Az alternatív rákkezelések veszélyeztethetik a hagyományos kezelések hatékonyságát

A kurkuma volt a második legnépszerűbb, rákkezelések alatt is alkalmazott kiegészítő kezelés a megkérdezett betegek körébenA kurkuma volt a második legnépszerűbb, rákkezelések alatt is alkalmazott kiegészítő kezelés a megkérdezett betegek körében
Daganatok.hu 2014. december 19.
Megosztás:

Eddig is ez volt az onkológusok álláspontja, és most egy újabb kutatás is megerősítette, hogy az onkológiai kezelések alatt érdemes óvatosnak lenni az alternatívnak nevezett, illetve a kiegészítőnek szánt kezelésekkel. A Melbourne-i Peter MacCallum Rákközpont munkatársai 462 kezelés alatt álló rákbetegnél vizsgálták, hogy mit alkalmaznak még az orvos által hivatalosan javasolt kezelés mellett. A felmérés két éven át tartott, a megkérdezettek pedig összesen 330-féle, a kezeléseket kiegészítő termék használatáról számoltak be.

Az Ausztrál Klinikai Onkológiai Társaság éves konferenciáján bemutatott vizsgálatból kiderült: a megkérdezett rákbetegeket leginkább a halolaj, a kurkuma, a koenzim Q10, a máriatövis, a zöld tea, a gyömbér, a lactobacillusok, az édesgyökér, a csüdfű (Astragalus) és a reishi gombák érdekelték.

Ezeknél azonban kivétel nélkül előfordulnak már ismert, vagy az eddigi kutatások alapján előre megjósolható gyógyszerkölcsönhatások azokkal az onkológiai kezelésekkel, amelyeket az orvosok hivatalosan alkalmaznak - írja a Guardian beszámolója.

Egy részletes példa: antioxidánsok szedése kemoterápiás kezelés alatt

"Nem arról van szó, hogy a felsorolt termékek önmagukban károsak lennének: egy egészséges ember étrendjébe minden probléma nélkül beilleszthetőek, és nem fognak semmilyen kellemetlenséget okozni. Egy daganat miatt végzett sebészeti beavatkozást megelőzően, illetve a kemoterápiás vagy sugárkezelések alatt azonban már okozhatnak olyan problémákat, amelyek hátráltatni fogják a betegek gyógyulását" - mondja a kutatás vezetője, Sally Brooks.

A fő gondot az jelenti, hogy ezen a téren még viszonylag kevés kutatás zajlott, azok az eredmények pedig, amelyek már rendelkezésre állnak, sokszor ellentmondásosak, vagy nem teljesen egyértelműek. Az egyik legjobb példa erre az antioxidánsokat tartalmazó termékek várható hatásai abban az esetben, ha a daganatellenes kezeléssel egy időben alkalmazzuk őket.

A kemoterápia például részben azáltal fejti ki a daganatos sejteket elpusztító hatását, hogy megnöveli a szervezetben a reaktív oxigén származékok (ROS) mennyiségét. (A reaktív oxigén származékok nemcsak a szabad gyököket - például a szuperoxid aniont és a hidroxilgyököt - foglalják magukba, hanem például a hidrogén-peroxidot is, ami ugyan nem rendelkezik párosítatlan elektronnal, de reaktivitása a szabad gyökökéhez hasonló.)

A reaktív oxigén származékok a daganatos és az egészséges sejteket egyaránt károsítják, ami részben kívánatos (a daganatos sejtek esetében), részben pedig nem kívánt mellékhatás (az egészséges sejtek esetében). Így ha olyan kiegészítő kezelést alkalmazunk, amelynek magas az antioxidáns-tartalma, akkor lehet, hogy ezzel csökkentjük a kemoterápia mellékhatásait, emellett azonban a kívánt ráksejtpusztító hatás is mérséklődhet.

"A kemoterápiás kezelések során a hatékonyság és a mellékhatások egyensúlyának gondos beállítására törekszenek az orvosok. Azonban ha a beteg eközben antioxidánsokat szed - és erről nem tájékoztatja a kezelőorvosát - akkor könnyen felborulhat ez az egyensúly" - írja a Science Based Medicine oldalán.

Novella szerint az antioxidánsok kemoterápia alatt történő alkalmazásával kapcsolatos eddigi kutatási eredmények vegyesek, és nem kellően jó minőségűek ahhoz, hogy az orvosok egyértelmű ajánlásokat fogalmazhassanak meg a betegeiknek ezzel kapcsolatban.

További példák: a kurkuma és a csüdfű lehetséges hatásai a kezelésekre

Az ausztrál felmérés szerint a tíz legkedveltebb, kiegészítő kezelésként alkalmazott termék között a kurkuma és a csüdfű (Astragalus) is szerepelt. A kurkumin - a kurkumában található polifenol vegyület - ugyancsak csökkentheti a kemoterápia hatékonyságát, részben a már imént ismertetett okból, ugyanis gátolja a reaktív oxigén származékok képződését. A kurkumin másik lehetséges hátrányos hatása, hogy befolyásolja a citokróm P450 enzimrendszer működését, amely többféle gyógyszer - köztük kemoterápiás szerek - lebontásában is fontos szerepet játszik.

A csüdfű az immunrendszer működésére gyakorolhat hatást. Ez - egy randomizált vizsgálatok eredményeit elemező metaanalízis szerint - előnyös lehet a kemoterápiás kezelések bizonyos típusainál. Ez egy előzetesnek tekinthető eredmény, amely Novella szerint még további megerősítést igényel. Az immunrendszerre gyakorolt hatások miatt autoimmun betegség jelenlétekor nem érdemes csüdfüvet alkalmazni, és olyankor sem, ha a beteg az immunrendszer működését elnyomó gyógyszereket szed.

A fentiekből látható, hogy a kiegészítő kezelések hatásai nem feltétlenül negatívak - mint például a csüdfű esetén - a lezajló folyamatokat azonban még pontosabban kellene tisztázni ahhoz, hogy mindez hivatalosan is ajánlható legyen. Más esetekben - mint például az antioxidáns-tartalmú termékeknél - pedig elég valószínű, hogy nem tesz jót a kemoterápia alatt történő alkalmazásuk.

Összefoglalva, ha a beteg használni szeretne valamilyen kiegészítő kezelést, akkor erről leginkább a kezelőorvosát kellene először megkérdeznie. Ő jó eséllyel ismerni fogja a vonatkozó kutatási eredményeket, és javaslatot tesz rá, hogy érdemes-e valamit használni, vagy sem. Még így is felmerülhet a különféle termékek szennyezettségének problémája, de a kezelés alatt álló beteg legalább olyantól informálódik majd, aki a leginkább képes megítélni, hogy érdemes-e, lehet-e valamit kiegészítő kezelésként alkalmazni a rákellenes terápia ideje alatt.

* * *

Természetgyógyászat az onkológiában - Dr. Riskó Ágnes előadása videón:

* * *

Források:

Risks of CAM Treatments for Cancer (Science Based Medicine) 

Potential interactions and issues associated with the use of CAM commonly used in the cancer population (COSA 2014) 

Alternative therapies risk effectiveness of cancer treatment, researchers find (The Guardian)

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.