Szájon át történő táplálás

Megosztás:

Az ún. enterális táplálás esetén a gyomor- bélrendszerbe jut a táplálék. Ennek egyik típusa a szájon át (per os) táplálás: a betegek egy része ugyanis közvetlenül szájon át képes táplálkozni, megszokott étkezésétől eltérően azonban speciális összetételű diétát igényel.

Ilyenkor például ízesített, feloldható porból készített, iható klinikai tápszer adható. A gyorsan elkészíthető gyógytápszerek fogyasztása - a megszokott étkezések között vagy desszertként napi 1-3 dobozzal alkalmazva - segíti az erőnlét megtartását. Utazáskor vagy rendelőintézetekben való várakozáskor is hasznos italok, mivel fogyasztásuknak köszönhetően a betegnek nem kell éheznie. Mivel zavaró bélrendszeri maradékuk nincsen, orvosi vizsgálatok (pl. a bél endoszkópos vizsgálata) előtt is fogyaszthatók.

A por alakú klinikai gyógytápszerek egy másik fajtájával, az általában íztelen tápanyag-modulokkal a beteg által kedvelt ételek, italok, öntetek, mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, uzsonnakrémek dúsíthatók. Ezek a - szintén naponta többször fogyasztandó - készítmények mindig csak egy bizonyos makrotápanyagot (fehérje, szénhidrát, stb.) tartalmaznak.

A szintén por formájú komplett gyógytápszerek az előbbihez hasonlóan alkalmazhatóak. Ezek a fő tápanyagokon kívül azonban a felszívódásukat, illetve hasznosulásukat segítő mikrotápanyagokat (nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok) is ideális arányban és mennyiségben tartalmazzák.

Lényeges, hogy ezeknek a készítményeknek a használatát beszéljük meg szakemberrel, dietetikussal, orvossal. Adagolásukat a csomagoláson feltüntetett mennyiségben végezzük, és naponta több alkalomra osszuk szét. Roboráláshoz (feltápláláshoz) legalább napi 300 plusz kilokalória bevitelére van szükség.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.