Az egészségtelen élelmiszereket terhelő különadó bevezetését javasolja az ENSZ különmegbízottja

Daganatok.hu 2012. március 7.
Megosztás:

Olivier de Schutter - az ENSZ táplálkozásügyi különmegbízottja - március 6-án bemutatott jelentésében hangsúlyozta: az élelmiszertermelés globális rendszere "mélyen diszfunkcionális", a szegényeknek kevés, a gazdagoknak pedig egészségtelen élelmet biztosít. Emiatt az ösztönzők és szabályozók alapvető átalakítására lenne szükség, amelynek része a csipszekre, kólára és valamennyi más, magas cukor- só- vagy zsírtartalmú termékre kivetett különadó - írja az MTI.

 "A jelenlegi agrártámogatási rendszer az egészségtelen élelmiszerek legfőbb alapanyagát jelentő cukor, szója, olaj és hús nagyipari termelését ösztönzi, mindenekelőtt a zöldség és a gyümölcs rovására, az egészséges élelmiszer így aránytalanul drága" - állapította meg jelentésében de Schutter.

A nyugati világ átlagos adófizetője valójában háromszorosan is megfizet az egészségtelen táplálkozásért, hiszen viselni kell a rosszul működő agrártámogatási rendszer költségeit, továbbá pótolni kell azt a kiesést, amely azért keletkezik, mert az élelmiszeripari cégek a marketingre fordított kiadásokkal csökkentik az adóalapjukat. Fenn kell továbbá tartani az egészségügyi rendszert is, amelyet "fenntarthatatlanul nagy mértékben" megterhel az egészségtelen táplálkozás hatására keletkező betegségek kezelése - áll a jelentésben.

De Schutter szerint az ösztönzők és szabályozók alapvető átalakítására van szükség. Először is különadót kellene kivetni a csipszekre, kólára és valamennyi más, magas cukor- só- vagy zsírtartalmú termékre, és nagyobb mértékben kell támogatni a friss zöldség és gyümölcs fogyasztását. Ugyanakkor változtatni szükséges az élelmiszerek marketingjére vonatkozó szabályokon. Az úgynevezett gyorséttermi ételek gyerekeket célzó reklámját kifejezetten tiltani, a felnőtteket célzó reklámokat pedig korlátozni kell. Végül, át kell alakítani az agrártámogatási rendszert is, azzal a céllal, hogy a szubvenciók az egészséges táplálkozást segítsék elő.

Az ENSZ különmegbízottja az alapvető emberi jogokból vezeti le reformjavaslatait: a táplálkozáshoz való jog nem csupán azt jelenti, hogy "az embernek joga van ahhoz, hogy ne éhezzen", hanem azt is, hogy joga van "az egészséges és aktív életet biztosító táplálkozáshoz" - írja de Schutter.

Forrás: MTI

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.