Védőnői méhnyakszűrés: 54 ezer nő vett részt a vizsgálaton az elmúlt két évben

Daganatok.hu 2015. november 27.
Megosztás:

A védőnői méhnyakszűrés célja, hogy a nők lakóhelyükhöz közel, az alapellátás keretében érhessék el ezt a szűrővizsgálatot. Jelenleg 1500 védőnő végezhet méhnyakszűrést az országban.

Érdemes tudni, hogy a méhnyakrák szűrése csak a HPV vírus szűrésével lehet teljes, aminek az az oka, hogy a citológiai vizsgálat több apró hibalehetőséget is tartalmaz (a vizsgálat érzékenysége nem 100%-os). A méhnyakrák így az esetek 24-32%-ában olyan nőknél alakul ki, akiknek citológiai szűrése negatív eredményű. Ez a vizsgálat önmagában tehát nem elég a betegség teljes biztonsággal történő megelőzéséhez, mégis nagyon fontos, hogy minél többeknél elvégzésre kerüljön.

Ebben segít az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának 2013-ban elindított programja, amely a védőnői méhnyakszűrést országossá terjesztette ki. A védőnők így hatékonyan képesek részt venni a körzetükben szervezett méhnyakszűrési tevékenységben, azáltal, hogy ők maguk is képesek önállóan méhnyakszűrést végezni.

A program indulása óta a védőnők közel 54 ezer méhnyakszűrést végeztek el. Az esetek kétharmadában a vizsgálat eredménye negatív lett. A szűrések negyedénél volt szükség további vizsgálatra vagy ismételt kenetvételre. Az esetek 6 százalékában valamilyen gyulladásos betegségre derült fény. A daganatgyanús eredmények aránya 3 százalék körül alakult, ami 1600 esetet jelent. Ők azok a nők, akiknél az időben felfedezett elváltozás eredményesen kezelhető - írja az eddigi eredményekről az ÁNTSZ beszámolója.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.