Öltönyben érkeztem, és öltönyben is távoztam a kórházból

Daganatok.hu 2011. május 2.
Megosztás:

Az 58 éves építész és generál-kivitelező nem igazán engedte, hogy betegsége eluralkodjon rajta: amikor másokat még betegállományban tart a háziorvos, ő már visszament dolgozni. Mára szerencsére úgy tűnik, hogy gyógyultnak tekintheti magát.

- Az ön munkája eléggé mozgalmas, mondhatnánk, különösen nagy stressznek van kitéve.
- Nem tagadom, eléggé idegesít, ha mások nem úgy dolgoznak, ahogy kellene. Az én munkámban pedig nem babra megy a játék. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy ház hogyan épül föl, azaz próbálok egy bizonyos szintet tartani a munkában és az életvitelemben. Az állandó feszültség ugyanakkor alkati kérdés is.

- Ez a stressz vezethetett a betegséghez?
- Először hasi görcseim jelentkeztek, amelyek nem múltak el, sőt fokozódtak. A kellemetlen panaszokat később székszorulás, majd hasmenés váltotta fel. Belgyógyász kezelőorvosom kezdetben prosztatagondokra gyanakodott, de a vizsgálatok során kiderült a tejérzékenységem. A tejérzékenység a tudományos kutatások szerint 90%-ban összefüggésbe hozható a vastagbéldaganat kialakulásával. Én pedig az időm nagy részét építkezéseken, bejárásokon töltöm, és rendszeresen tejet ebédeltem kaláccsal.

- Akkor tehát vastagbéldaganattal került kórházba?
- Igen. A vizsgálatok vastagbélszűkületet állapítottak meg; a beavatkozás egy héten belül megtörtént. A szövettani leletben aztán a vastagbél rosszindulatú daganatát diagnosztizálták a vastagbelem alsó részében, szerencsére áttét nélkül. Egy kétórás műtét során eltávolítottak egy részt a vastagbelemből, amely a daganaton túl 11 darab nyirokcsomót tartalmazott. Áttétem nem volt, ezért nem kaptam sem sugár-, sem pedig kemoterápiás kezelést. (…)

- A kórházi lábadozást ezek szerint viszonylag könnyen vészelte át.
- (…) A műtét előtt állandó volt a testsúlyom, amiből hét kilót lefogytam a műtét következtében. Azután a lábadozásnál viszonylag gyorsan visszaállt az eredeti testsúlyom, amelyhez képest az elmúlt négy év alatt további 4-5 kilót híztam. Ez elfogadható a számomra.

A műtét után egy hónap elteltével, amikor másokat még betegállományban tart a háziorvos, én már visszamentem dolgozni. A teljesség kedvéért azért azt is hozzá kell tennem, hogy a fizikai alapom is megvolt a gyógyuláshoz, mivel fiatal koromban aktívan sportoltam. Jelenleg ugyan nem sportolok, de a munkámmal együtt jár a mozgás. Most építünk egy nyolcemeletes házat, amit naponta kétszer-háromszor megmászok.

- Ön nagyon céltudatosnak tűnik. A betegségét is könnyen kézben tudta tartani?
- A betegséghez való hozzáállás lelki dolog is. A nejem például nagyon elkeseredett volt. Ellenben én eleve úgy indultam neki, hogy nem hagyom el magam, és meg akarok gyógyulni. Persze óriási szerencsém volt, mert a görcsök kellő időben jelezték a problémát. Az is igaz azonban, hogy én kezdetben nem vettem komolyan ezeket, és csak a kelleténél később fordultam orvoshoz.

A kórházi betegtársaim közül viszont sokan elhagyták magukat. Műtét után jobbra dőltek, balra dőltek, meg mackó melegítőbe öltöztek. Én ezt nem akartam. Úgy mentem haza, hogy ne is lássák, hogy beteg vagyok. Elhatároztam, hogy úgy jövök ki a kórházból, ahogy bementem. Műtét után a hatodik napon vették ki a varratokat. Azután hetedik napon öltönyben, nyakkendőben, szépen felöltözve távoztam. Egyedül annyi változott, hogy nadrágtartót használok, mert az övet a műtét miatt nem bírja a hasam.

- Mondhatjuk, hogy könnyen túlesett a betegségen?
- Azért nem egészen. Az egyik nyáron ugyanis egy borsnyi széles, jóindulatú polipot távolítottak el endoszkópos hőkezeléssel a vastagbelemből. A vér- és a szövettani vizsgálatokkal a vastagbél jóindulatú daganatát diagnosztizálták, a vizsgálat tehát semmi kóros eltérést nem igazolt az alapbetegségemhez képest. Az alapműtétem óta 4 év telt el. Annak ellenére, hogy van egy bizonyos hajlamom a daganatos megbetegedésekre, a polip - szerencsére - mégis megmaradt jóindulatúnak.

* * *

A fenti történet főszereplője gyógykezelése alatt folyamatosan szedte az Avemart, ami meggyőződése szerint jelentősen hozzájárult a betegség elleni sikeres küzdelemhez, az erre vonatkozó gondolatok azonban reklámetikai megfontolásból eltávolításra kerültek.
Az Avemar nem gyógyszer. Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: