Beültetett katéterek

Megosztás:

A beültetett katéterek és vénakanülök olyan szövetbarát csövecskék, amelyeket rövid sebészeti beavatkozás során a vénákba illesztenek, hogy a beteg számára kellemetlen, gyakori tűszúrásokat elkerüljék. Ezzel csökkenthető a fájdalom és félelem, illetve annak veszélye, hogy a kemoterápiás készítmény vérpályán kívül kerülve súlyos károsodást idézzen elő a környező szövetekben.

A vénakanülök fertőzés forrásai is lehetnek, és vérrögök, csomók is képződhetnek bennük. Ezért ezeknek az eszközöknek a környezetét naponta gondosan meg kell vizsgálnunk. A katétereknek több fajtája használatos, gyermekeknél leggyakrabban a Hickman-katéter, illetve a Port-katéter.

Hickman-katéter

A Hickman-katéter egy hosszú, rugalmas cső, amelynek egyik vége a szív előtt egy nagy vénában van, a másik pedig a bőr felszínén, a mellkason. A kemoterápiás készítményt, transzfúziót, intravénás folyadékot a csőbe juttatják anélkül, hogy a gyermeknek a tűszúrás miatt félelmet, fájdalmat kellene elszenvedni. A katéter segítségével vért is tudnak venni a betegtől.

Port-katéter

A Port-katéter abban különbözik a Hickman-katétertől, hogy teljesen a bőr alá helyezik. Ez egy kis fém kazetta gumi felsőrésszel, melyet a mellkas bőre alá ültetnek be. A katéter a bőr alatt, a kulcscsontnál egy vénába, majd a szívhez vezet. Vérvétel vagy transzfúzió esetén a nővér egy tűt vezet a porton lévő gumi felsőrészbe.

Az orvossal, illetve ápolószemélyzettel megbeszélve lehet eldönteni, melyik katéter a legmegfelelőbb a gyermek számára. Az erre való felkészülésben segíthet a következő táblázat.

Katéterek összehasonlítása
  Hickman-katéter Port-katéter Katéter nélkül
Fertőzésveszély Magasabb Alacsonyabb Nagyon alacsony
Mennyi karbantartást igényel? Naponta Havonta Nem igényel karbantartást
Mennyiben változtatja meg a külsőt? Megváltoztatja, mivel a csövek a test felszínén vannak Kissé megváltoztatja, mivel a bőr alatt egy dudor látható Nem változtat a külsőn
Fájdalom szintje Nincs fájdalom Kisebb tűszúrások Magas
Félelem szintje Alacsony Alacsonytól a magasig terjedhet Magas
Költségek Magasabb (napi karbantartás) Alacsonyabb (karbantartás havonta) Alacsony
Annak kockázata, hogy a gyógyszer a szövetekbe szivárog A legalacsonyabb Alacsony Magas

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.