Emlőprotézisek - műtét után a tükör előtt, a strandon és a kifutón

2008. július 24.
  e-mail nyomtatás

Az emlőrák gyógyításának fontos része a sebészi beavatkozás, ami a mell teljes vagy részleges eltávolítását jelenti. Az emlő daganatos megbetegedésének tényét, egy melloperáció testi és lelki következményeit minden nő másként éli meg, hiszen a mell - a nőiesség és a szépség szimbólumának - elvesztésébe nehéz belenyugodni. Interjúnkban a mellműtét utáni rehabilitációs lehetőségekről, az "új életvezetéssel járó nehézségek" leküzdéséről beszélt Dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna, az emlőműtött hölgyeket 18. éve kiszolgáló és segítő Anita Hungária Kft. szakmai ügyvezetője.

Az Ön tapasztalatai alapján mit él át, milyen gondolatok foglalkoztatják, milyen pszichés stádiumokon megy keresztül az a nő, akinek rosszindulatú daganat miatt csonkolják vagy eltávolítják a mellét? Mennyi időre van szüksége, amíg eljut odáig, hogy elfogadja állapotát?

Az, hogy mennyi ez az idő, egyénenként változik, mivel a mellrákban megbetegedett nő személyisége nagyban befolyásolja, hogy hogyan reagál betegségre, a megváltozott "énképe" testi-lelki kihívásaira, hogyan küzd meg a rákbetegség tényével. Általános tapasztalat, hogy személyiségtől függetlenül minden daganatos nőbetegnél megtalálhatók a betegségre jellemző pszichés fázisok: a krízis, a harag, a düh, a betegség elutasítása, a depresszió, majd az elfogadás, a betegségbe való beletörődés, a megküzdés vállalása.

A beteg fél a műtéttől, az elszigetelődéstől, a betegséggel együtt járó tünetektől, az esetleges kezelésektől, az ismeretlen jövőtől, a szexuális és női identitás elvesztésétől. Csökkent fizikai képessége miatt ott hagyja, vagy elveszti munkáját, s a pszichés változás hatására nemegyszer magánéleti harmóniája is felborul. Egyszerre éli át a bizakodás és a reménytelenség érzését. A szorongás sajnos legtöbbször még akkor is fennáll, ha a beteg gyógyultnak tekinthető, hiszen a rák stigmája végigkíséri életét és bármilyen más megbetegedés esetén kiváltja a rákkal kapcsolatos szorongást.

A diagnózis közlése, az első sokk után csak hosszabb idő elteltével fogalmazódnak meg a gyakorlati kérdések, és igen fontos, hogy ezeket legyen kinek feltenni. Minél felvilágosultabb a beteg, annál hamarabb tud koncentrálni az új életvezetéssel járó nehézségek leküzdésére és annál hamarabb visszatalál a régi életéhez. A betegek félelme, szorongása lényegesen csökkenthető, ha már a műtét előtt megismerik a műtét várható következményeit, a műtét utáni rehabilitáció lehetőségeit, beleértve azokat a gyógyászati segédeszközöket is, amelyek segítségével a megváltozott testkép helyreállítható. Az önbizalom és életöröm visszaszerzésének útján az első fontos lépés a külső megjelenés.

Milyen lehetőségek léteznek az emlő pótlására?

A műtét esztétikai, kozmetikai, szervi következményeit megfelelő külső mellprotézissel vagy a mell plasztikai rekonstrukciójával lehet helyreállítani. Fontos tudni, hogy akinél rosszindulatú daganat miatt történt emlőeltávolítás, a helyreállító műtétet az Egészségbiztosítási Pénztár száz százalékban téríti.

A testkép helyreállítása legegyszerűbben külső szilikon emlőprotézisek segítségével történhet. Ilyenkor nincs szükség további műtéti beavatkozásra és a mell későbbi alakváltozásaihoz - melyek például a beteg fogyása, hízása, vagy valamilyen hormonhatás miatt következnek be - könnyebb az alkalmazkodás.

Vannak közvetlenül műtét utáni időszakra ajánlott, ideiglenes protézisek, valamint végleges ellátást nyújtó szilikonprotézisek. Maga a szilikon régóta ismert a gyógyászatban, jól kihasználható tulajdonsága, hogy átveszi a testhőmérsékletet, hőleadásra képes, mozgáskor és tapintáskor ugyanúgy viselkedik, mint az ép mell.

A műtét után azonnal használható emlőprotézis?

Közvetlenül műtét után ún. posztoperatív vagy textil protézis viselése ajánlott. Ez egy nagyon könnyű, mellformát utánzó textil tok, amelynek a bőrrel érintkező oldala pamut alapanyagú. Légáteresztő tömést - ún. orvosi vliest - tartalmaz, melynek segítségével a protézis alakja formálható. A protézis optikailag kiegyenlítő képet ad anélkül, hogy a műtéti területet terhelné. Ezt a könnyített protézist ajánljuk a műtéti heg gyógyulásáig, valamint sugárkezelés ideje alatt. Végleges megoldásnak viszont épp a súlya miatt nem alkalmas, hiszen a protézis szerepe nem csak az optikai kiegyenlítés; nagyon fontos egészségmegőrző szerepe is van.

Egyénre szabottan kapják a protéziseket a hölgyek?

Rendkívül széles forma- és méretválaszték áll a hölgyek rendelkezésére. A megfelelő protézis kiválasztása és a beteg igényeit minden tekintetben figyelembe vevő ellátás csak személyes és hosszabb időt igénylő próba segítségével történhet. A választás során figyelembe kell venni a műtét kiterjedését (részleges- vagy teljes emlőeltávolításról van-e szó), a műtéti heg érzékenységét, környezetének állapotát (sugárkezelésben részesül-e a beteg), az ép mell alakját és nagyságát ugyanúgy, mint az érintett oldali kar állapotát (kialakult-e limfödéma).

Teljes emlőeltávolításnál több féle funkciót kell ellátni a protéziseknek. Ennek megfelelően vannak az ellenoldali emlővel megegyező, csökkentett súlyú, illetve mikroszálas hátoldalú protézisek. Léteznek emellett egészen természetes megjelenést biztosító szilikon protézisek ún. flex-gap megoldással. Részleges mellműtéteknél, illetve kis szöveti hiányok esetén héjprotéziseket és kiegyenlítő protéziseket alkalmazunk.

Nagyon fontos az olyan szaküzletek megkeresése, ahol a választék, a minőség, valamint a magas szintű szakmai hozzáértés egyszerre vannak jelen. Sokszor csak katalógus alapján szolgálják ki a betegeket, így választanak protézist, illetve melltartót, ami súlyos szakmai hiba.

Hogyan rögzítik a protéziseket? Úgy tudom, csak speciális melltartóval használhatók - ezek miben különböznek a hétköznapi fehérneműtől?

A protézist biztosan kell tartani a testen, ezt a feladatot a speciális protézistartó melltartók tudják ellátni. A protézistartó melltartók jobb-, bal-, vagy mindkét oldalon protézistartó zsebbel vannak ellátva, amelybe a szilikon protézis behelyezhető. Természetesen a melltartó kiválasztásánál sem mindegy, hogy részleges, vagy teljes emlőeltávolítás történt.

A protézistartó melltartóknak egészen más a funkciója, mint egy hétköznapi darabnak. Akinek megvan mind a két melle, annál esztétikai kérdés, hogy hord-e melltartót. Egy mellműtött nő viszont nem dönthet: neki szüksége van rá. A számukra készült melltartókon általában szélesebb és megerősített a kar alatti rész - nem véletlenül: ha a hónalji nyirokcsomókat eltávolították, nem szabad, hogy kialakuljanak bárhol nyomáspontok. Magasabban zárt a dekoltázs is ezeken a termékeken, mint a normál melltartókon, a jobb takarás miatt. Telt mellnél vagy nyiroködémánál szélesebb vállpántú melltartót szabad csak viselniük a hölgyeknek. A szélesebb vállpánt alápárnázott, teherelosztó betéttel van ellátva, ami egyenletesebben osztja el a mellek súlyát a vállakon. A protézisekhez hasonlóan a megfelelő melltartó kiválasztásához is időre és szakember segítségére van szükség.

Úgy tudom, a gyógytorna mellett az emlőprotézisek is segítenek megakadályozni az aszimmetrikus tartás kialakulását...

Igen, az egyénre szabott mozgásterápia, amelyet műtét után közvetlenül gyógytornász segítségével kell elkezdeni, nagyon fontos a betegek szomatikus rehabilitációjában. A torna megelőzheti a test aszimmetriájának kialakulását, és átmenetileg a statikai egyensúlyt is fenntartja, de a végleges megoldást a megfelelő gyógyászati segédeszköz, a műtét következtében kialakult esztétikai, szervi eltérést korrigáló emlőprotézis használata jelenti. A megfelelő méretű és formájú külső szilikon protézis - a statikai egyensúly helyreállításával - visszaadja a test szimmetriáját, és ezáltal megelőzi a későbbi, sokszor fájdalmas gerinc deformitások, illetve nyak-és hátpanaszok kialakulását.

Sok emlőműtött nőnél alakul ki limfödéma - ők viselhetnek protézist?

A limfödéma, vagy nyiroködéma olyan kórkép, amikor csak csökkentett súlyú protézis használható. Nyiroködéma kialakulhat közvetlenül műtét után szövődményként, de kialakulhat sok-sok év múlva is. Gyakran bejönnek hozzánk olyan vevők, akik nem is tudnak róla, hogy ilyen betegségük van, csak mondják, hogy dagad a karjuk. Nekik el tudjuk mondani, hova, milyen szakemberhez forduljanak segítségért, illetve mindenkinek adunk tanácsokat, mire vigyázzon, hogy megelőzze az ödéma kialakulását. Nem is gondolnak rá, hogy például manikűrözésnél mennyire oda kell figyelni, hogy ne sérüljön meg a kéz, vagy kerti munkánál milyen fontos, hogy kesztyűben dolgozzanak, vagy hogy a műti oldalon ne vegyenek tőlük vért, ne mérjenek vérnyomást, semmiféle akupunktúrás, akupresszúrás kezelésben ne részesüljenek. Azt mondjuk, hogy ha a két kar térfogatának különbsége a két-három centit meghaladja, vagy a bőr az ujjbenyomatot megtartja, akkor bizony már limfödémáról beszélhetünk.

Sokaknak javasolják az úszást a rehabilitációhoz. Bírják a protézisek a vizet is? Biztos nem csúsznak ki a vízben sem a zsebekből?

A megfelelő rendszerességgel és a megfelelő kímélettel végzett úszás tényleg fontos része a műtét utáni rehabilitációnak. A vízben könnyebben végezhető minden mozgás. Az úszó mozdulatok kíméletesen mozgatják meg a törzs- illetve a mellizomzatot, ezáltal oldódik a karok és a mellizomzat merevsége, javul a testtartás. Az emlőműtött hölgyek számára speciális fürdőruha szükséges. Ezek mindkét oldalon bevarrt zsebbel készülnek, amikbe a protézis helyezhető. Az optikai egyensúlyt a protézis és az ellenoldali mell között a bedolgozott finom kosár biztosítja. A szilikon protézis anyaga ellenáll a sós víznek és a klórnak is, nyugodtan használhatók vízben, a fürdőruhákban pedig külső szemlélő számára nem észrevehető a különbség az ép emlő és a protézis között. Ezeknek a fürdőruháknak általában magasabb a dekoltázsa, magasabb a kar alatti része és a legkorszerűbb, abszolút bőrbarát alapanyagokból készülnek. Különböző kendőkkel, kiegészítőkkel mindig a legutolsó divatot követik, mindemellett nagyon csinosak. A megfelelő modellek és a rafinált szabásvonalak segítségével az esetleges alakproblémák is korrigálhatók, illetve az előnyös pontok hangsúlyozhatók.

Milyen mértékben támogatja az Egészségbiztosító ezeket a termékeket?

A fürdőruhák kivételével támogatott termékekről van szó. Textilprotézisből közvetlenül műtét után egyet lehet felíratni a kezelőorvossal, alapesetben 85 százalékos a támogatás. Végleges szilikon protézisből 24 hónapra kettőt lehet felíratni, szintén 85 százalékos támogatással. Ez utóbbinál azt szoktuk javasolni, hogy ne két évente váltson ki két protézist a beteg, hanem évente egyet, mivel ennyi idő alatt változhat a testsúlya, a másik mell mérete. A protézistartó melltartók is támogatott termékek- ezekből évente kettőt írhat fel az orvos, és 70 százalékot térít az Egészségbiztosító. A modellek egyes típusai közgyógy. jogosultság esetén térítésmentesen kiszolgálhatók.

Legutóbb fürdőruha-divatbemutatón találkoztunk, ahol emlőrákban érintett hölgyek mutatták be az idei kollekciót. Ott azt mondta, ez 18 éve még elképzelhetetlen lett volna - hogy emlékszik vissza az indulásra?

Induláskor, 1990-ben azt tűztük ki célul, hogy ne csak egy gyógyászati segédeszköz kiszolgáló üzlet legyünk, hanem több annál: rehabilitációs információs központ. Mintaüzletünkben nagy hangsúlyt fektetünk a kiszolgálás minőségére, aminek fontos része az empátia, a segítő tanácsok, az egyediség és a személyre szabottság. A gyógyult és az új betegek találkozása sajátos rehabilitációt eredményez, hiszen egy rákbeteg nő leghitelesebb segítője az érintett, gyógyult társa. Megélt tapasztalatok alapján - "az én már átéltem és túléltem" - hitelességével segítenek abban, hogyan lehet együtt élni a rákbetegség tudatával, megküzdeni a betegséggel összefüggő mindennapi gondokkal.

Mennyire könnyen lehetett a divatbemutatóra emlőműtött hölgyeket felkérni?

Manapság ez már könnyebb, de 1991-ben, mikor az első divatbemutatónkat megrendeztük, a rákról még beszélni sem igen lehetett. Én viszont a tanácsadáson kívül szerettem volna kitalálni valamit, ami igazán nőies, így jött a rendhagyó divatbemutató gondolata. Akkor még csak három érintett hölgyet találtam, akik hajlandók voltak arccal, névvel vállalni a szereplést. Az első rendezvényünk címe "Ébredéstől elalvásig" volt: ahol nem csak a szebbnél szebb Anita fehérneműket és fürdőruhákat mutattunk be, hanem szép és nőies utcai és hálóruhákat is, bebizonyítva, hogy mellműtét után is ugyanúgy élhetnek, öltözködhetnek a nők. Ehhez különböző tippeket is adtunk az esetleges egyenetlenségek eltüntetésére, a ruhák díszítésére. A bemutató közönségre gyakorolt rendkívüli hatására talán leginkább annak a fiatal hölgynek a szavai utalnak, aki a bemutató után könnyes szemmel jött oda hozzánk és azt mondta : "én nem vagyok rákos, de ha az lennék, már nem félnék". A modellek között - én szigorúan modelleknek vagy manökeneknek hívom őket - van fiatal, idősebb, molett és karcsú; olyanok, amilyenek mi nők vagyunk. Van olyan is, aki már 81 éves, és a mai napig bemutat velünk, mindig ott van a kifutón. Valami iszonyú erőt sugároz ez a kis csapat. Saját maguk rehabilitációján kívül a többieknek is segítenek; egyfajta misszió ez.

18 év alatt lehetett látni fejlődést abban, hogy a mellműtött nők mennyire mernek mások előtt mutatkozni, strandra járni, stb.? Mitől függ ez?

Nagyon érdekes, hogy mindig azt szokták mondani, vidéken sokkal zárkózottabbak az emberek, mint a nagyvárosokban. A tapasztalat ezzel szemben az, hogy ez abszolút személy-, személyiség függő. Volt olyan többdiplomás hölgyünk, aki senki előtt nem beszélt az állapotáról, hosszú ideig nem is íratott fel magának protézist, hanem zsebkendőt gyűrögetett a melltartójába, mert saját maga sem akart szembenézni a problémájával. Egyik legkedvesebb vásárlóm pedig egy igen kis lélekszámú faluból érkező idős néni volt, aki elmesélte, hogy neki a falu informátora, "a vasutas Józsi", szólt, hogy jöjjön fel Pestre, mert hallotta, hogy ilyen műtét után is van megoldás. Abban a kis faluban nyíltan beszéltek egymással az emberek a betegségükről, számon tartották egymást, odafigyeltek egymásra, mert bennük erősebben munkált a segíteni akarás, az összetartozás, az elfogadás.

Arról van esetleg története vagy tapasztalata, hogy a mellműtét mennyire befolyásolja a párkapcsolatot, a szexuális életet?

A műtét nemcsak a beteget érinti. Minden műtét mögött ott áll a férj, a társ, a család. A támogató családi háttérnek fontos szerepe van, hogy a beteg bátran megoszthassa félelmeit, szorongásait mindazokkal, akik közel állnak hozzá.

A párkapcsolatban műtét után sem kell semmiről lemondani. Nem szabad, hogy a műtét következtében kialakult gátlások korlátozzák a partnerkapcsolatot. Fontos azonban az egymás iránti türelem, időt kell adni egymásnak az új helyzet elfogadásához.

Fontos, hogy a betegben tudatosítsuk, hogy a személyisége a mellműtéttel nem változott, hogy bízzon önmagában és vonzerejében. Azt látom, hogy ha egy házasság jól működő, szereteten alapuló kapcsolat, az nem bomlik fel a betegség miatt. A nyílt, őszinte beszélgetések a stabil párkapcsolatokat csak megerősítik és az összetartozás érzése megnő. Manapság egyébként egyre gyakrabban keresnek fel a férjek, hogy már műtét előtt érdeklődjenek a műtét utáni rehabilitációs lehetőségekről.

Ezen a téren is a legfontosabb, hogy magáról a rákbetegségről merjenek nyíltan beszélni az emberek, ne lengje körül a tabu légköre, történjen egy szemléletváltozás, hiszen ma már az idejében felismert rák gyógyítható.

Rendkívül büszke vagyok rá, hogy a mi munkánknak is köszönhetően a nők ma már egyre inkább fel merik vállalni a rákbetegség tényét, nyíltabban mernek beszélni róla. Ez soha el nem évülő erkölcsi elismerése hivatásunknak. Fontos feladatunk támogatni a hozzánk fordulókat a lelki harmóniára, a teljességre való törekvésükben, segíteni a gyógyulásba vetett hitet, az önbizalom visszaszerzését, a küzdelmet az életminőség javításáért, a minőségi életért.

Nemcsak mintaüzletünkkel állunk az érintettek rendelkezésére. Részt veszünk a felvilágosításban, tanítjuk a mell önvizsgálatát, rendszeresen hívnak minket betegklubokba, valamint igény esetén szakmai továbbképzéseket is tartunk nővérek, gyógytornászok részére.



A mintaüzletben személyesen vagy telefonon készséggel állnak mind az érintettek, mind az egészségügyi szakdolgozók rendelkezésére. Telefon: 06 -1 487 - 1030, illetve 06 20- 9233 826. Cím: 1123 Budapest, Kékgolyó u. 22.

 

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.