Hírességek, akik meggyógyultak a mellrákból

Daganatok.hu 2011. március 7.
Megosztás:

A mellrák nemcsak idősebb korban, hanem a harmincas éveikben járó nőknél is előfordulhat. Néhány híresség példája is bizonyítja azonban, hogy a diagnózis nem jelent egyet azzal, hogy betegek is maradunk. Mellrákműtét után akár még szülni is lehet, és valószínű, hogy a betegséggel való szembesülést követően egészségesebben fogunk élni, mint előtte.

Több olyan hírességről is olvashattunk az utóbbi években, akiknél mellrákot diagnosztizáltak, azóta viszont nem újult ki náluk a betegség. Az énekesnők közül két hölgy, Sheryl Crow és Kylie Minogue is megküzdött a betegséggel: az előbbinél 44 évesen, az utóbbinál pedig 36 évesen diagnosztizálták a mellrákot, ami az átlaghoz képest viszonylag fiatal életkornak számít.

"A korai felismerés két lábon járó hirdetése vagyok" - mondta Crow 2006 októberében, amikor egy rutin mammográfiás vizsgálat során felfedezték nála a betegséget. Az énekesnő mindkét mellében megjelent a daganatos elváltozás, amelyet sebészeti úton távolítottak el, majd héthetes sugárkezelés következett. Kemoterápiára nem került sor: ennek elkerülését az tette lehetővé, hogy a mellrák igen korán felismerésre került.

Az énekesnő a diagnózist követően felkeresett egy táplálkozási szakértőt, és azóta hetente legalább háromszor eszik olyan halat, amelynek magas az omega-3 zsírsavtartalma. "Diót, mandulát, sok leveleszöldséget és aszalt szilvát is szoktam enni, emellett gránátalmalevet és paradicsomlevest is rendszeresen fogyasztok. Azon kívül, hogy a betegségem óta tudatosan odafigyelek a táplálkozásomra, megtanultam, hogy a jó közérzethez mennyire fontos a salak- és méreganyagok megfelelő kiürülése. Emiatt sok rostot is eszem, emellett persze rendszeresen mozgok is" - mondta Crow a Health.com olvasóinak kérdéseire válaszolva.

Kylie Minouge is azon szerencsés nők közé tartozik, akiknek - eddig legalábbis úgy tűnik - szintén sikerült megbirkóznia a mellrákkal. Nála ehhez a bal mell részleges eltávolítására, majd kemo- és sugárterápiára is szükség volt. A popsztár tavaly ünnepelte az ötödik évfordulóját annak, hogy amióta diagnosztizálták nála a betegséget, tünetmentes tudott maradni. Az ötéves kezelés alatt egy mellrákellenes szert kellett szednie annak érdekében, hogy megakadályozható legyen a daganat kiújulása. A készítmény csökkenti az ösztrogén szintjét, amely a mellrákok döntő többségének növekedéséért felelős, ez azonban - a többi kemoterápiás szerhez hasonlóan - kellemetlen mellékhatásokkal jár együtt.

"Sokat sírtam abban az időben, amikor onkológiai kezelésre kellett járnom, de az orvosom azt mondta, meg fogok gyógyulni, és bízzak a szer hatásában" - idézi az énekesnő szavait egy emlőrákkal foglalkozó blog. Minogue-nak rendszeres ellenőrzésekre kellett járnia, és nagyon reméli, hogy 2011 májusában gyógyultnak fogják nyilvánítani - ez azt jelentené, hogy a betegség remisszióba került, vagyis nem újult ki. Ebben az esetben abba lehetne hagyni a gyógyszerszedést is. "Amellett, hogy nagyszerű dolog lesz abbahagyni a kezelést, feltehetően a bizonytalanság érzése is a hatalmába kerít majd, hiszen olyan sokáig tartott mindez. Egész biztosan nagy változás lesz" - mondta az énekesnő.

Christina Applegate színésznőt szintén nem kerülte el a betegség: nála 2008-ban derült ki, hogy mellrákja van. Applegate ekkor 36 éves volt. A színésznőnél a BRCA1 génmutációja miatt alakult ki ilyen fiatalon a daganat, vagyis a mellrák öröklött formájáról van szó. Bár a daganat csak Applegate egyik mellében alakult ki, mégis mindkét mellének eltávolítását választotta, vagyis a masztektómia néven ismert eljárást. Ezzel növelhető meg ugyanis a leginkább az esélye, hogy a mellrák egyáltalán ne újulhasson ki többet.

A színésznő azóta teljesen tünetmentes, sőt tavaly júliusban azt is bejelentette, hogy gyermeket vár. "Anyám szintén emlőráktúlélő. Amikor kiderült, hogy nekem is mellrákom van, hamar 180 fokos fordulatot vettem: a stresszt megpróbáltam teljesen kizárni az életemből, és ma már nemigen eszem olyan ételeket, amelyek egészségtelenek" - mondta Applegate a UsMagazine.com oldalának.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.