Évente 6-8000 méhnyakcsonkolást végeznek a méhnyak rákmegelőző állapotai miatt

Kásler Miklós professzor hangsúlyozta, hogy a méhnyakrák elleni védőoltás alkalmazása mellett továbbra is javasolt a mindenkori méhnyakrák szűrésen való megjelenés (Fotó: Illyés András)Kásler Miklós professzor hangsúlyozta, hogy a méhnyakrák elleni védőoltás alkalmazása mellett továbbra is javasolt a mindenkori méhnyakrák szűrésen való megjelenés (Fotó: Illyés András)
Daganatok.hu 2013. január 23.
Megosztás:

Az Országos Onkológiai Intézet január 22-én harmadik alkalommal adott otthont az "Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét" rendezvényének, ezzel is kinyilvánítva elkötelezettségét a méhnyakrák megelőzésére irányuló törekvések mellett. 2011-ben 1104 új esetet regisztráltunk, és 414 nőt veszítettünk el országosan, méhnyakrák miatt. Ezen felül - a méhnyakrák megelőző állapotok miatt - évente 6000-8000 méhnyakcsonkolást végeznek.

Mivel az intézet alapvető tevékenységei közé tartozik a veszélyeztetett lakosság aktív, célzott szűrővizsgálatának szakmai és módszertani irányítása, ezért felhívja a figyelmet arra, hogy a megfelelő megelőzési módszerekkel az eddigi eredmények tovább javíthatók. Ezen tevékenységnek köszönhetően mind a betegség előfordulása, mind pedig a méhnyakrákban meghaltak száma évről évre csökken, de még így is elmarad a fejlett országok eredményeitől.

2011-ben 1104 új esetet regisztráltunk, és 414 nőt veszítettünk el országosan, méhnyakrák miatt. Ezen felül - a méhnyakrák megelőző állapotok miatt, szakértői becslések szerint - évente 6000-8000 méhnyakcsonkolást (konizációt) végeznek - írja az Országos Onkológiai Intézet anyaga.

A méhnyakrák kialakulása és a humán papillomavírus (HPV) fertőzés közötti kapcsolat bizonyított. A vírus emberről emberre, alapvetően nemi úton terjed. Ebből következik, hogy az aktív nemi életet folytató nők mintegy 80%-a valamelyik életszakaszában megfertőződik a vírus valamelyik típusával. A rendszeres szűrővizsgálatok azonban lehetővé teszik a korai - még rákmegelőző - állapotok felismerését és lényegében a páciens teljes gyógyítását.

Ma már hatékony, számos HPV vírustözs törzs által okozott fertőzés kialakulását megakadályozó védőoltások is rendelkezésre állnak, amelyek kiemelt jelentőségűek a megelőzésben. Ennek alapján a méhnyakrák elleni küzdelmet a védőoltás, méhnyakrákszűrés és széleskörű felvilágosítás együttes alkalmazására kell építeni, minden kislánynál és nőnél. Ugyanakkor az intézet hangsúlyozza, hogy a méhnyakrák elleni védőoltás alkalmazása mellett a mindenkori méhnyakrák szűrésen való megjelenés továbbra is javasolt.

Forrás: Országos Onkológiai Intézet 

* * *

Kapcsolódó anyagaink:

HPV és méhnyakrák

Méhnyakrák Megelőzési Hét (2013. január 20-26.)

Évtizedes rejtélyre derült fény a méhnyakrák kialakulásával kapcsolatban

"Minden tizenkét éves lánynak kötelező védőoltásként kellene megkapnia a méhnyakrák elleni vakcinát"

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.