon-nagyon jó híre: "nem találják a daganatot". Megvárják a szövettani eredményt, és ha mégis szükség lesz még egy kisebb műtétre, akkor azt már a garaton keresztül is el tudják majd végezni. Így levettek a műtőasztalról, és visszatoltak a szobába. Minderről én semmit sem tudtam, mivel másnap reggelig aludtam.

Mikor a szobámban ébredtem, nagyon elcsodálkoztam, mivel úgy volt, hogy körülbelül három-négy napig altatnak, és megfigyelnek az Intenzív Osztályon. Megtapogattam az arcomat, és nem éreztem semmit. Megnéztem a tükörben az arcom, nem volt rajta vágás. Akkor mondta a szobatársam, hogy nem volt műtét. Majd bejött a főorvos úr, és mondta, hogy ha nem fog vérezni az orrom, mehetek haza. Mondhatom, testileg és lelkileg is nagyon jól éreztem magam, és így van ez a mai napig. Elmúlt a betegségérzetem.

A leleteim szerint a tumorra jellemző lágyrész 5,5 centiméterről 1,0-1,8 centiméterre ment vissza. Kóros nyirokcsomót nem mutattak ki. Kitűnő a vérképem, egyszóval jól vagyok.

96 kiló voltam a betegségem előtt. Ez követően - a sugár- és kemoterápia alatt - lefogytam 59 kilóra. A gyógyulási folyamat során, amikor már tudtam rendesen enni, fokozatosan visszahíztam, de nem teljes mértékben: most 82 kiló vagyok. Ezt a súlyomat szeretném tartani, mert így érzem jól magam.

Már újra dolgozom a megszokott, váltásos munkaidő-beosztásomban. Ez nagyon kedvező a számomra, mert így többet lehetek otthon a családdal. Igyekszem minél többet mozogni, szobabiciklizek, járok focizni és kerékpározni a 13 éves fiammal. Egyszóval minden a régi! A sok megpróbáltatás, fájdalom és halálfélelem után, most tudom csak igazán értékelni az egészséget."

(X)

* * *

A fenti történet főszereplője gyógykezelése alatt folyamatosan szedte az Avemart, ami meggyőződése szerint jelentősen hozzájárult a betegség elleni sikeres küzdelemhez, az erre vonatkozó gondolatok azonban reklámetikai megfontolásból eltávolításra kerültek.
Az Avemar nem gyógyszer. Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: