Kinek jár a legkorszerűbb terápia?

2007. március 30.
  e-mail nyomtatás

A legkorszerűbb gyógyszeres kezelési eljárások az elmúlt tíz évben hétszeresére emelték a daganatos betegek lehetséges túlélési idejét. Ugyanakkor e terápiákhoz a költségek drasztikus növekedése miatt a hozzáférés lényegesen romlott. A Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának (MKOT) konferenciáján az élet értékéről, a gyógyuláshoz való jogról, a társadalom felelősségéről tanácskoztak.

Az emberi élet a legfontosabb érték, ez ma már nem lehet vita tárgya - jelentette ki Kertész Imre, Nobel-díjas író, a rendezvény díszvendége nyitóbeszédében. Nem szabad, hogy a rákbeteg magányos maradjon, szolidaritásra van szükség a társadalom részéről - tette hozzá.

Simonovits András közgazdász ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a világon sehol nincs olyan egészségügyi rendszer, ami képes mindenki számára minden kezelést megadni. A közgazdaságban nem meghatározható az emberi élet értéke, de létezik ésszerű egészségügyi gazdálkodás - állapította meg a szakember. A résztvevők szerint a prioritások meghatározása a szakmapolitika feladata.

A jelenlegi helyzet bemutatására Bodoky György professzor, a MKOT elnöke statisztikai adatokat sorolt. Az Európai Unión belül a daganatos betegségek miatti halálozásban Magyarország régóta vezeti a statisztikát - évente 30-35 ezer embert veszítünk el daganatos megbetegedések következtében. Az aktív korosztályt érinti leginkább a probléma - a 40-55 évesek közül halnak meg legtöbben rákban. Az összdaganatos betegségek harmadát teszik ki a tüdő-, emlő- illetve vastagbélrákos esetek; a daganat okozta halálozás 40 százaléka e három betegségtípus miatt következik be.

Szűrővizsgálattal egyes betegségeknél 80 százalékkal is megelőzhető lenne a halálozás. Vastagbél-daganatok esetében évente 4000 ember élete lenne megmenthető, ha a szűrővizsgálat megfelelően teret nyer - mondta el a professzor.

A terápiák hatékonyságában robbanásszerű fejlődés mutatkozik. Az emlőrák gyógyíthatósága az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a legkorszerűbb gyógyszeres terápiák segítségével. A túlélési eredmények a már előrehaladott betegségek tekintetében is jelentősen javultak. A vastagbél-daganatoknál 1993-ban a túlélési idő 5 hónap körül volt, ma pedig megközelíti a 30 hónapot. Összességében hétszeresére emelkedett a daganatos betegségekben a túlélés lehetősége az elmúlt tíz évben - mondta el Bodoky György.

A korszerű terápiák hatékonyságán kívül azonban azok árában is robbanásszerű az emelkedés. A társadalombiztosítás gyógyszerekre fizetett támogatása az elmúlt tíz évben nyolcszorosára nőtt, míg ugyanebben az időben a kezelések költsége ötszázszorosra emelkedett. A vastagbél-daganat gyógyítására alkalmazható hatékony terápia ma 12-13 millió forintba kerül, míg 1993-ban 20 ezer forintért elérhető volt az akkor korszerűnek számító kezelés. A helyzet illusztrálására Bodoky György egy példával élt: csak ahhoz, hogy az összes vastagbéldaganatos beteg a legkorszerűbb terápiát kapja, 20 kilométernyi autópálya árára lenne szükség. Ma a daganatos betegek gyógyszeres kezelésének összköltségére éves szinten 15 kilométernyi autópályának megfelelő összeg jut Magyarországon. Ebben a helyzetben az orvosok kénytelenek szelektálni a betegek között - jelentette ki Bodoky György. A professzor a konferencia fő céljaként nyílt és őszinte párbeszéd indítását jelölte meg arról, milyen költségeket hajlandó vállalni az egészséges társadalom a betegek gyógyítása érdekében.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.