A BRCA génmutációk jelentősége az emlőrák kialakulásában

Daganatok.hu 2016. május 2.
Megosztás:

Az emlőrákoknak kétféle típusa létezik, az öröklődő és a nem öröklődő emlőrák. A BRCA1 és a BRCA2 génekben előforduló mutációk növelik az öröklődő emlőrák kialakulásának kockázatát. Már Magyarországon is elérhető genetikai szűrés, amivel ezek a genetikai mutációk kimutathatók.

Az emlőrákoknak kétféle típusa létezik, az öröklődő és a nem öröklődő emlőrák. Az előbbi szerencsére jóval ritkább, az eseteknek csak mintegy az 5 százaléka alakul ki örökletesen. Az öröklődő emlőrák kialakulásának kockázatát a BRCA1 és a BRCA2 génekben előforduló mutációk növelik mivel e két gén olyan fehérjéket állít elő, amelyek a DNS hibáinak kijavításáért felelős.

Mutáns gének esetén romlik a DNS javítómechanizmusainak hatékonysága, ezért nő a daganat kialakulásának a kockázata. A mutációt nem hordozó nők esetében az emlőrák átlagosan 8 százalékos eséllyel alakul ki. Ha egy nő a két gén valamelyikének hibás változatát örökli, annál a betegség kialakulásának átlagos valószínűsége 40-65% lesz.

A két gén mutációi ráadásul férfiaknál is jelen lehetnek (bár náluk egyéb okok miatt jóval kisebb arányban alakul ki a rák), így az örökletes emlőrák férfi ágon is öröklődik. A mutáció jelenléte egyéb daganatos megbetegedésekre is hajlamosít: petefészekrák, prosztatarák, hasnyálmirigyrák. 

Azoknál az emlőrák szempontjából egészséges nőknél érdemes genetikai szűrést végezni e mutációk vizsgálatára, akiknél:

  • a családtagok között 3-4 vagy több emlőrák előfordult még 60 éves kor előtt,
  • a családban petefészek rák fordult elő bármely életkorban,
  • előfordult emlő- vagy petefészektumor valamely közeli családtagjuknál a 40. életkor előtt, főleg ha ezek kétoldali vagy együttes megjelenésűek,
  • mindenkinél, ahol a családban már kimutatták a BRCA mutációt.

A BRCA gének mutációja tehát részben lehet örökletesen (csírasejt mutáció) de kialakulhat az élet során is (szomatikus mutáció).

Azoknál a már kialakult emlőrákos eseteknél fontos a daganatszövetből BRCA vizsgálatot elvégezni a 2015 NCCN iránymutatás alapján (USA) ahol:

  • az emlőrák 50 éves kor előtt alakult ki,
  • kétoldali megjelenésű,
  • "tripla negatív" emlőrák 60 éves kornál fiatalabbaknál,
  • olyan betegeknél, ahol a közeli rokonoknál emlő-, petefészek- vagy hasnyálmirigyrák alakult ki, illetve ismert a családban a BRCA mutációk előfordulása,
  • férfi emlőrák esetén,
  • emlőrák kialakulása az ashkenázi populációban.

PARP-gátlók

Új gyógyszercsoport az emlőrák kezelésére mely célpontjául szolgáló molekula, a poli-ADP-ribóz polimeráz enzim, melynek a működését e szer akadályozza.

A PARP a DNS molekula épségéért felelős molekuláris rendszer egyike. Ha a PARP-ot működésképtelenné teszik, a DNS-en apró törések keletkeznek. Ezeket a hibákat egy ép sejt, amelyben a DNS-hibajavítás valamennyi egyéb összetevője sértetlen, kijavítja. Azok a sejtek azonban, amelyekből a DNS-javító rendszer más tagjai is hiányoznak, a PARP gátlása esetén nagy számú DNS-károsodást szednek össze, és elpusztulnak.

A BRCA mutáns emlőráksejtekben BRCA-funkció hiányában nem "javítódnak ki" teljesen a DNS károsodások, így a PARP gátlás hatására (amely nem jelent akadályt a normális sejtek számára) a BRCA-működést nélkülöző mellráksejtek elpusztulnak. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.