Figyelembe vehetőek-e a nemi különbségek a kemoterápia adagolásában?

Daganatok.hu 2016. június 2.
Megosztás:

Miért nem veszik tekintetbe a daganatellenes szerek adagolása során, hogy a női és a férfi szervezet farmakokinetikai és farmakodinámiás paraméterei eltérőek? - teszi fel a kérdést a PharmaOnline legújabb cikke. Az egyik ok, hogy a kemoterápia hatásait elemző klinikai vizsgálatokban a nők alulreprezentáltak, a másik pedig, hogy az onkológiai szereknél a hatásosság bizonyítása áll a középpontban, így többek között a nem-specifikus különbségek boncolgatása is háttérbe szorul.

A nők testtömege általában alacsonyabb, mint a férfiaké, emellett a szervezetük zsír- és izomhányada is más, mint ami a férfiaknál jellemző. Mindez a farmakokinetikai és farmakodinámiás paraméterek tekintetében is eltérésekhez vezethet, ha daganatellenes terápiáról van szó, ezt azonban általában nem veszik figyelembe.

Ennek okairól is szó esett azon a berlini gender-medicina kongresszuson, amelyről a PharmaOnline írt beszámolót. A nemre szabott kemoterápia bevezetését nehezíti például az a körülmény, hogy a kemoterápiás szerekkel végzett klinikai vizsgálatokban a nők alulreprezentáltak: a vizsgálatokban résztvevő nők aránya alacsonyabb, mint a daganatos betegek között jellemző nőarány.

Egy másik ok, hogy a daganatterápiában alkalmazott gyógyszerek forgalomba hozatalát általában jóval kevesebb beteg bevonásával végzett vizsgálatok előzik meg, mint az egyéb indikációban történő engedélyeztetéseknél. Míg például egy kardiovaszkuláris probléma kezelésére engedélyezett szert jellemzően több ezer beteg kipróbál a forgalomba hozatal előtt, az onkológiában 500 alatti betegszám is elegendő lehet.

A harmadik tényező pedig, amely miatt ma még nem jellemző a nemek közötti különbségek figyelembe vétele, hogy az onkológiai szereknél a középpontban a hatásosság bizonyítása áll. Mivel ez a legfontosabb, háttérbe szorul a mellékhatás-profil, illetve a hosszú távú biztonságosság vizsgálata, csakúgy, mint a nem-specifikus különbségek boncolgatása - írja a PharmaOnline.

"Az onkológusok bíznak abban, hogy a jövőben egyre több klinikai evidencia halmozódik fel arra vonatkozóan, hogy milyen nembeli különbségeket lehet, és milyen módon kell figyelembe venni a kemoterápia sikere érdekében" - idézi a lap Wolf-Dieter Ludwig onkológust, a berlini konferencia egyik onkológus résztvevőjét.

Az egyetlen kivétel a fentiek alól a karboplatin, ahol a testfelület mellett azt is figyelembe veszik az adagolási séma kialakításánál, hogy férfi-e vagy nő a kezelendő beteg.

További részletek a kemoterápiás gyógyszerek mellékhatásaiban tapasztalható nemek közötti eltérésekről: Egyelőre nincs nem-specifikus kemoterápia

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.