Új hatásmechanizmusú gyógyszercsalád emlőrák ellen

Daganatok.hu 2018. október 22.
Megosztás:

Az igazi újdonság az, hogy az új molekula szerkezete alapvetően eltér a korábban az ösztrogénreceptorok degradációjára vagy gátlására használt molekulákétól, tehát ez nem egy már létező hatóanyag módosítása, hanem teljesen új mechanizmus útján fejti ki hatását.

A korábbi években számos gyógyszeripari vállalat fordított hatalmas összegeket a szelektív ösztrogénreceptor downregulátoroknak (SERD) nevezett gyógyszerek fejlesztésére, mivel óriási piaci lehetőségeket és kielégítetlen gyógyászati igényt láttak a szerekben.

Csakhogy a cégek elsősorban az évtizedekkel korábban felfedezett SERD-ek molekulaszerkezetének módosításaira, különböző változataik létrehozására összpontosítottak. A probléma pedig pont az, hogy a mellrákos tumorok jelentős arányban válnak rezisztenssé ezekre a gyógyszerekre, így a további kezeléshez toxikusabb hatású kemoterápiára van szükség a relapszus és progresszió megakadályozása érdekében.

Teljesen új hatásmechanizmus

Az ACS Medicinal Chemistry Letters folyóiratban október 3-án megjelent cikkükben amerikai kutatók arról számoltak be, hogy olyan új osztályba tartozó molekulákat fejlesztettek ki, melyek egy korábban nem ismert mechanizmus kihasználásával pusztíthatják el a mellrákos daganatokat vagy állíthatják le növekedésüket - írja a PharmaOnline beszámolója.

A kutatócsoport először is vett egy olyan molekulát, mely jól tapadt az ösztrogénreceptorokhoz ("homing molecule"), majd ezt a molekulát több kísérleti oldallánc-vegyülethez ("degronok") kötötték. Amint a célzómolekula az ösztrogénreceptorhoz kapcsolódott, a degronok azonnal eltérítették a ráksejtek fehérje-elosztási mechanizmusát.

A kutatók egy lépéssel még tovább mentek: az új molekuláknak számos változatát szintetizálták, majd több tucatnyi ilyen változatnál figyelték meg, hogy milyen interakcióba lép a ráksejtek ösztrogénreceptoraival. Az új molekulák kettős hatást értek el: nemcsak downregulálták az ösztrogénreceptorokat és gátolták a növekedéshez-osztódáshoz szükséges jelek beérkezését, de az ösztrogén hormonhoz kötődve blokkolták a hormon megkötődését is. Így az új molekulák erősen gátolták az emlőrákok tumorsejtek növekedését és osztódását.

Az eredmények igen biztatóak, főleg azért, mivel több analóg is kiváló korai aktvitást mutatott, de az állati szervezeteken végzett vizsgálatok még csak most következnek - írja a lap.

(PharmaOnline)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.