Táplálásterápiával az onkológiai terápiák hatékonyságáért - A Van Holnap! Alapítvány támogató programja

Daganatok.hu 2022. február 6.
Megosztás:

Korábbi cikkünkben részletesen számoltunk be az Európai Klinikai Onkológiai Társaság 2021-ben kiadott irányelveiről, melyek a betegek tápláltsági állapotát helyezik előtérbe. Bár az ajánlás csak nemrég látott napvilágot, a daganatos betegek táplálkozásával kapcsolatos problémák már régóta ismertek. Erre, és a több éves tapasztalatukra reagálva indította el a Van Holnap! Alapítvány táplálásterápiás támogató programját tanácsadással, programokkal és kiadványokkal.

Szerencsére ma már egyre több beteg és hozzátartozó ismeri fel, hogy a diagnózis után segítségre van szüksége, hogy szeretne a gyógyulási folyamat hatékony résztvevője lenni, nem csak elszenvedője, szenvedője. Létezik hazánkban egy alapítvány, amelyik olyan programot épített ki, ami daganatos betegek és hozzátartozók széles körének tud valódi, hatékony támogatást nyújtani.

A program célja minden szempontból megfelelő, szakmailag hiteles információkat adni a betegek kezébe, ami érthető és a mindennapokban könnyen alkalmazható.

Táplálásterápia, mint kiegészítő

Bár az irányelv minden daganatos betegnek ajánlja a rendszeres táplálkozási szűrést és támogatást, még mindig kevesen látják ennek fontosságát. A dietetikusokról legtöbbször úgy gondolkodnak, hogy csak akkor van rájuk szükség, ha valakinek valamilyen konkrét étkezési problémája van, vagy fogyni akar. Pedig egy jó, képzett, tapasztalt dietetikus nagyon hatékony segítő lehet számtalan egészségügyi probléma esetén. Egy ilyen terület a daganatos betegség is.

A program dietetikusa Brjeska Mónika dietetikus, aki több éves tapasztalattal rendelkezik a daganatos betegek táplálásának területén.

"A daganatos betegek összetett kezelésének nagyon fontos része az étrend. A megfelelő étrend - ellentétben sok tévhittel - semmiképp sem szigorú diéta, hanem korszerű, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás" - mondja. "A helyesen táplálkozó betegek könnyebben leküzdik a daganatellenes kezelések mellékhatásait is, megelőzhetik az alultápláltság kialakulását és mindez segít megelőzni az izomtömeg csökkenését, ami nagy mértékben hátráltatja a kezeléseket, a gyógyulást. A daganatos betegek diétás táplálkozásának fő célja a szervezet ellátása elegendő energiával, szénhidráttal, fehérjével, zsiradékkal, vitaminnal, nyomelemmel és ásványi anyaggal. A kezelések alatt követett egészséges táplálkozás ezeket képes biztosítani. Ezzel megőrizhető a testtömeg és az izomtömeg, de mindenképp csökkenthető vele a fogyás mértéke, és segíti a test felépülését a kezelések okozta mellékhatásokból. Minden esetben fontos kiemelni, hogy mindehhez nagyon fontos az időben elkezdett intervenció, hiszen ekkor még visszafordíthatóak vagy megelőzhetőek lehetnek a problémák, míg a kései beavatkozás esetén már sajnos nem visszafordíthatók a folyamatok."

A táplálásterápiát már a diagnózis és a kezelési terv kézhezvételét követően érdemes igénybe venni, mert hatékonyabbá teszi a kezeléseket, csökkenti a kialakuló mellékhatásokat, javítja az életminőséget, fokozza az erőnlétet, növeli a túlélési esélyeket, csökkenti a kórházi tartózkodás idejét, csökkenti a szorongást és a félelemérzetet, tájékoztatást ad ajánlott étrendről, műtét előtti és utáni étkezésről, kerülendő élelmiszerekről, tápszerekről, étrendkiegészítőkről. Vagyis, a szakmailag megfelelő, betegközpontú táplálásterápia rendkívül jó kiegészítője lehet a kórházi gyógyító munkának. Egy jó állapotban lévő, felkészült beteg kezelése sokkal hatékonyabb és könnyebb lehet így.

Több, mint tanácsadás: támogatás

Az alapítványnál hisznek benne, hogy a rák nem csak egyetlen embert érint, hanem a beteg családját, sőt akár a barátait is. Éppen ezért fontosnak tartják, hogy a programok és a tanácsadás számukra is elérhetőek legyenek.

A tanácsadás első sorban azoknak a betegeknek és hozzátartozóknak szól, akik még kemoterápia vagy sugárterápia előtt állnak, illetve a kezelés már folyik, és a páciens szeretné tudni, hogy mit tehet önmagáért vagy éppen családtagjáért.

"Fontos lenne, hogy már akkor is ajánlott mindenki számára a dietetikai konzultáció, amikor még nincs semmilyen étkezéssel, emésztéssel, testtömeggel felmerülő problémája. A rossz tápláltsági állapotnak ugyanis több fokozata van, ami abban az esetben fordítható vissza hatékonyan, ha még a kialakulásuk legkorábbi szakaszában elkezdjük kezelni. Így jó eséllyel nem romlik az életminőség, és a kezelések is nagyobb eséllyel folytatódhatnak zavartalanul. Sajnos, ha ennek már a súlyos fokáig eljut a beteg, akkor ez az állapot visszafordíthatatlan, és nagyon gyors állapotromlást okoz. Emiatt fontos már a kezelések előtt, de legalább a kezelések elején dietetikushoz fordulni, hiszen ekkor tudjuk végig segíteni a beteget a kezelések során, állapotváltozás esetén pedig a kontrollok alatt időben alkalmazkodhatunk a problémákhoz."

A táplálásterápiás tanácsadást a betegek a diagnózistól az aktív kezelések végéig, illetve szükség esetén ezután még 3-6 hónapig vehetik igénybe térítésmentesen. Minden tanácsadás teljes mértékben személyre szabott: a program vezetője első alkalommal alapos anamnézisfelvételt végez, megismeri az alapbetegséget és az esetleges társbetegségeket, a napi rutint és szokásokat, és ez alapján segít a szükséges változtatások kialakításában.

"Gyakran dolgozunk együtt más szakemberekkel, onkológussal, pszichológussal, ha erre szükség van. Ha valamilyen probléma áll fenn, nagy segítség lehet a tanácsadáshoz, ha a kezelőorvos leírja néhány mondatban, hogy miért van szükség az ellátásra" - mondja a program dietetikus vezetője.

A Van Holnap! Alapítvány programja itt érhető el:

www.vanholnap.eu 

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.