Mit nyerhetek még azzal, ha beoltatom magam méhnyakrák ellen?

Daganatok.hu
Megosztás:

A védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazásával mára lehetőség nyílt arra, hogy megelőzzük a méhnyakrákot. Az oltás egy további fontos előnye, hogy a rákmegelőző állapot miatt végzett műtétek nagy része szintén elkerülhető a védőoltásnak köszönhetően.

A védőoltás beadásával számos stresszhelyzet elkerülhetővé válik, például sokkal nyugodtabban várhatjuk a szűrés eredményét.

A méhnyakrák kialakulását megelőzi az ún. rákmegelőző állapot, ami hosszú évekig, akár 10 évig is tarthat. A méhnyakrákszűrés során ezen korai stádiumok nagy része felfedezhető. Indokolt esetben egy ambuláns műtétre kerülhet sor, melynek során a méhnyak egy kis részét eltávolítják. Hazánkban megközelítőleg 10 000 ilyen műtétre kerül sor évente.

A műtéten átesett betegek meggyógyulnak, azonban a műtétet követő időszakban gyulladás alakulhat ki. A méhnyakon végzett műtétet követően egy későbbi terhesség során a vetélés, illetve koraszülés kockázata fokozódhat. Előfordulhat a szexuális élet minőségének romlása is.

A rákmegelőző állapot miatt végzett műtétek nagy része elkerülhető a védőoltásnak köszönhetően. Fontos tudni, hogy a méhnyakrák elleni védőoltás a HPV-fertőzés megelőzésére és nem a betegség gyógyítására szolgál.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.