Szájon át történő táplálás

Megosztás:

Az ún. enterális táplálás esetén a gyomor- bélrendszerbe jut a táplálék. Ennek egyik típusa a szájon át (per os) táplálás: a betegek egy része ugyanis közvetlenül szájon át képes táplálkozni, megszokott étkezésétől eltérően azonban speciális összetételű diétát igényel.

Ilyenkor például ízesített, feloldható porból készített, iható klinikai tápszer adható. A gyorsan elkészíthető gyógytápszerek fogyasztása - a megszokott étkezések között vagy desszertként napi 1-3 dobozzal alkalmazva - segíti az erőnlét megtartását. Utazáskor vagy rendelőintézetekben való várakozáskor is hasznos italok, mivel fogyasztásuknak köszönhetően a betegnek nem kell éheznie. Mivel zavaró bélrendszeri maradékuk nincsen, orvosi vizsgálatok (pl. a bél endoszkópos vizsgálata) előtt is fogyaszthatók.

A por alakú klinikai gyógytápszerek egy másik fajtájával, az általában íztelen tápanyag-modulokkal a beteg által kedvelt ételek, italok, öntetek, mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, uzsonnakrémek dúsíthatók. Ezek a - szintén naponta többször fogyasztandó - készítmények mindig csak egy bizonyos makrotápanyagot (fehérje, szénhidrát, stb.) tartalmaznak.

A szintén por formájú komplett gyógytápszerek az előbbihez hasonlóan alkalmazhatóak. Ezek a fő tápanyagokon kívül azonban a felszívódásukat, illetve hasznosulásukat segítő mikrotápanyagokat (nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok) is ideális arányban és mennyiségben tartalmazzák.

Lényeges, hogy ezeknek a készítményeknek a használatát beszéljük meg szakemberrel, dietetikussal, orvossal. Adagolásukat a csomagoláson feltüntetett mennyiségben végezzük, és naponta több alkalomra osszuk szét. Roboráláshoz (feltápláláshoz) legalább napi 300 plusz kilokalória bevitelére van szükség.

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.