A mellrák célzott kezelési lehetőségei

Daganatok.hu 2011. március 7.
Megosztás:

Mikor van lehetőség a mellrák célzott kezelésére? Kik azok a betegek, akik a HER2 receptor gátlásában, és kik azok, akik a daganat érképződését gátló gyógyszeres terápiában részesülhetnek? Miben jelentenek előrelépést ezek a terápiák a korábbiakhoz képest?

A mellrák célzott - kifejezetten a daganatsejtekre vagy a daganat növekedésére ható - kezelése jelenleg kétféleképpen érhető el. Az egyik lehetőség, ha a mellráksejtek tartalmazzák a HER2 nevű fehérjét, amely gyógyszeres úton gátolható. A másik választás a daganat vér- és tápanyagellátását biztosító erek növekedésének gátlása, amellyel szintén elérhető a tumornövekedés lassítása.

A HER2-receptor gátlása

Az utóbbi évtizedben óriási előrelépést jelentett az a célzott daganatterápiás szer, amely a daganat növekedéséért felelős sejtfelszíni receptor, a HER2 fehérje ellen hat. A HER2-t a daganatsejtek extrém módon, akár 10 000-szeres mennyiségben is túltermelik.

A HER2 szaporodási jeleket közvetít a sejt környezetéből a sejt belseje felé. Ha a HER2-receptor ellen specifikusan termeltetett ellenanyagot (immunterápia) visznek be a daganatos beteg szervezetébe, akkor ez az ellenanyag célzottan megkeresi a daganatsejteket, majd hozzájuk kapcsolódik. Ennek egyik eredménye, hogy a daganat növekedése lelassul, a másik pedig az, hogy a receptorhoz kötődés már önmagában aktiválja a szervezet immunrendszerét a daganatsejtek ellen. A HER2 receptorokon ülő ellenanyagok az immunrendszer pusztító apparátusa számára egyfajta vörös posztót jelentenek: ahol az úgynevezett természetes ölősejtek ilyet látnak a szervezetben, végeznek vele. A gyógyszermolekulák tehát úgymond céltáblákat aggatnak a daganatsejt HER2 receptorban bővelkedő felszínére, s ezzel kijelölik a daganatsejteket az immunrendszer sejtpusztító mechanizmusai számára.

Míg a fent ismertetett szer a HER2-receptort a sejt felszínén támadja meg, kipróbálás alatt állnak olyan szerek is, amelyek a HER2-jelátvitelébe a sejt belsejében szólnak bele, ugyanakkor az ő esetükben elmarad a szervezet immunrendszerének aktiválása. Természetesen ezektől is csak a HER2-túltermelő daganatok kezelésében várható eredmény.

Kik részesülhetnek HER2-receptort gátló kezelésben?

Az emlőrákos betegek mintegy ötöde HER2-pozitív. Ahhoz, hogy valakinél el lehessen kezdeni a kezelést, először is a HER2-státusz meghatározására van szükség. Ha ugyanis a beteg HER2-negatív, értelemszerűen egyáltalán nem kaphat olyan gyógyszert, amely a HER2 fehérjét célozza (hiszen daganatsejtjei nem is rendelkeznek ezzel a fehérjével).

A terápiában minden olyan beteg részesülhet, aki a patológiai vizsgálatok alapján bizonyítottan HER2-pozitív emlőrákban szenved. A HER2-ellenes célzott ellenanyag-kezelésnek az emlőrák korai és előrehaladott szakaszában is egyaránt van jelentősége (az emlőrákok többsége a korai emlőrákok közé tartozik). A HER2-pozitív emlőrákos betegek esetében a műtét után kemoterápiás kezelés kezdődik esetleges sugárkezeléssel kiegészítve. A célzott ellenanyag-kezelés a kemoterápiás kezelés után, vagy azzal egyidejűleg kerül alkalmazásra három hetenként, infúzió formájában. A kezelést a legjobb hatás elérése érdekében egy évig vagy a betegség kiújulásáig kell folytatni.

Áttétes HER2-pozitív emlőrák esetében hetente kerül alkalmazásra az ellenanyag-kezelés, ugyancsak infúzió formájában, kemoterápiával együtt adva. A kezelés folytatása ilyenkor a betegség rosszabbodásáig történik, akár a kemoterápiás gyógyszer elhagyása után is.

Azon betegeknél, aki előzőleg még soha sem kaptak célzott kezelést, és már többszöri kemoterápiás kezelésben részesültek, önmagában is alkalmazható ez a kezelési forma. A HER2 és egyben hormonreceptor-pozitív betegeknél arra is van lehetőség, hogy amennyiben nem alkalmasak a kemoterápiás kezelésre vagy nem vállalják azt, célzott ellenanyag-kezelést kapjanak hormonellenes gyógyszerrel kombinálva.

A jelenlegi orvosi javallat alapján kétféleképpen biztosított a gyógyszerhez való hozzájutás. Korai HER2-pozitív emlőrákos betegek esetében jelenleg egyedi méltányossági kérelem útján tudja minden beteg, illetve a kezelőorvosa kérvényezni a gyógyszert az Országos Egészségügyi Pénztártól (OEP) a megfelelő formanyomtatványok kitöltésével, és a kórrajz leírásával. Az OEP Egyedi Méltányossági Főosztálya egy hónapon belül dönt a kérelemről és optimális esetben a beteg megkapja a gyógyszert. A távoli áttétes HER2-pozitív emlőrákos betegek számára a nagy onkológiai centrumokban a kórház rendelése alapján biztosított a gyógyszer.

A HER2 pozitív emlőrák célzott kezeléséről itt olvashatóak még bővebb információk.

Az érképződés gátlása

A HER2-receptor-státusztól csaknem függetlenek az emlőrák érképzési folyamatait támadó kezelési stratégiák. Ezen a téren a legígéretesebbnek az a szer mutatkozik, amelyet az áttétes vastagbél- és végbélrák kezelésében már hazánkban is évek óta sikerrel alkalmaznak. A szer a vastagbélrák mellett az áttétes emlőrák és az előrehaladott, nem-kissejtes tüdőrák esetében is alkalmazható.

Ez a gyógyszer szintén egy ellenanyag, amely azonban nem egy sejtfelszíni receptor, hanem a daganat növekedéséhez szükséges új vérerek képződését elősegítő növekedési faktor ellen irányul.
A daganat érképzését gátló gyógyszer az emlőrák elleni jelenlegi kezelési módok közül az egyik leghatékonyabb forma: áttétes emlőrákos betegekben, kemoterápiával együtt adva a betegség rosszabbodása több mint egy évig megelőzhető volt.

Kik kaphatják az emlődaganat érképzését gátló hatóanyagot?

Az érképződést gátló ellenanyag jelenleg olyan áttétes emlőrákoknál alkalmazható, amelyek HER2-receptor negatívak. Előfordulhatnak olyan korlátozó tényezők, amelyek meggátolják a gyógyszer alkalmazását, itt azonban - a HER2-státusszal ellentétben - nem létezik olyan specifikus vizsgálat, ami egyértelműen eldöntené a gyógyszer alkalmazhatóságát.

A betegek két- vagy háromhetente, infúzió formájában kapják a gyógyszert. Hasonlóan a HER2-pozitív emlőrákban alkalmazott kezeléshez, ezt is célszerű már akkor elkezdeni, amikor az áttétek felismerésre kerülnek. Kezdetben itt is kemoterápiával kombinálják a szert, majd ennek befejezése után önmagában adják tovább, egészen a betegség rosszabbodásáig. Nagyon fontos, hogy a beteg akkor is kapja az érképződést gátló ellenanyag-kezelést, amikor a mellékhatások miatt a kemoterápiás kezelés megszakítására kényszerülnek az orvosok, mert az eredmények ekkor a legjobbak.

Áttétes emlőrákban egyedi méltányossági kérelem által lehet hozzájutni az érképződést gátló gyógyszerhez: a kezelőorvosnak - a korai HER2-pozitív emlőrákos betegekhez hasonlóan - az Országos Egészségügyi Pénztárnál (OEP) kell kérvényezni a gyógyszert. Az OEP Egyedi Méltányossági Főosztálya egy hónapon belül dönt a kérelemről.

Az érképződésgátló gyógyszerekről itt olvashat még bővebb információkat.
 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.