A világon először Ausztrália válhat mentessé a méhnyakráktól

Daganatok.hu 2018. október 3.
Megosztás:

Húsz éven belül teljesen méhnyakrákmentessé válhat Ausztrália, vélik a nagy tekintélyű orvosi szaklapban, a Lancetben megjelent kutatásukban az Új-Dél-Walesi Ráktanács kutatói. Modelljeik szerint a folyamatban levő oltási és szűrőprogramoknak hála már 2022-re rendkívüli ritkává válhat a betegség - ez definíció szerint százezer emberre vetítve hat új esetet jelentene csupán évente.

Ausztráliában a világon az elsők között, már 2007-ben HPV-oltási programot vezettek be a lányoknak, amit később a vírust tünetmentesen hordozó, de fertőző fiúkra is kiterjesztették.

A méhnyakrákot a HPV vírus okozza. Globálisan a méhnyakrák a negyedik leggyakoribb rák, amitől a nők szenvednek, pedig ez tényleg megelőzhető volna védőoltással. A most megjelent tanulmány modelszámításai újra igazolták ezt, az alapján 2035-re százezer lakosra vetítve négyre csökkenhet az új esetek száma - ez pedig már az az arány, ahol a járvány teljes felszámolásáról beszélhetünk.

(444)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.