
A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt eredmények szerint azoknál a férfiaknál, akik tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztottak táplálékkiegészítőket, elsősorban B6- és B12-vitamint, jelentősen megnövekedett a tüdőrák kialakulásának kockázata.
Tüdőrák hírek:
A tüdőrák tünetei - mik a legáltalánosabb panaszok?
A tüdőrák kezelése
Stabilizálható-e a tüdőrák a ma rendelkezésre álló gyógyszerekkel?
A tüdőrák diagnosztikája
A tüdőrák korai diagnózisa
A tüdőrák kockázati tényezői
Megvalósítható a füstmentes világ? - Beszámoló a 9. E-cigaretta Csúcstalálkozóról
A dohányzás nem csak tüdőrákot okozhat
Dohányzásról, szenvedélybetegségekről az addiktológus szemével - interjú dr. Petke Zsolttal
Interjú dr. Szondy Klára tüdőgyógyász és klinikai onkológus szakorvossal
Megalakult a Nemzetközi Ártalomcsökkentési Társaság
CT-vizsgálattal a tüdődaganatok 70 százaléka korai stádiumban kimutatható
Javíthatóvá váltak a tüdőrák túlélési esélyei
Egészséges sejtek veszik át a károsodott sejtek helyét a tüdőben a dohányzásról való leszokást követően
Háttéranyagok:
A szakemberek több mint 77 ezer amerikai páciens egészségi állapotát követték figyelemmel több mint egy évtizeden át: kiderült, hogy az érintett táplálékkiegészítőket tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál nagyjából kétszeresére, míg azoknál, akik emellett dohányoztak is, háromszorosára-négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata.
A nők esetében ugyanakkor nem növelte a kockázatot a B6- és B12-vitamintartalmú étrend-kiegészítők hosszú távú, nagy dózisú fogyasztása - ennek tisztázására további vizsgálatokat terveznek a szakemberek.
Férfiak esetében a B6-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége mindössze nagyjából 1,5 milligramm, míg a B12-vitaminból kevesebb mint 2,5 mikrogramm. Theodore Brasky, az Ohiói Állami Egyetem rákközpontjának munkatársa szerint azonban a tablettaformában kapható étrendkiegészítők esetében egy dózis akár 5000 mikrogramm is lehet, ami jóval több a naponta ajánlott mennyiségnél.
Az étrendkiegészítők szedése helyett a szakember húsok, csicseriborsó és vitaminnal dúsított gabonatermékek fogyasztását javasolja.
Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.