Fokozott szív- és érrendszeri kockázattal élnek a rákból gyógyult gyermekek

2010. január 11.
  e-mail nyomtatás

Azok a felnőttek, akik gyermekkorukban rákbetegségen estek át fokozott szív- és érrendszeri kockázattal élnek. Nem ritka, hogy már harmincas éveik kezdetén magas a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk, és jóval korábban alakulhat ki esetükben a felnőttkori cukorbetegség is. Mindezek pedig a szív- és érrendszeri betegségek korábbi jelentkezését vonják maguk után - olvasható az Amerikai Rákkutató Társaság Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklapjának egyik tanulmányában.

A tanulmányban Dr. Lillian R. Meacham, az Emory Egyetem gyermekgyógyász professzora 8,599 túlélő és 2,936 testvér adatait hasonlította össze. Az eredmények szerint a gyermekkorukban rákos megbetegedésen átesettek közül kétszer annyian szednek magasvérnyomás-csökkentő gyógyszert, 70 százalékkal többen szenvednek cukorbetegségben, és 60 százalékkal többjüknek magas a koleszterinszintje, mint rákos betegségen át nem esett testvéreik. Meacham szerint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamosító rizikófaktorok korai kialakulásáért a sugárterápia lehet felelős. A teljes test besugárzásával kezelteknek 5,5-szeres, a mellkasi és hasi sugárkezeléssel kezelteknek pedig 2,2-szeres a kockázatuk arra, hogy esetükben többféle, szív- és érrendszeri megbetegedésre hajlamosító kockázati tényező lépjen fel.

Egy az USA Nemzeti Rákkutató Intézetének lapjában (Journal of the National Cancer Institute megjelent másik tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy sok kemoterápiás szer is okoz szív- és érrendszeri mellékhatásokat, ami napjaink rákgyógyításának nagy kihívását jelenti. Az áttekintő tanulmány szerzői szerint a beteg kezelését megelőzően szükség van egy új, interdiszciplináris, úgynevezett kardio-onkológiai megközelítésre. Ez azt jelenti, hogy a kezelőorvos a kezelések szív- és érrendszeri következményeit még a kezelés megkezdése előtt az egyénre szabva mérlegeli, és ennek tudatában dönt a legmegfelelőbb terápiás út mellett - írja a ScienceDaily
 
 
Ha ezeket a rizikófaktorokat idejében felfedeznék, elkerülhetőek lennének az egyébként  - a kockázati tényezők együttes jelenléte miatt - kényszerűen kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések. "Még nem tudjuk mi a pontos oka a kockázati tényezők halmozódásának, de az összefüggést egyértelműen meg lehet állapítani. A kockázati tényezők már 32 éves kor körül megjelennek, ami sokkal korábbi, mint amilyen életkorban a rákon át nem esett populáció általában szembesül a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőire utaló jelekkel" -  állítja Meacham.

A mozgásszegény életmódmódot folytató ráktúlélőknek 70 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy esetükben halmozódva jelenjenek meg a szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamosító kockázati tényezők. "Egyesek szerint a ráktúlélők, hamarabb "elhasználódnak", ezért a gyermekkorukban rákon átesett pácienseket ellenőrzését fokozott figyelemmel kell megvalósítani" - teszi hozzá Meacham.
e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.