Nemzetközi elismerés a pécsi Rákkutató- és Gyógyszerfejlesztő Központ kutatóinak

Daganatok.hu 2013. március 20.
Megosztás:

A magyar rákkutatás eredményeinek nemzetközi szintű szakmai elismeréseként az International Journal of Cancer folyóirat 2013. márciusi számában megjelentette a dr. Kulcsár Gyula és munkatársai által elért legújabb kutatási eredmények összefoglalóját a Természetes Tumorellenes Védelemről és az Aktív Ráksejtpusztító Keverékről.

Mivel a nemzetközi lap Európa negyedik legrangosabb tudományos folyóirata ebben a témakörben, a szerzők szándéka a publikáció megjelentetésével a kutatási program tudományos elfogadottságának növelése.

Az összefoglaló - "Bizonyos aminosavak és a szérumban jelenlévő egyéb kismolekulák keveréke gátolja a rágcsáló és humán daganatok in vivo növekedését" - az 1987-ben indult kutatás legújabb eredménye, melynek gyógyászati jelentősége van.

Az Aktív Ráksejtpusztító Keveréket a szervezetbe juttatva több ráksejt pusztítható el, mely által a szervezet saját védelmi rendszerének - a Természetes Tumorellenes Védelemnek - a teljesítőképességét növelhetjük meg. Ezáltal a felfedezés figyelemre méltó lehetőséget jelenthet a rák kezelésében. (A teljes cikk - angolul - itt olvasható - a szerk.

A kutatásról

Dr. Kulcsár Gyula biokémikus, a fejlesztési program tudományos igazgatója, a Magyar Onkológusok Társaságának, a European Association of Cancer Research és az International Society for Preventive Oncology tagja, 1987 óta folytat kutatásokat, mely során bebizonyította, hogy létezik a szervezet úgynevezett Természetes Tumorellenes Védelme, mely független az immunrendszertől.

A kiindulási pont az volt, hogy sokféle daganat gyakorisága nem nő meg az immunrendszer korlátozott működésekor, vagy az immunrendszer teljes összeomlásakor (például: AIDS), ami azt jelenti, hogy az immunrendszernek nincs kizárólagos szerepe a daganatellenes védelemben. Mivel mindenkiben folyamatosan keletkeznek ráksejtek, így a szervezetben működnie kell egy, az immunrendszertől független daganatellenes védelmi mechanizmusnak is, amely meggátolja a tumorsejtek elszaporodását, és amelyet Természetes Tumorellenes Védelemnek nevezünk.

A kutatás további fázisaiban megállapította, hogy a vérkeringésben lévő aktív ráksejtpusztító molekulák (aminosavak, egyes vitaminok és egyéb aktív anyagok) alkotják ezt a védelmet, vagyis az Aktív Ráksejtpusztító Keveréket. A keveréket később állatkísérletek (egér és humán xenograft daganat modelleken) segítségével tesztelte. Mivel a rákos sejtek a normál sejtekhez képest felhalmozzák a keringésben lévő kismolekulákat, ezért a szervezetben lévő ráksejtpusztító molekulák is nagy mennyiségben jutnak a daganatos sejtekbe, ezzel azok programozott halálát, apoptózisát okozva.

Mindemellett bizonyításra került az is, hogy az Aktív Ráksejtpusztító Keverék a kemoterápiás kezelések (citosztatikumok) hatását is fokozza.

Szabadalom és termékfejlesztés

A szabadalom Magyarországon kívül még 16 országban került bejegyzésre. A kutatás gyakorlati jelentősége, hogy eredményeire termékfejlesztés is épült. Ennek köszönhetően 16 éve megtalálható a hazai piacon az a speciális gyógyászati célra szánt tápszer, mely ma már nem csak tabletta, de italpor formájában is elérhető a daganatos betegek számára.

A termékekkel 2012-ben életminőségi, klinikai vizsgálatokat folytattak, melyek meggyőző eredményei azt mutatják, hogy a betegek fizikai, értelmi, érzelmi és szociális funkciói javultak, fáradtságérzetük, fájdalmuk, nehézlégzésük csökkent, továbbá a kemoterápia, valamint a sugárkezelés egyes kellemetlen mellékhatásai (például hányás, hányinger, rossz közérzet) mérséklődtek. A készítmény minőségét több ezer, az italport rendszeresen fogyasztó daganatos és több mint 5 éve tünetmentes beteg ismeri.

További információ:

www.kulcsargyula.hu

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva érhető el:

A mixture of amino acids and other small molecules present in the serum suppresses the growth of murine and human tumors in vivo

* * *

Dr. Kulcsár Gyula biokémikus, rákkutató

1979-1981 Kulcsár Gyula tudományos segédmunkatársként dolgozik a Pécsi Orvostudományi Egyetem Elméleti Központi Laboratóriumának Kémiai Intézetében

1981 A Biokémiai Intézetben folytatja munkáját tanársegédként

1993 Adjunktusi kinevezést kap

1998 PhD fokozatot szerez

2005 A Természetes Tumorellenes Védelemmel foglalkozó Kutatás-Fejlesztési Program tudományos igazgatója

A Tumorellenes Védelmi Mechanizmus kutatása

1987 Kulcsár Gyula a szervezet tumorellenes védelmi mechanizmusaival kapcsolatos kutatásainak kezdete

1993 Magyar szabadalom bejelentése.

1994 Szabadalom bejelentése további 16 országban.

1998 Feltalálók Olimpiája - Dr. Kulcsár Gyula "Genius Prize" elismerést kapott.

A szabadalmát beválasztották az Országos Szabadalmi Hivatal által kiadott válogatott szabadalmak közé, olyan feltalálók, kutatók szabadalmai mellé, mint Puskás Tivadar, Albert Einstein, Szilárd Leó, Szent-Györgyi Albert.

Dr. Kulcsár Gyula tagja a Magyar Biokémiai Egyesületnek, a Magyar Biológiai Társaságnak, a Magyar Onkológusok Társaságának, a European Association of Cancer Research-nek, az oroszországi Orvostechnológiai Tudományok Akadémiájának, az International Society for Preventive Oncologynak és az European Life Scientist Organizationnek.

Forrás: Newdoor Communications 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: