Méhnyakrák: hány magyar nő él a hamis biztonságérzet illúziójában?

Fotó: DreamstimeFotó: Dreamstime
Daganatok.hu 2013. január 25.
Megosztás:

A Szinapszis Kft. a nemzetközi AURORA Projekt keretében 6 ország - Románia, Csehország, Szlovákia, Görögország, Olaszország, Magyarország - több mint 2300 válaszadójának méhnyakrákkal kapcsolatos ismereteit elemezte. Az eredmények alapján akadnak még, akiknek a betegségről szerzett eddigi tudása fontos kérdésekben hiányos, így ők nem hozhatnak felelős döntést a megelőzést illetően sem. Az AURORA projekt célja egy olyan általános és megvalósítható stratégia kidolgozása, amely elősegíti a méhnyakrákszűrést az új EU tagállamok fogamzóképes korban lévő női lakosai körében.

A méhnyakrákot 99%-ban a humán papillomavírus (HPV) állandósult fertőzése okozza. Ezzel a ténnyel minden korcsoportban hasonló mértékben vannak tisztában a megkérdezettek (74%) - a görögök kivételével (60%) hasonlóak az ismeretek a vizsgált országokban - írja a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. közleménye.

Valamennyi országban hiányosak az ismeretek a kockázati tényezők tekintetében. A megkérdezettek fele (51%) válaszolta, hogy a dohányzás, HIV fertőzés, vagy a legyengült immunrendszer közül mindegyik rizikófaktornak számít - a válaszadók másik fele (49%) csak egyik vagy másik megnevezett tényezőt tekintette veszélyesnek a méhnyakrák kialakulása tekintetében a HPV-vel fertőzött nők számára.

Bár ebben a kérdésben a magyar megkérdezettek jobban szerepelnek (61%), mint a más országok válaszadói - egyéb kérdések kapcsán inkább elmaradnak ismereteink a nemzetközileg mért arányoktól. A hazai válaszadók csupán háromnegyede tudja, hogy a kezdeti stádiumú méhnyakráknak nincsenek tünetei - szinte minden, a kutatásban részt vevő országban magasabb számban vannak ezzel tisztában.

A nulladik stádiumban kiszűrt méhnyakrák még 100%-ban gyógyítható

A magyar kitöltők 18%-ában csak hasi görcsök esetén merülhet fel, hogy méhnyakrákról lehet szó, holott ez már az előrehaladottabb stádium jele. A nulladik stádiumban kiszűrt betegség pedig még 100%-ban gyógyítható. Fontos látnunk, hogy itt nem arról van szó, hogy egy egészségügyi témájú műveltségi vetélkedőn hogyan szerepelnek a magyar nők - sokkal inkább arról, hogy hányan élnek a hamis biztonságérzet illúziójában, s a megfelelő ismeretek híján csökkenthetik az esélyeiket: nem fordítanak figyelmet a megelőzésre, nem vesznek részt szűrésen. Holott önmagában sem a szűrés, sem a vakcináció nem nyújt védelmet - a védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása a leghatékonyabb módja a méhnyakrák megelőzésének.

A kép nagy méretben 

Rosszabb eséllyel gyógyulnak, akik tájékozatlanabbak

A legtöbb válaszadó - a vizsgált országokban átlagosan 89% - egyetértett azzal, hogy a HPV elleni védőoltás megelőzi a fertőzés kialakulását. Ugyanakkor akadnak olyan válaszadó csoportok is, pl. a háztartásbeliek, ahol majd minden 10. kitöltő úgy gondolja, hogy a védőoltást egy lehetséges kezelési lehetőségnek tekinti - holott valójában nem ennyire egyszerű a helyzet: sugár- vagy kemoterápia, esetleg a méheltávolítása a kezelési gyakorlat.

A kép nagy méretben 

A fenti adatokból jól látszik, hogy jelentős arányban rendelkezünk ismeretekkel a méhnyakrákkal kapcsolatban. Azonban még jól mérhető azok aránya is, akik az ismereteik hiányossága miatt nem hozhatnak felelős döntést a szűrés és/vagy oltás kérdésében, s ugyancsak a téves elképzeléseik miatt későn kerülnek orvoshoz, s így rosszabb eséllyel gyógyulnak.

A kép nagy méretben 

Az AURORA projektről

A Szinapszis Kft. 2012 év végén az AURORA Projekt keretében a 2011 júliusa óta összegyűjtött, méhnyakrákkal kapcsolatos ismeretekre rákérdező online kérdéssor eredményeit elemezte. Hat országban - Románia, Csehország, Szlovákia, Görögország és Olaszország mellett Magyarországon - több mint 2300 fő vett eddig részt a kitöltésben.

Az AURORA projekt célja egy olyan általános és megvalósítható stratégia kidolgozása, amely elősegíti a méhnyakrákszűrést az új EU tagállamok fogamzóképes korban lévő női lakosai körében. További törekvése, hogy elősegítse a méhnyakrák megelőzését, és európai szinten elérhetővé váljon minden olyan információ és szaktudás, mely a megelőzés példaértékű gyakorlatainak kifejlesztését és implementációját segítheti. 

Forrás: Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.