Biztató eredmények egy emlőrák elleni DNS-vakcinával

Fotó: breasthealthandhealing.orgFotó: breasthealthandhealing.org
Daganatok.hu 2014. december 9.
Megosztás:

Az emlőrák ellen nemcsak műtéttel, kemo- és sugárterápiával, illetve célzott kezelésekkel, hanem a szervezet saját immunrendszerét mozgósító immunterápiákkal is próbálnak küzdeni. Az immunterápia egyik formáját a DNS-vakcinák jelentik, amelyek egy új típusával nemrég biztató eredményeket sikerült elérnie a St. Louis-i Washington Egyetem kutatócsoportjának.

A daganatterápiában még nagyon újnak számító immunterápiás eljárások lényege, hogy a betegek immunrendszere megtanulja a ráksejtek felszínén található különféle egyedi molekulák felismerését. Ilyenkor aztán nem valamilyen gyógyszerrel, hanem a szervezet saját immunsejtjeinek aktivizálásával lehetne elpusztítani a daganatsejteket.

A ráksejteken található molekulák felismerésére többféleképpen is meg lehet tanítani az immunrendszert. Az egyik lehetőség az úgynevezett DNS-vakcinák alkalmazása, amelyek - a betegségek megelőzésére szolgáló védőoltásokkal szemben - a szervezetben található daganatsejtek megkeresésére és elpusztítására ösztönzik a védekező rendszerünket.

A DNS-vakcinák alkalmazása során egy kör alakú, bakteriális eredetű DNS-t, egy úgynevezett plazmidot juttatnak be a betegek szervezetébe. A plazmid - a benne található, genetikailag módosított DNS-darab utasításainak hatására - egy olyan fehérjét kezd termeltetni a sejtekkel, amely a szervezetet megtámadó ráksejtek felszínén is megtalálható.

Ezt a fehérjét - a fokozottabb mértékben történő megjelenésének köszönhetően - egy idő után idegen anyagként kezdi el felismerni a betegek immunrendszere. Beindul tehát a védekező reakció, amelynek részeként a fehérjét a felszínükön hordozó ráksejtek is az immunrendszer célkeresztjébe kerülnek.

A mammaglobin-A fehérje az emlőrákok körülbelül 80 százalékában jelen van

A Washington Egyetem kutatói a mammaglobin-A nevű fehérjét kívánták célba venni az általuk kifejlesztett DNS-vakcinával. Ez a fehérje szinte kizárólag az emlő szöveteiben van jelen, szerepe az egészséges sejtekben azonban még nem tisztázott. Az viszont biztos, hogy az emlőtumorok többségében kórosan nagy mennyiségben termelődik, így éppen ideális célpontja lehet egy rák elleni DNS-vakcinának.

Ezt a feltételezést látszik igazolni egy első fázisú klinikai vizsgálat, amelynek eredményeit a Clinical Cancer Research című folyóiratban közölték. William E. Gillanders és munkatársai 26, áttétes emlőrákban szenvedő beteget vontak be a vizsgálatba. Olyan betegekről volt szó, akik korábban már átestek a hagyományos kezelési formákon, vagyis a műtéten, a kemo- illetve a sugárterápiás kezelésen. 14 beteget - akiknél igazoltan jelen volt a mammaglobin-A fehérje - az új DNS-vakcinával oltottak be, 12 beteg pedig a kontrollcsoportba került, akiket nem oltottak be.

Fázis I vizsgálatról lévén szó, elsősorban még nem a vakcina eredményességét, hanem a biztonságosságát vizsgálták. Ezzel nem adódott probléma, az enyhe kiütéseken és az influenzaszerű tüneteken kívül ugyanis nem jelentkezett más, ezeknél súlyosabb tünet.

Előzetes eredmények: lassult a rák előrehaladása az oltást kapó csoportban

A vakcina biztonságossága mellett néhány dolog a hatékonyságról is kiderült, és ezek alapján már egész biztosan érdemes belevágni a vizsgálatok második fázisába. A rák előrehaladása - egy évvel a vakcina beadását követően - a 14 beoltott beteg nagyjából felénél megállt. A vakcinát nem kapó 12 hasonló állapotú betegnél ezzel szemben jellemzően előrehaladt a betegség, és csak a résztvevők egyötöde maradt progressziómentes. Bár ez nagyon alacsony betegszám, a különbség szignifikáns - írja a kutatásról szóló beszámoló.

"Annak ellenére, hogy a betegek immunrendszere gyengébb volt az átlagosnál, mégis sikerült a vakcinára adott biológiai választ kimutatnunk. Ez nagyon bátorító eredmény, ahogyan az is, hogy a betegek körülbelül felénél egy év elteltével nem növekedett tovább a daganat" - mondta a kutatást vezető Gillanders. (A vakcinára adott biológiai reakciót a CD8+ T-sejt válasz alapján határozták meg.)

Mindezek alapján a második fázisú, több beteggel végzett klinikai vizsgálatra is sor fog kerülni, ebben viszont már nem áttétes és előrehaladott, hanem újonnan diagnosztizált emlőrákbetegek fognak részt venni. Az immunrendszer az ő esetükben elvileg még nem gyengült meg - például a korábbi kemoterápiás kezelések miatt - így várható, hogy még jobban reagálnak majd a DNS-vakcinára, mint a fázis I vizsgálat betegei.

Jelen pillanatban nemcsak a mammaglobin-A ellen folyik a DNS-alapú vakcinák kidolgozása. A szintén a Washington Egyetemen dolgozó dr. Mary L. Disis az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának idei találkozóján egy olyan DNS-vakcina eredményeit mutatta be, amely a HER2-fehérjét célozza. Ebben az esetben 66 HER2-pozitív beteg bevonásával végeztek egy első fázisú klinikai vizsgálatot, amely szerint a vakcinára értékelhető T-sejt választ adtak a résztvevő hölgyek.

A közeljövőben egyébként olyan DNS-vakcinák kifejlesztése várható, amelyek nem egy-egy fehérjét, hanem egyszerre több tumorantigént is megcéloznak majd.

* * *

Források:

Breast cancer vaccine shows promise in small clinical trial (Washington University) 

New breast cancer vaccine ‘promising but not ready for prime time' (Fred Hutch) 

Safety and Preliminary Evidence of Biologic Efficacy of a Mammaglobin-A DNA Vaccine in Patients with Stable Metastatic Breast Cancer (Clinical Cancer Research) 

További információk az emlőrákban fejlesztendő immunterápiás eljárásokról:

Cancer Immunotherapy - Breast Cancer

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.