Gyermekkori daganatok és kezelésük

A rosszindulatú daganatos megbetegedések gyermekkorban ritkák, mégis igen fontos fejezetét képezik a modern gyermekgyógyászatnak. A sok esetben halálos lefolyású, hosszú időtartamú ellátást igénylő kórképek fizikai és lelki következményei nagy megterhelést rónak a betegre, családjára és a társadalomra egyaránt. Hatékony gyógyításuk, komplex ellátásuk igen nagy szakmai kihívást jelent. Az 1 év feletti gyermekek halálozásának okai között a daganatos betegségek a balesetek után a második helyen állnak hazánkban is.

 • Központi idegrendszeri daganatok gyermekkorban

  A központi idegrendszer daganatai (agytumorok és gerincvelő tumorai) a leggyakoribb gyermekkori tumorok. A daganatok mintegy 29%-át képezik.

 • WILMS-tumor (nephroblastoma)

  A Wilms-tumor változatos szöveti képet mutató daganat. Gyermekkorban a leggyakoribb hasi tumor, a gyermekkori daganatok 6%-át adja. E daganat főként 2-4 éves korú gyermekekben fordul elő, 8 éves kor után ritka, felnőttekben pedig kivételesen ritkán fordul elő.

 • Gyermekkori csontdaganatok

  A rosszindulatú csontdaganatok (az oszteoszarkóma különböző típusai és a Ewing-szarkóma) a gyermekkori tumorok 5%-át képezik.

 • A kezelések mellékhatásai

  A hajhullás különböző mértékben fordulhat elő a rosszindulatú daganatok miatt kezelt gyermekeknél. Néhányan csak részben veszítik el a hajukat (vannak, akiknek csak elvékonyodik és megritkul a hajuk), másoknak gyorsan kihullik az összes.

 • Fájdalomcsillapítás daganatos gyerekeknél

  A gyermekklinikák fájdalomcsillapítóval vagy altatásban végzik a fájdalmas beavatkozásokat. Néha az altatást csak kisgyermekeknél vagy különösen aggódó nagyobb gyermekeknél alkalmazzák. Ha a gyermek nagyon fél, kérjünk segítséget!

Kérdések és válaszok

 • Gyermekkori daganatok - válaszok az olvasók kérdéseire

  Az olvasók kérdéseire gyermekkori daganatokkal, hematológiai megbetegedésekkel, szupportív terápiával, a betegségek miatt felmerülő testi-, lelki és szellemi rehabilitációval kapcsolatban dr. Garami Miklós válaszolt.

 • Nem rák - hanem rossz sejt

  Kell egy csapat. Ez az élet minden területén fontos, de a daganatos gyermekek gyógyításában különösen az. Csapat, amely nemcsak a szervi betegséget kezeli, hanem a kis pácienseknek és szüleiknek lelki támogatást, szakszerű pszichológiai segítséget is nyújt. A Tűzoltó utcai Gyermekklinikán ilyen csapat dolgozik, amelynek már rengeteg gyerek köszönhette gyógyulását.