Fájdalomcsillapítás - két új szer is elérhető, de nem támogatott

Daganatok.hu 2010. április 5.
Megosztás:

A Kor Kontroll Társaság és az Országos Onkológiai Intézet közös, a VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Házban "Ne félj a ráktól" címmel megrendezett nyílt napján dr. Embey-Isztin Dezső, az OOI Fájdalom Ambulanciájának vezetője és prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke tájékoztatták az érdeklődőket a már hazánkban is elérhető legújabb fájdalomcsillapító készítményekről.

Ha egy banálisnak tűnő fájdalom - legyen az például derékfájás vagy vállfájdalom - két-három hetes gyógyszeres kezelésre sem enyhül, akkor alaposan ki kell vizsgáltatni a fájdalom okát, hiszen a háttérben daganatos betegség is meghúzódhat. Az emlő-, prosztata- és tüdődaganatok nagyon sokszor adnak csontáttétet, és sok esetben csak az áttét okozta fájdalom hívja fel a figyelmet az elsődleges megbetegedésre. Mindemellett az esetek mintegy 25-30 százalékában maga az onkológiai kezelés is lehet a fájdalom okozója.

Kombinált gyógyszeres kezeléssel (két-, három- vagy akár négyféle gyógyszer együttes alkalmazásával) a daganatos betegek 60-70 százalékánál elég jól csökkenthető a fájdalom. Ezeknek a gyógyszereknek azonban mellékhatásaik vannak, ezért a gyógyszerkombinációt mindig egyénre szabottan állítják össze úgy, hogy a maximális fájdalomcsillapító hatás mellett a lehető legkevesebb mellékhatás jelentkezzen. Magyarországon nagyjából mind rendelkezésre állnak a szóba jöhető gyógyszerek, ebből a szempontból tehát nem vagyunk hátrányos helyzetben: a legnagyobb problémát a fájdalomcsillapító szerek mellékhatásai okozzák.

Egy új szer képes megszüntetni a morfinszármazékok okozta székrekedést

A daganatos fájdalom csillapításából sokszor kihagyhatatlanok a morfinszármazékok. Ezen készítmények egyik legkomolyabb mellékhatása a székrekedés. Ez annyira kínzó lehet, hogy a beteg válaszút elé kerül: vagy abbahagyja a morfinszármazék szedését, hogy bélműködése meginduljon, vagy pedig csillapítja a fájdalmát, de ekkor akár 8-10 napig is székrekedés gyötri. Tavaly hazánkban is forgalomba került az az új gyógyszer, amely képes megszüntetni a morfinszármazék okozta székrekedést. Ez az úgynevezett morfin-antagonista kizárólag a bélben szünteti meg a morfinszármazékok ideggátló hatását. Az injekció darabonkénti ára mintegy 9 ezer forint, a székrekedéssel küszködő, morfinszármazékot szedő daganatos betegeknek viszont minden másnap lenne ilyen injekcióra szüksége. Nehéz azonban a támogatási igényt keresztülvinni: a készítmény egyelőre a nem támogatott gyógyszerek közé tartozik.

Új gyógyszer az áttörő fájdalom csillapítására

Az alapfájdalmat csillapító gyógyszerek nem hatnak a daganatos beteg úgynevezett áttörő fájdalmára, mely például egy köhögés, tüsszentés vagy egy mozdulat hatására keletkezik. Ennek kezelésére szintén elérhető az idei évtől egy új készítmény, melynek tablettánkénti ára 2 ezer forint körül van. Ez a nyelv alá helyezendő pirula egy órán át képes az áttörő fájdalmak csillapítására. A daganatos betegeknek napi néhány ilyen tablettára lehet szüksége a kritikus időszakok áthidalására. Egyelőre azonban ez a gyógyszer sem érhető el támogatással. "A civilszervezetek fontos szerepet tölthetnek be abban, hogy egy-egy ilyen készítmény felkerüljön a támogatott gyógyszerek listájára. Ha ezek a szervezetek felemelik a hangjukat, sok esetben ki tudják harcolni legalább a részleges térítést" - fogalmazott prof. dr. Simon Tamás.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy fájdalom esetén segítséget kell kérni. Ne hagyják daganatos szeretteiket szenvedni, hiszen minden fájdalmat lehet enyhíteni! Az Országos Onkológiai Intézetben található az ország egyetlen "invazív" fájdalomcsillapításra képes ambulanciája, ahol idegblokádok alkalmazásával az elviselhetetlen fájdalmakon is segíteni tudnak. Az idegblokád azt jelenti, hogy az érintett idegdúc működését a közvetlenül a dúcba fecskendezett alkohollal jelentősen lelassítják. A fájdalom így szinte pillanatokon belül megszűnik, a beteg pedig hónapokra fellélegezhet. Erről a műtéti beavatkozásról korábbi anyagunkban olvashatnak részletesen: Fájdalomcsillapítás: "olyan nincs, hogy nem tudunk segíteni".

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: