Ügyesebben ismeri fel az előrehaladott emlődaganatot a Google algoritmusa, mint egy orvos

Daganatok.hu 2018. október 22.
Megosztás:

A Google algoritmusa ügyesebben ismerte fel az előrehaladott állapotban lévő rákbetegséget, mint a humán orvosok. A LYNA (Lymph Node Assistant, azaz nyirokcsomó-asszisztens) 99 százalékban volt képes különbséget tenni a rákos és nem rákos sejtek között.

Az algoritmust kétféle patológiai képalkotással is táplálták, innen a képessége, hogy széles körű analízist végezzen a daganatokról. A LYNA olyan apró tumorokat is észrevett, amelyek fölött az emberi szem átsiklik, így gyakorlatilag jobb munkát végzett a diagnosztizálásban, mint az orvosok - írja a 24.hu cikke.

Persze a legszerencsésebb és leghatékonyabb eshetőség az, amikor a gép és az orvos együtt dolgozik a problémán. A Google algoritmusa is ilyenkor volt a legügyesebb, és ilyen esetekben 100 százalékos volt a sikerarány.

A kutatások olyan eseteken zajlottak, amelyek már előrehaladott stádiumú betegeket jelöltek, így a gyógyításban ez a mesterséges intelligencia még nem tud segíteni, de tökéletes kiindulópontja lehet olyan klinikai kutatásoknak, amelyek a korábbi diagnosztizálást is lehetővé teszik. 

Magyarországon évente körülbelül 8200 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák ezzel a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Összehasonlításul: méhnyakrákban évente nagyjából 1100-an betegszenek meg és 4-500 nő hal meg emiatt.

(24.hu)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.