Hogyan válhat rezisztenssé egy daganat a kemoterápiára?

Daganatok.hu 2012. augusztus 8.
Megosztás:

Az áttétes emlő-, prosztata-, tüdő- és vastagbélrákos betegek nagyjából 90%-ánál alakul ki rezisztencia a kemoterápiával szemben. A Nature Medicine-ben megjelent legújabb tanulmány most egy olyan, eddig nem ismert mechanizmust azonosított, ami magyarázatot ad erre a jelenségre. A kemoterápiás kezelés hatására a tumorsejteket körülvevő egészséges sejtek kezdenek egy olyan fehérje termelésébe, ami segíti a daganatnövekedést.

Kiderült, mi az egyik oka annak, hogy a szolid tumorok áttétes formáiban szenvedő betegek döntő többségénél egy idő után már nem hatékony a kemoterápia. Peter S. Nelson és munkatársai (Fred Hutchinson Cancer Research Center) olyan prosztata-, emlő- és petefészekrákos betegektől vett daganatsejteket vizsgáltak, akik korábban kemoterápiás kezelésen estek át. Sikerült kideríteni, hogy a kezelés közben megjelenő rezisztencia egyik fő oka egy fehérje, amelyet nem a ráksejtek, hanem az ezeket körülvevő, egészséges sejtek kezdenek el kiválasztani a kemoterápiás kezelés hatására - írja az intézet beszámolója.

"A szervezetben található ráksejtek nem önmagukban vannak, hanem egy igen összetett környezetben, ahonnan sokféle hatás éri őket. Fontos, hogy a ráksejt hol helyezkedik el és kik a szomszédai, ezek a paraméterek ugyanis mind befolyásolni fogják a terápia hatékonyságát és a ráksejt rezisztenciára való hajlamát" - mondta Peter S. Nelson, a tanulmány vezető szerzője. Nelson és kollégái ezúttal a fibroblaszt sejtekről mutatták ki, hogy a WNT16B-nek nevezett fehérje termelésével nagymértékben elősegítik a daganatnövekedést a kemoterápiás kezelést követően.

A fibroblasztsejtek egészséges sejtek, amelyek a ráksejtek körül is megtalálhatóak. Normális esetben ezek a sejtek tartják fent a kötőszövet szerkezeti integritását, ezenkívül fontos szerepet játszanak a sebgyógyulásban és a kollagénképzésben. A kemoterápia hatására azonban károsodik a fibroblasztsejtek DNS-e, ami miatt különféle anyagokat kezdenek el termelni ezek a sejtek. Ezek az anyagok úgynevezett növekedési faktorok, amelyek képesek elősegíteni a daganatnövekedést. Ilyen növekedési faktor a WNT16B is, amelynek akár 30-szoros szintjét is sikerült megfigyelni a daganatos betegektől vett szövetmintákban. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a WNT fehérje magas szintje segíti a ráksejtek növekedését és a környező szövetekben történő szétterjedésüket, vagyis idővel ellenállóvá teszi a daganatot a kemoterápiás kezeléssel szemben.

Emberi fibroblaszt sejtek - ezek választják ki a daganatnövekedést serkentő fehérjét a kemoterápia hatására (Fotó: Dr. Glyn Nelson, University of Newcastle)

"Egyelőre csak egy alapkutatási eredményről beszélhetünk, amely azonban idővel fontos lesz abból a szempontból, hogy meghosszabbíthassuk az áttétes daganatban szenvedők életét. Olyan módszert kell kidolgoznunk, amellyel meggátolható a WNT fehérje ezen típusának termelődése a daganatot körülvevő egészséges kötőszöveti sejtekben" - mondta Nelson. "Egyre jobban megértjük, hogy miért olyan könnyű elpusztítani a Petri-csészében önmagukban található ráksejteket, és miért sokkal nehezebb mindez, amikor ugyanezek a sejtek az emberekben, más sejtekkel körülvéve helyezkednek el."

Erre az eredményre egyébként a legkevésbé sem számított a kutatócsoport: a fehérje gyógyszerrezisztenciában feltárt szerepe teljesen váratlan volt. A kemoterápiát kisebb adagokban kell adni, ciklusokban, hiszen az összes tumorsejt elpusztításához szükséges adag magát a beteget is megölné. Így viszont nem mindig pusztul el az összes ráksejt, fennáll az esélye, hogy a tumorsejtek egy része túlélje a kemoterápia egyes ciklusait. Ezek viszont a következő körökben már rezisztenssé válhatnak, vagyis ismét terjedésnek indul a rák. "Azon kívül, hogy egyre célzottabb, a különféle molekulákat specifikusan gátló szerek kerülnek kifejlesztésre, ígéretes megközelítés az is, ha a daganat mikrokörnyezetét is megpróbáljuk majd befolyásolni a jövőben" - mondta Nelson.

Kapcsolódó anyagaink:

Nem tudnak majd kibújni a tüdőráksejtek a célzott terápia hatása alól 

Melanomában is megvan a célzott kezeléssel szembeni rezisztencia egyik oka 

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.