Milyen tüneteket okoz a mellrák?

Daganatok.hu 2011. március 4.
Megosztás:

Többféle, a mellrákra utaló tünet létezik: nagyon fontos, hogy a nők - rendszeres önvizsgálatuk során - felismerjék ezeket, és gyanú esetén azonnal orvoshoz forduljanak. A mellrákot jelző csomó a legtöbb esetben fájdalmatlan.

A mellrákra utaló tünetek többfélék lehetnek, ezeket azonban magunk is észrevehetjük. A mellrák legismertebb és legkönnyebben észrevehető tünete, ha csomót tapintunk a mellünkben. A hónalj alatt szintén megjelenhet a csomó, így ezen a területen is érdemes önvizsgálatot tartanunk. Mellrákra utalhat továbbá, ha a mellbimbó behúzódik, vagy ha az emlő bőrén jelenik meg behúzódás. A mellbimbó ekcémaszerű elváltozása szintén daganatos betegséget jelezhet, és további figyelmeztető jel, ha az egyik emlő bőre az ellenoldalihoz képest duzzadttá, keménnyé vagy pirossá válik. A mellbimbóból eredő véres váladékozás ugyancsak a mellrák jele lehet.

Az első és legfontosabb tanács, hogy mindenképp forduljunk orvoshoz abban az esetben, ha csomót tapintottunk a mellünkben vagy a hónaljunk alatt. A csomókról érdemes tudnunk, hogy a legtöbb esetben nem járnak fájdalommal, és éppen ez az, ami megtévesztheti a betegeket. A daganat tömege azonban a legkorábbi stádiumban a legkisebb, így ez az az időszak, amikor még a legeredményesebben vehető fel a harc a mellrákkal szemben. Érdekes összefüggés, hogy minél jobban fáj egy csomó, annál kisebb eséllyel lesz szó rosszindulatú daganatos elváltozásról.

Ugyancsak érdemes orvoshoz mennünk a többi, fentebb említett tünet jelentkezésekor is. A mellrák akár teljesen meg is gyógyítható, de ennek az a feltétele, hogy a lehető leghamarabb megkezdődhessen a szükséges kezelés. A szakorvos meg fogja kérdezni, hogy nyomásérzékeny volt-e a mellünkben tapintott csomó, mekkora volt a mérete, és hogy pontosan hol helyezkedett el. Arról is be kell majd számolnunk, hogy nőtt-e valamennyit a csomó, amióta először kitapintottuk. Ha szültünk már gyermeket, akkor arra is válaszolnunk kell, hogy szoptattuk-e a gyermeket és mennyi ideig. (A szoptatás elvileg védhet a mellrák kialakulásától, az erre vonatkozó adatok azonban nem egyértelműek: egyes tanulmányok szerint a szoptatás védő hatással rendelkezik, más kutatások azonban nem támasztják alá ugyanezt.)

A mellrák öröklődhet is, így orvosunk arra is kíváncsi lesz, hogy volt-e már a családunkban mellrákos megbetegedés, és ha igen, ez mennyire volt gyakori. Az átlagos női populációban hat százalékos a mellrák kialakulásának valószínűsége, de ha egy női ágú rokonunknál már előfordult mellrák, akkor ugyanez a szám kilenc százalékra nő. Két rokonnál már tizenhat, három rokonnál pedig huszonhét százalékos kockázatról beszélhetünk.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.