Emlőrák és energiaegyensúly

2005. június 28.
Megosztás:

Amerikai kutatók nagy esetszámú vizsgálata is megerősíti, hogy a szervezet energiaegyensúlya és az emlőrák kialakulása között kapcsolat van: több testmozgással és a túlsúly elkerülésével jelentősen csökkenthető a daganat előfordulásának kockázata.

Az energiaegyensúlyt lényegében a táplálkozással bevitt és a testmozgással felhasznált energia különbsége adja. A vizsgálat eredményei szerint azok a nők, akik fizikailag inaktívabbak voltak és a testtömeg-indexük magasabb volt, kétszer akkora valószínűséggel betegedtek meg mellrákban, mint azok, akik rendszeres testmozgást végeztek és alacsonyabb volt a testtömeg-indexük. (A rendszeres testmozgást a vizsgálatban legalább egy éven át tartó, legalább napi 45 perc dinamikus séta vagy 20 perc erőteljes sportolás formájában definiálták. A testtömeg-index a test kilogrammban mért tömegének és méterben mért magassága négyzetének a hányadosa, optimális értéke 20 és 25 kg/m2 között van.)

Az adatokat egy sanghaji emlőrák-tanulmányból származtatták, amelyben több mint háromezer, egészséges és emlőrákos, 25 és 64 év közötti nő vett részt 1996 augusztusa és 1998 márciusa között. Az életmódra vonatkozó kérdéseket kérdezőbiztosok tették fel, akik a testtömeg-index számításához szükséges méréseket is elvégezték. Ez a módszer lehetővé teszi az energiaegyensúly pontosabb becslését, ugyanis az önbevallás általában kedvezőbb képet mutat.

Az emlőrák kialakulásában több tényezőnek is lehet szerepe. A daganat kialakulásának kockázatát növeli többek között az életkor, a családi előfordulás, a kései (harminc éven túli) első gyermekvállalás, illetve a gyermekszülés és szoptatás elmaradása. Az előbb felsoroltakon kívül további rizikófaktorokat is leírtak. A megelőzésben (kockázatcsökkentésben) sem csak a megfelelő testtömeg-index tartása és a rendszeres testmozgás játszik szerepet, emellett a megfelelően vegyes étrend, az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása szintén csökkentik az emlőrák kialakulásának esélyét.

A megelőzés mellett komoly jelentősége van a korai felismerésnek. A korai felismerés legkönnyebben kivitelezhető módja az önvizsgálat, amelyet tanácsos a menstruáció után egy héttel elvégezni, mert ilyenkor tapintható be az emlő leginkább. A leginkább veszélyeztetett 45 és 65 év között korosztály számára Magyarországon ingyenes szűrővizsgálati program is működik, melynek keretében kétévente hívják be a hölgyeket vizsgálatra. A mammográfiás vizsgálat - amely egy alacsony dózisú röntgenvizsgálat - fájdalmatlan, ingyenes és segítségével akár az egy centiméternél kisebb daganat is kiszűrhető. Az ebben a stádiumban felismert betegség jól

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.