Vérvétellel kimutatható lehet a korai stádiumú mellrák

Daganatok.hu 2019. november 20.
Megosztás:

A klinikai tünetek megjelenése előtt öt évvel kimutatható az emlőrák egy olyan vérvizsgálatnak köszönhetően, amely a test tumorokra adott immunválaszát azonosítja - írja az Index a Guardian cikkére hivatkozva.

A Nottinghami Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a vizsgálat azokra az antigénekre összpontosít, amiket a tumorsejtek állítanak elő, és amik immunválaszt váltanak ki autoantitestek formájában. Azt vizsgálták, hogy meg lehet-e állapítani, hogy ezek az autoantitestek valamilyen tumorsejtes elváltozás okozta antigénekre adott válasz miatt vannak-e jelen a vérben.

A vizsgálatok során 90 olyan ember mintáját vetették össze, akiknél frissen diagnosztizáltak mellrákot, olyanokéval, akik egészségesek, és az autoantitestek jelenlétét vizsgálták. Ezzel a módszerrel az alanyok 37 százalékánál jelezték helyesen a mellrákot kizárólag a vérminták alapján, és 79 százaléknál mondták meg helyesen, hogy nem rákos az illető.

Ha javítunk a teszt pontosságán, akkor azzal lehetővé válik a rákos elváltozások korai diagnosztizálása egy egyszerű vérvétel alapján - mondta Daniyah Alfattani, a kutatást vezető csapat egyik tagja.

A Cambridge-i Egyetem munkatársai azonban felhívták a figyelmet arra, hogy még kifejezetten korai az eredményeket sikerként elkönyvelni, és rengeteg további vizsgálatra van még szükség. Véleményüket több neves rákkutató is osztja, ugyanakkor bizakodóak a lehetőségeket illetően.

A nottinghami kutatócsoport most 800 mintán ismétli meg a kutatást, és finomítottak a teszten is, amitől azt várják, hogy még hatékonyabb lehet a rák kimutatása a véreredményekből. Ezzel egy időben pedig elkezdték azokat a vizsgálatokat is, amik ugyanezen az elven mutathatják ki a hasnyálmirigy, a vastagbél, a máj és a tüdő rákos elváltozását.

Utóbbit korábban már skót orvosok is vizsgálták, akik szintén vérvétel segítségével szűrték ki, kinél nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata. Korábban Tajvanban is végeztek a témában kísérleteket, valamint kutyákat is képeztek ki arra, hogy kiszagolják a daganatos megbetegedéseket.

(Index

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.