Gyakrabban járunk méhnyakszűrésre, mint mammográfiára

Daganatok.hu 2013. augusztus 31.
Megosztás:

Méhnyakrákszűrésen rendszeresen, mammográfiai vizsgálaton ritkábban vesznek részt a nők a Szinapszis Kft. új felmérése szerint. A hölgyek jelentős többsége ez alapján tisztában van a nőgyógyászati szűrések fontosságával. A kutatás online kérdőíves módszerrel, 2013 augusztusában zajlott, összesen 916 nő részvételével. A minta országosan nem volt reprezentatív - egy szélesebb körű felmérésben vélhetően ennél rosszabb eredményeket kapnánk.

A közel 1000, döntően 35 év feletti nő megkérdezésével végzett kutatás alapján kijelenthető: a hölgyek jelentős többsége tisztában van a nőgyógyászati szűrések fontosságával.

A rák megelőzése érdekében 85%-uk panaszmentes időszakban, szűrés céljából is felkeresi orvosát, míg 15%-uk kizárólag panasz esetén, az elváltozások kezelése végett megy el szakorvosához. Figyelemreméltó, hogy az 56 éven felüliek 13%-a hanyagolja el a rendszeres rákmegelőző vizsgálatot.

A nőgyógyászati vizsgálatok gyakorisága a nők mintegy 70%-ánál legalább évente, további 15%-uknál kétévente történik és nem jellemző, hogy egyáltalán ne fordulnának meg a nőgyógyász rendelőjében.

A HPV-teszt elvégzését külön kell kérni a nőgyógyásztól

A szűrésre járó nők többsége méhnyakrák szűrésen (69%) és kétkezi, tapintásos vizsgálaton (64%) legalább évente részt vesz. (A kétkezi tapintásos vizsgálat során a nőgyógyász áttapintja a kismedencét, a méhet és a petefészkeket, méretbeli eltéréseket keresve.)

Bár a méhnyakrákot okozó HPV vírusfertőzésen a nők körülbelül 80%-a esik át élete során és a méhnyakrákos elváltozást csaknem minden esetben HPV-fertőzés előzi meg, a nőgyógyászati szűrésekre járók fele még soha nem vett részt a vírus kimutatását célzó vizsgálaton.

Ennek oka részben valószínűleg az, hogy a HPV-teszt elvégzését külön kell kérni a nőgyógyásztól, az orvos csak indokolt esetben - például nemi szervi szemölcs (condyloma) megléte esetén - ajánlja fel azt.

Milyen gyakorisággal vesz részt a fenti, nőgyógyászati szűréseken?
A diagram teljes méretben

Tapintásos emlővizsgálaton vagy kolposzkópiás ellenőrzésen a hölgyek közel fele vesz részt rendszeresen. (A kolposzkópia - vagy hüvelytükrözés - a méhnyak műszeres vizsgálata, amelynek során nagyítóval megtekintik a méhszájat, illetve a méhnyakat.)

A mammográfiai szűrésekre járás a fiatalabbaknak (30-45 év) három, idősebbeknek (45 év felett) kétévente javasolt. Ennek ellenére a nők több mint harmada (37%) még soha nem járt ilyen szűrésen - a 36-45 évesek 70%-áról, a 45-55 évesek 50%-áról mondható el ez.

Sok nőt a vizsgálat kellemetlensége tart vissza

A rendszeres ellenőrzéseket mellőző hölgyek közel 60%-a csak abban az esetben vesz részt megelőző vizsgálaton, amikor panasz miatt egyébként is felkeresi orvosát, de külön nem keresi fel a rendelőt ilyen céllal.

Sokak (55%) számára a vizsgálattal járó kényelmetlenség, kellemetlenség jelent visszatartó erőt, több mint egyharmaduk (33%) - elsősorban a fiatalabb korosztály képviselői - pedig szégyellik magukat az orvos, nővér előtt.

Viszonylag többük - közel 40% - a szűrésre behívó értesítő hiányában érzi úgy, nem szükséges a vizsgálatokon rendszeresen részt vennie. Relatíve magas azok aránya is, akiket a vizsgálattal járó időigény tart vissza: közel 30%-uk említi, hogy túl sok időt vesz igénybe az orvoshoz való bejutás, egyötödüknek pedig egyszerűen nincs ideje ilyesmivel foglalkozni.

További információk a méhnyakrákról és az emlőrákról:

Méhnyakrák gyűjtőoldalunk
 

Emlőrák gyűjtőoldalunk
 

* * *

Korábbi cikkeink:

A méhnyakrák tünetei - vannak-e korai figyelmeztető jelek? 

Védőnői méhnyakrák-szűrés: a női lakosság várja az értesítést, érdeklődnek utána

Méhnyakrák: hány magyar nő él a hamis biztonságérzet illúziójában? 

Évente 6-8000 méhnyakcsonkolást végeznek a méhnyak rákmegelőző állapotai miatt 

A teljes cikk a Szinapszis Kft. oldalán:

Méhnyakrák szűrésen rendszeresen, mammográfiai vizsgálaton ritkábban vesznek részt a nők 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.