A hüvelyszárazság hormonmentes kezelési lehetősége (x)

Daganatok.hu 2019. május 10.
Megosztás:

A hüvely szárazsága különböző életkorban és többféle okból is kialakulhat. Ezen okok egyike a daganatos betegségek kezelése, amikor a probléma a kezelések mellékhatásaként jelenik meg. A hüvelyszárazság hormonmentes kezelése a daganatellenes terápián átesett páciensek azon csoportjainál is szóba jöhet, akiknél a daganatos alapbetegség miatt a hormontartalmú készítményeket kerülni kell.

A hüvely szárazságát a kemo- és/vagy sugárterápia eseteiben részben az váltja ki, hogy a kezelés a szervezet gyorsan osztódó sejtjeire hatva nemcsak a daganatsejteket, hanem többek között a hüvelyt bélelő hámszövet sejtjeit is károsítja. A kezelések csökkenthetik továbbá az ösztrogénszintet, ami szárazzá és berepedezetté teheti a hüvelyhámot.

Hüvelyszárazság például az emlődaganatok esetén alkalmazott hormonterápia hatására is kialakulhat. További lehetséges kiváltó ok a petefészkek sebészeti úton történő eltávolítása.

Mindkét említett esetben - csakúgy, mint a menopauzában - az ösztrogénszint csökkenése vezet a hüvelyhám sorvadásához és kiszáradásához. A kellemetlen tünetek mellett a hüvelyszárazság azért is probléma, mert így nagyobb az esély a hüvelyi és húgyúti fertőzésekre, például a húgyhólyaghurutra. Már csak ezért is nagyon fontos a hüvelyszárazság mielőbbi kezelése.

Mik a hüvelyszárazság tünetei?

A hüvelyfal hámjának elvékonyodását az alábbi tünetek kísérhetik:

  • gyakori viszkető, égő érzés;
  • a szexuális aktus közben érzett fájdalom;
  • a hüvelyhám sérülékenységéből következő ismétlődő vérzések;
  • a sorvadt, kiszáradt hüvelyhám sérülékennyé válik, ami kedvez a baktériumok megtelepedésének;
  • a különféle baktériumfajok elszaporodása miatt állandósult gyulladásos állapot alakulhat ki.

Hogyan kezelhető a hüvelyszárazság?

A kezelésre többféle lehetőség áll rendelkezésre, a megfelelő módszer kiválasztása előtt azonban érdemes tisztázni a hüvelyszárazság mögött meghúzódó kiváltó okot. Ha lehetséges, akkor ennek a kezelése a cél, nem csupán a szárazság enyhítése különböző tüneti szerek alkalmazásával.

Enyhe hüvelyszárazság esetén a hüvelyi síkosítók is segíthetnek például a közösülés által kiváltott kellemetlenségek elkerülésében.

Súlyosabb fokú hüvelyszárazságra - amennyiben nincs ellenjavallat - ösztrogénterápiát lehet alkalmazni: szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy a hüvelyben alkalmazható lokális készítményekkel.

Fontos szempont, hogy amennyiben valakinél bizonyos daganatos betegségek mellett alakul ki hüvelyszárazság, akkor az ösztrogénkezelés teljes mértékben ellenjavallt lehet. Ide tartoznak az ösztrogénfüggő emlődaganatok és a méhtest rosszindulatú daganatai, ahol kifejezetten kerülendő az ösztrogén adása.

Léteznek hormonmentes megoldások is:

  • Egy viszonylag újabb lehetőségként kínálkozik az intimlézeres kezelés, melynek során lézersugárral melegítik fel a hüvelycsatorna szövetét. Ez serkentőleg hat a kollagén-termelődésre és regenerálja a hüvelyfal felszínét.
  • Másik lehetőség a hormonmentes, esetenként gyógynövényeket is tartalmazó krémek, kenőcsök vagy kúpok alkalmazása, amelyek hidratálják a hüvelyhámot és bevonatot képeznek rajta, így enyhítve a tüneteket. Szemben az egyszerű síkosító zselékkel, amelyek csak átmenetileg enyhítik a tüneteket, ilyenkor növekszik a hüvelyhám nedvességtartalma - feltéve, hogy a kezelés tartós és folyamatos.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fenti készítmények egyike a Cikatridina hüvelykúp, amely tartósan alkalmazva segít helyreállítani a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, és serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat.

Hormonmentes és hosszú távon alkalmazható

A Cikatridina hüvelykúp legfőbb összetevője a hialuronsav, amely egy magas vízmegkötő képességű molekula, többféle előnyös hatással:

  • hidratálja a hüvelyhámot, és segít megőrizni annak rugalmasságát
  • támogatja a sejtek egészséges osztódását
  • elősegíti az újrahámosodást, ami a hüvelyszárazság miatt sérülékeny hámszövet esetében különösen fontos!

A hialuronsav előnyös hatásait további 4 gyógynövény - aloe vera, körömvirág, teafa és tigrisfű - olajos kivonata egészíti ki. Ezek a gyógynövények gyulladáscsökkentő, szövetregeneráló, keringésjavító és antimikrobiális hatásukról ismertek, így képesek hozzájárulni a sérült hüvelyhám gyógyulási folyamatainak felgyorsításához:

Az aloe vera hatóanyagai baktérium-, vírus- és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Javítják a szövetek hajszálereiben a véráramlást, gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatásúak.

A körömvirág szintén gyulladáscsökkentő, emellett az érképződést serkentő hatású gyógynövény, amely segíti a hám- és nyálkahártya-sérülések gyógyulását.

A tigrisfű fertőtlenítő hatású, így szintén alkalmazható a sebgyógyítást segítő készítményekben.

A teafa leveléből kivont illóolaj számos baktérium, vírus és gomba növekedését gátolja, továbbá gyulladáscsökkentő hatású.

A Cikatridina kúp további előnye, hogy teljes mértékben hormonmentes, ezért a kemoterápián, sugárterápián vagy hormonterápián átesett daganatos betegek azon csoportjainak is segíthet, akiknél a daganat jelenléte miatt kerülni kell a hormontartalmú készítményeket.

Klinikai vizsgálattal igazolt hatásosság

A Cikatridina kúp hatásosságának és biztonságosságának vizsgálatát emlődaganatos pácienseken is elvégezték [Journal für Fertilität und Reproduktion 2006; 16 (2) (Ausgabe für Österreich), 17-19].

A vizsgálatba több mint 100, 59 év alatti emlőrákos pácienst választottak be, akik közül 20% kemoterápiában, 80% pedig hormonkezelésben részesült. A beválasztáskor és a két ellenőrző vizsgálat során egyaránt feltérképezték a páciensek hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tüneteit (szárazság, égés, berepedések, fájdalom, forróság- és feszülésérzés, pír, gyulladás), valamint a hüvelyszárazságnak az életminőségükre és a szexuális életükre gyakorolt negatív hatásait.

A Cikatridina kúppal történő kezelés a vizsgálat eredményei szerint valamennyi tünetet tekintve jelentős javulást eredményezett, kivéve a nemi aktussal járó fájdalmat. A szárazság tünete már az első, 20 napos kezelés végére jelentősen, 55%-kal enyhült, a fenntartó kezelés további javulást eredményezett.

A szerzők a hatásosság-vizsgálat eredményei alapján kimondják, hogy a Cikatridina hüvelykúp hatásos és jól tolerálható a daganatos kezelésben részesülő - és ezért testileg és lelkileg is különösen érzékeny - pácienskör hüvelyhám-sorvadásának kezelésére, mellyel a tünetek gyors és tartós javulása érhető el.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT! 

(szponzorált tartalom)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.