Nem segít a rák megelőzésében a mesterséges vitaminbevitel

2008. december 22.
Megosztás:

Két nagy amerikai vizsgálat szerint nagy mennyiségű C- és E-vitamin nem természetes forrásból származó bevitelével mégsem lehet csökkenteni a prosztatarák és egyéb daganatok kialakulásának kockázatát. Korábbi adatok alapján ennek daganatmegelőző szerepet tulajdonítottak. Az új vizsgálatok is ezt próbálták bizonyítani, azonban az összesen 40 ezer fős felmérés nem igazolta a tumorellenes hatást. Az eredmények a nagy tekintélyű The Journal of American Medical Association című lapban jelentek meg.

Számos tanulmány foglalkozott már azzal a lehetőséggel, hogy az antioxidánsként (ezek a szervezetben lévő egyes káros anyagok, az úgynevezett szabadgyökök semlegesítéséért felelős molekulák) viselkedő vitaminok nagy mennyiségben elősegíthetik egyes daganatos betegségek megelőzését. Elsősorban a C- és az E-vitamint tartják erős antioxidánsnak, melyek a szabadgyököket lefogva csökkentik az adott helyen fellépő szövetkárosodás mértékét.

A vitaminok daganatellenes hatásait elemző vizsgálatok azonban már korábban is ellentmondásos következtetésekre jutottak, ezért a cél egy definitív eredményt hozó, nagyszámú önkéntes segítségével véghezvitt tanulmány megszervezése volt.

Kiábrándítóak az új eredmények

Az egyik vizsgálatot a University of Texas és a Cleveland Clinic Lerner College of Medicine kutatói végezték, akik szelént, E-vitamint, mindkettőt vagy placebót adtak az egészséges férfi jelentkezőknek. Arra keresték a választ, vajon ezen anyagok bármelyike képes-e csökkenteni a prosztatarák kialakulásának esélyét. Kezdetben hétéves időintervallumban képzelték el a felmérést, azonban a kiábrándító eredmények miatt hamarabb abbahagyták a munkát. A négy vizsgálati csoport között semmilyen szignifikáns (statisztikailag értékelhető) különbséget nem sikerült kimutatni a prosztatarák előfordulási gyakoriságát illetően. Öt év után ez mindegyik csoportban 4-5% volt.

A másik tanulmányban a Boston's Brigham and Women's Hospital kutatói csaknem 15 000 férfi orvoson tesztelték az E- és C-vitamin feltételezett jótékony hatását. Ebben az esetben is nagy csalódást okozott, hogy a nyolc év alatt egyiknél sem lehetett bizonyítani, hogy csökkentené a prosztatarák, illetve egyéb rosszindulatú daganatok rizikóját.

Akár árthat is

"Már nagyon sokan foglalkoztak ezzel a témával, de senki nem tudta igazán megerősíteni azt az elméletet, miszerint sok vitamin, illetve antioxidáns bevitelével megelőzhetőek a daganatok" - mondja dr. Jodie Moffat daganatkutató (Cancer Research, UK). Sőt, születtek már olyan eredmények is, melyek alapján felvetették, hogy a túlzott vitaminfogyasztás inkább növeli a daganatos betegségek kockázatát.

Egy 2003-ban megjelent nagyszabású vizsgálat követési eredményei szerint sem a béta-karotin, sem az E-vitamin leggyakoribb formájának (alfa-tokoferol) mesterséges adagolása nem fejtett ki védőhatást férfi dohányosokban a tüdőrákkal szemben. Az adatokból az is kiderült, hogy a mesterségesen bevitt béta-karotin ezzel ellentétes, vagyis daganatképző hatást is kiválthat. A résztvevők egy része 20 milligramm béta-karotint és/vagy 50 milligramm alfa-tokoferolt kapott, a többiek pedig ugyanolyan, de hatóanyagot nem tartalmazó tablettákat. A béta-karotin ilyen formában történő alkalmazását összefüggésbe lehetett hozni a tüdőrák gyakoribb kialakulásával: a béta-karotint szedők körében 17%-kal magasabb tüdőrák-előfordulást és 8%-kal nagyobb halálozást regisztráltak. (Bővebben: Újabb súlyos csapás a mesterséges táplálék-kiegészítőkre.)

Egy másik, 2007 májusában megjelent tanulmány szerint a multivitamin-tabletták túlzott mértékű fogyasztása jelentősen növelte a prosztatarák legagresszívebb fajtájának kialakulási kockázatát. A vizsgálat kezdetekor egészséges résztvevők 41%-a olyan táplálékkiegészítőt szedett, amelyet naponta egyszer javasolt bevenni, 12%-uk vitaminokat és vasat, 6%-uk pedig főleg B-vitaminokat tartalmazó tablettákkal egészítette ki étrendjét. A multivitaminok túlzott szedése és a prosztatarák általános rizikója között nem volt statisztikailag is kimutatható kapcsolat, de akik túllépték a heti hét tablettás multivitamin-adagot, azoknál 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki a prosztatarák legsúlyosabb formája. (Bővebben: Prosztatarákot okozhat a multivitaminok túlzott mértékű fogyasztása.)

A természetes forrás a fontos

Sok szakember van azon a véleményen, hogy a vitaminok és nyomelemek megfelelő beviteli módja még mindig a helyesen megválasztott, sokféle zöldséget tartalmazó változatos diéta, és hogy a vitaminokat és nyomelemeket általában nem érdemes gyógyszerként fogyasztani (kivéve olyan állapotokat, amikor a beteg nagyon legyengült, illetve a vitaminok megfelelő bevitelét másképp nem lehet megoldani). A szervezetben lejátszódó élettani folyamatok ugyanis nagyon precízen szabályozódnak, és a résztvevő molekulák megfelelő koncentrációját igénylik. Egy jótékony hatású anyag túlzott mértékű bevitele éppúgy felboríthatja az érzékeny egyensúlyt, mint valamilyen károsító tényező.

Ezért fontos, hogy rendelkezésre álljanak a vitaminokat kísérő egyéb anyagok, ami csak természetes forrás, például gyümölcsök fogyasztásával lehetséges.

Mindezek miatt, ha mégis van rákellenes hatása a vitaminoknak, akkor valószínű, hogy az csak természetes forrásból felvéve jelentkezik.

Antioxidánsok és szabadgyökök

Az anyagcsere-folyamatok során úgynevezett szabadgyökök keletkeznek a szervezetünkben: ezek páratlan elektront tartalmazó labilis molekulák, amelyek a páros állapot visszaállítására törekszenek. Ezzel a törekvésükkel úgynevezett oxidatív folyamatok sorát indítják el és stabil kémiai vegyületeket támadnak meg. A felszaporodott szabadgyökök a környező szövetek sejtjeiből pótolják az elektronokat, ennek következtében károsodik a sejtek falának felépítése. A sejtfalak alkotórésze részben zsírmolekulákból áll, melyek kémiai szerkezetükből adódóan sérülékenyek és a szabadgyökök elektront pótló törekvéseinek hatására könnyen oxidálódnak.

Ha a szabadgyökök túlságosan elszaporodnak, megnőhet a különféle betegségek - például a rákos elváltozások - kialakulásának valószínűsége, károsodhatnak a DNS-molekulák, a fehérjék, a szénhidrátok, valamint a már említett zsírok. A daganatos betegségeken kívül fokozódik az idegrendszeri zavarok, a szem- és szívbetegségek, valamint a tüdőt érintő elváltozások kialakulásának kockázata is. A vitaminok és a különféle ásványi anyagok a túlságosan felszaporodott szabadgyökök sejtkárosító hatását ellensúlyozzák (elsősorban akkor, ha természetes forrásból származnak), így képesek lehetnek késleltetni vagy megakadályozni az imént felsorolt betegségek kialakulását.

Az antioxidánsok legjelentősebb képviselői a flavonoidok, ezen kívül az A-, a C- és az E-vitamin, a béta karotin (ez az A-vitamin előanyaga), a szelén, a magnézium, a cink, a mangán, a réz, a kéntartalmú vegyületek és az adalékanyagként felhasznált antioxidánsok. A likopin és a lutein szintén antioxidáns hatású vegyületek: a likopin legfőbb forrása a paradicsom, a hal, a paraj és a brokkoli, luteint pedig a fejes saláta tartalmaz nagyobb mennyiségben. A növényi eredetű hatóanyagok (fitonutriensek) akkor fejtik ki legjobban antioxidáns hatásukat, ha természetes élelmiszerek fogyasztásával, vegyes táplálkozással fedezzük a szükségletet.

A vízben oldódó, felhalmozódni nem tudó C-vitamint viszont mai tudásunk szerint nyugodtan szedhetjük tabletta formájában is (legjobb természetes forrásai a zöldpaprika, a citrusfélék és a friss zöldségek, például a paradicsom és a káposzta). A felnőttek napi szükséglete 75-90 mg (a téli megfázások idején 400-500, maximum 1000 mg ajánlott), az ennél nagyobb mennyiség hasi fájdalmakat és hasmenést okozhat, illetve megnövelheti a vesekő kialakulásának kockázatát.

Az E-vitamin zsírban oldódó vegyület, ezért a C-vitaminnal ellentétben felhalmozódhat a szervezetben. Kedvező hatásai miatt a táplálkozási szakértők azt ajánlják, hogy étkezésünk során fogyasszunk legalább napi 10 milligrammnyi E-vitamint (15 NE - Nemzetközi Egység), de lehetőleg természetes forrásból (például növényi olajak, leveles zöldségek, mogyoró, mandula, diófélék és teljes kiőrlésű gabonafélék, tej, tojás, búzacsíra - ez utóbbiból két evőkanál 40 mg E-vitamint tartalmaz). Az E-vitaminnak napi 150 NE fogyasztásáig a vitaminnak még nincsenek mellékhatásai, e fölött viszont (főleg 400 NE-n túl) már a káros hatások dominálnak.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.