HPV oltás: 100 százalékos hatás, ha az oltás időpontjában még nincs jelen a vírus

Daganatok.hu 2013. március 12.
Megosztás:

A humán papillómavírus (HPV) elleni oltás 100 százalékos hatásúnak bizonyult azon hölgyek esetén, akik az oltás időpontjában még nem fertőződtek meg a vírussal - idézi a Lancet Oncology című folyóiratban megjelent tanulmány legfőbb megállapítását a Semmelweis Figyelő. Az oltás nem elhanyagolható a HPV-fertőzötteknél sem, bár náluk ez már csak kisebb mértékű védettséget biztosít. Ebben a témában ez az eddigi legszélesebb körben végzett vizsgálat.

Egy nemzetközi kutatás 20 ezer, 15 és 25 év közötti nő bevonásával a GlaxoSmithKline (GSK) által gyártott, HPV elleni, méhnyakrák megelőzésére szolgáló vakcina hatásfokát vizsgálta. Ez az oltástípus a humán papillómavírus (HPV) 16-os és 18-as altípusával szemben nyújt védelmet, melyek a méhnyakrákos esetek 70 százalékáért tehetőek felelőssé.

A négy éven át tartó vizsgálat megállapította, hogy az oltás mintegy 93 százalékban képes kivédeni a méhnyak-nyálkahártya CIN3-nak nevezett elváltozását, mely a nyakállományt beszűrő, más szóval invazív daganat kialakulása előtt jelentkezik (ez egy úgynevezett rákmegelőző állapot).

A kutatási eredményeket bemutató, Lancet Oncology-ban megjelent tanulmány szerint az oltás 100 százalékos hatásúnak bizonyult azon hölgyek esetén, akik az oltás időpontjában még nem fertőződtek meg HPV-vel. A teljes populációt (tehát a fertőzötteket is) tekintve a CIN3-mal szembeni védőhatás 46, a valódi rákkal szemben pedig 77 százalékosnak bizonyult.

A témában egész mostanáig a legszélesebb körben elvégzett vizsgálat újabb bizonyítékokat szolgáltat a HPV-ellenes oltás előnyeiről. Az oltástól a legnagyobb hatás a serdülőkorú lányok esetén várható - mivel ők még nem élnek aktív szexuális életet, ezért nem is fertőződhettek meg HPV-vel. Ugyanakkor - igaz kisebb mértékű védettséget biztosít - az oltás nem elhanyagolható a HPV-fertőzötteknél sem.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) két HPV-oltást engedélyezett - a GSK készítménye a 16-os és 18-as altípusok ellen véd, emellett részleges védettséget biztosít a 31-es, a 33-as, a 45-ös, és az 51-es altípusokkal szemben is.

A HPV oltás Magyarországon is elérhető, számos önkormányzat pedig már ingyenessé is tette a vakcinát a helybeli fiatal lányok számára.

Forrás: Semmelweis Figyelő 

* * *

Kapcsolódó anyagaink:

Harmadik éve ingyen kaphatják a HPV-oltást a 13 éves lányok Zalaegerszegen

Méhnyakrák: hány magyar nő él a hamis biztonságérzet illúziójában?

Évente 6-8000 méhnyakcsonkolást végeznek a méhnyak rákmegelőző állapotai miatt

A méhnyakrák oltással és szűréssel előzhető meg

Évtizedes rejtélyre derült fény a méhnyakrák kialakulásával kapcsolatban

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: