Új terápiás utakat nyithat meg az onkológiában a kénhidrogén

A kénhidrogén a tumorok érképzésében is fontos szerepet játszikA kénhidrogén a tumorok érképzésében is fontos szerepet játszik
Daganatok.hu 2016. január 25.
Megosztás:

Dr. Nagy Péter tudományos osztályvezető és csapata új módszert dolgozott ki a kénhidrogénnek a sejtek közötti kommunikációban betöltött szerepeinek a vizsgálatára: külföldi kutatókkal közreműködve két olyan enzimrendszert is sikerült azonosítani, amelyek egymást segítve irányítják a kénhidrogén által szabályozott sejten belüli jelátviteli folyamatokat. A kutatócsoport felfedezései alapvető információkat szolgáltatnak a kénhidrogént célzó onkológiai terápiák bevezetéséhez.

Az elmúlt két évtized kutatásai világítottak rá arra, hogy számos nélkülözhetetlen élettani funkcióban talán még a nitrogén-monoxidnál is fontosabb szerepet tölt be a záptojás jellegzetes kénes szagáért felelős kénhidrogén.

A vegyületnek nélkülözhetetlen szerepe van többek között az agyműködésben, valamint a vérnyomás, a szív- és érrendszer működésének és a szervezet anyagcseréjének a szabályozásában. Gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, illetve a férfiak szexuális potenciáljára való hatása is ismert.

A kénhidrogén onkológiai vonatkozásai

Onkológiai vonatkozásban a közelmúltban láttak napvilágot azok a kutatási eredmények, amelyek megmutatták, hogy a rákos sejtek a vastagbél, a tüdő és az emlő daganatainak esetében is a kénhidrogén előnyös sejtélettani funkcióit kihasználva védik magukat az immunrendszer ellen és rendezkednek be a túlélésre.

A kénhidrogén a tumorok érképzésében is fontos szerepet játszik, ami a daganatok terjedéséhez és növekedéséhez járul hozzá. A betegek számára ez egy kedvezőtlen folyamat, hiszen biztosítja a daganatok tápanyag-utánpótlását és a tumorsejtek anyagcseréjének zavartalan működését.

A kutatásról szóló angol nyelvű beszámoló:

A novel persulfide detection method reveals protein persulfide- and polysulfide-reducing functions of thioredoxin and glutathione systems (Science Advances)

(Országos Onkológiai Intézet

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: