Táncunk maga az élet - beszámoló az Újjászületés Rehabilitációs Alapítvány 5. születésnapjáról

Legéndi Veronika 2015. április 23.
Megosztás:

2015. április 11-én, a Nemzeti Rákellenes nap másnapján, a költészet napján ünnepeltük a daganatos betegségben szenvedő és abból gyógyult nők tánccsoportjával az Újjászületés Rehabilitációs Alapítvány 5. születésnapját a Vigyázó Sándor Művelődési Házban, a zsúfolásig megtelt színházteremben.

Az eseményt Dunai Mónika, Rákosmente országgyűlési képviselője nyitotta meg, Gyarmati Gábor kortárs költő erre az alkalomra írt versével. Táncbemutatóval, a klub és vendégelőadók közreműködésével, tombolasorsolással, vacsorával, tűzzsonglőr-show-val, majd éjfélig fergeteges retró diszkóval vártuk a sorstársakat, családtagjainkat, orvosainkat, barátainkat.

A köszöntő után az Alapítványi beszámoló következett, majd csoportos és egyéni táncokat mutattak be a budapesti táncklub tagjai, de idén nagy örömünkre a színpadon is bemutatkozott a három éve alakult debreceni klubunk is.

Öt évvel ezelőtt néhány daganatos betegégen átesett sorstárs összefogtunk, béreltünk egy tánctermet, hogy a tánc segítségével rehabilitáljuk testünket, lelkünket. Elengedtünk minden rosszat, átéltük a mozgás, a tánc, a közösség gyógyító erejét. Megerősödve, újra tudtunk hinni az életben és éreztük, hogy van energiánk segítő kezet nyújtani azoknak a sorstársaknak, akik elfogadják. Létrehoztuk az Újjászületés Rehabilitációs Alapítványt, hogy minél több érintetthez eljusson a hír, van élet a daganatos betegség alatt és után is.

Öt éve működő Alapítványunk sorstársak részére szervez táncterápiás klubdélutánokat Budapesten. Fontos célunk, hogy inspiráljuk a daganatos betegséget megélő emberek aktivitását. A Budapesti táncklub mellett éppen három éve Debrecenben megalakult az Újjászületés Debrecen Rehabilitációs táncklub, amelyet a Magyar Rákellenes Liga és Borsosné Kovács Edit, Estella segítségével hoztunk létre. Tervezünk még további táncklubokat is, kutatjuk a lehetőségeket, hogy melyik városban tudná valaki az oktatást, a foglalkozások megtartását vállalni.

Három alkalommal szerveztünk négy napos, bentlakásos rehabilitációs tánc- és élményterápiás tábort, amelyet Alapítványunk mellett a 17. kerület Önkormányzata is támogatott. Mind a három táborozás nagyon jól sikerült, a résztvevők jól érezték magukat, feltöltődtek testileg, lelkileg. A tábort 2015. júliusban is megszervezzük, a részvétel feltételei és a jelentkezési lap ujjaszuletes.eu honlapunkon megtalálható.

Mi az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub tagjai nem vagyunk képzett táncosok, mi a táncot hívtuk segítségül gyógyulásunk érdekében. Az elmúlt öt év alatt csatlakoztak hozzánk fiatalabb és idősebb hölgyek, köztük gyógyultak, és olyanok is, akik még most is küzdenek a betegséggel.

Táncainkban fellelhető a latin ritmus, a diszkó, és bármi más, amihez épp kedvünk van. Koreográfiákat tanulunk, és közben sokat nevetünk.

A megtanult koreográfiákat daganatos betegeknek szervezett rendezvényeken, egészségnapokon mutatjuk be. Már háromszor kaptunk meghívást külföldre is.

A klubban nem csak táncolunk, hanem megpróbálunk segíteni egymásnak, amiben csak tudunk. Minden újonnan érkezőt szeretettel várunk, és türelemmel tanítgatunk. Ide nem szükséges táncos múlt, itt mindenki megtapasztalja a mozgás, a közösség gyógyító erejét.

A budapesti klubban Szabó Krisztina művészeti vezetőnk fáradtságot, időt nem kímélve türelemmel, szeretettel tanítgatja a csoportot. Borsosné Kovács Edit, Estella a debreceni tánccsoport tanítómestere pedig hastáncot tanít ottani sorstársainknak.

Október az emlőrák ellenes kampány hónapja. 2014. október 18-án szerveztük és rendeztük meg Rákosmente első rózsaszín szalagos és léggömbös sétáját, hogy felhívjuk a figyelmet az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok fontosságára, a megelőzésre. A séta előtt a Gregor József általános iskola aulájában, az ismeretterjesztő előadás után táncklubunk adott műsort a vendégeknek. A rendezvény előkészítésében és lebonyolításban segítségünkre volt a Magyar Rákellenes Liga Rákosmenti alapszervezete, és a XVII. Kerületi Reménysugár klub. 2015. október 17-én lesz a második ilyen rendezvényünk.

A budapesti és a debreceni klubba szeretettel várjuk sorstársainkat, a tánctudás nem feltétel.

További információ a honlapunkon: ujjaszuletes.eu
Adószámunk: 18203459-1-42

* * *

Az Újjászületés Rehabilitációs Alapítványról:

A klub alapítói elsősorban emlődaganatos betegek voltunk. Mindannyian átestünk azon, amit az ember az ellenségének sem kívánna. A táncos összejövetelek teremtenek lehetőséget számunkra, hogy egymás erejét összegyűjtve, létrehozzunk, alkossunk valamit.

Nagyon fontosnak tartjuk a rehabilitációt, a nőiesség visszaszerzését, ezért létrehoztuk klubunkat Budapesten, ahol daganatos és gyógyult hölgyek - kortól és testalkattól függetlenül - hetente egyszer összejövünk, táncolunk, hastáncolunk, meteorozunk, botot forgatunk, jól érezzük magunkat.

Nem szégyenkezünk, hanem tudatni szeretnénk a világgal, hogy igenis van kiút, meg lehet gyógyulni a daganatos betegségből! Küzdeni és bízni kell, türelemmel, ahogy tettük, tesszük mi is: meggyógyulni, tünetmentessé válni! Nem szabad feladni; ott van a család, a barátok, és ők számítanak ránk. Mindent túl lehet élni - a kemoterápiát és a sugárkezelést is.

A magunk erejéig szívesen segítünk hozzánk hasonló sorsú, zsákutcában toporgó embertársainknak. Nem vagyunk orvosok, nővérek vagy pszichológusok; szakmai tanáccsal nem szolgálhatunk, de vagyunk jóérzésű háziasszonyok, üzletasszonyok, pedagógusok, édesanyák, akik sikerélményre éhesen nem mindennapi sorsukat erénnyé kovácsolták. Célunk, hogy megőrizzük testi-lelki egészségünket és megerősödve, segítő kezet nyújtsunk azoknak, akik egyedül, magányosan próbálkoznak túlélni a betegségüket.

A táncra már sok mindent mondtak, de egy biztos: a tánc felszabadítja azt is aki nézi, és azt is, aki műveli. Ha az ember egy kis kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyik, akkor adja át magát a tánc, a mozgás varázsának.

Hét fátylunk:

1. Gyönyörű szoknyánk lebbenése sugározza erőnket: igen, megcsináljuk, megcsináltuk, itt vagyunk.
2. A siker felett érzett büszkeségről tanúskodik tartásunk.
3-4. Szenvedélyünkkel, szépségünkkel fejezzük ki nőiességünket.
5. A bennünk bugyogó életörömöt a táncunkban felbukkanó pajkosságon keresztül hozzuk felszínre.
6. Mindezt átszövi a harmónia, amire folyvást törekszünk magánéletünkben, újszülött Közösségünkben, és a világhoz való hozzáállásunkban.
7. Végül célunk, hogy röpke táncunk múló pillanataiból Nézőközönségünk a szívből jövő szeretetet vigye magával.

Ez a mi szimbólumrendszerünk, s táncunk maga az Élet.

Újjászületés Rehabilitációs Táncklub

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.