WILMS-tumor (nephroblastoma)

Megosztás:

A Wilms-tumor gyermekkorban a leggyakoribb hasi daganatféleség: az összes gyerekkori daganat hat százaléka tartozik ebbe a csoportba. Mik a terápia fő elemei?

A Wilms-tumor változatos szöveti képet mutató daganat. Gyermekkorban a leggyakoribb hasi tumor, a gyermekkori daganatok 6%-át adja.

Klinikai kép

Legtöbbször véletlen lelet a tapintható hasi tumor, jellemző a hasi fájdalom, esetleg vérvizelés (haematuria), magas vérnyomás (hypertonia) is.

Kezelési elvek

A terápia fő alapelemei:

  • műtét előtti kemoterápia
  • sebészi kezelés: veseeltávolítás
  • műtét utáni kemoterápia
  • sugárterápia

A kombinált kezelés mennyisége és minősége a prognosztikai tényezők függvénye. A betegség kimenetele függ a daganat stádiumától és a daganat szövettani típusától (kedvező és kedvezőtlen szövettani típus).

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.