Élj újra! Versenyben a rákkal - A negyedik adás videófelvétele

Daganatok.hu 2011. május 19.
Megosztás:

A LIVE AGAIN! "Élj Újból!" Rákellenes Alapítvány támogatásával 2011. május 17-én negyedszer jelentkezett az "Élj Újra!" ismeretterjesztő, tanácsadó-gondozó műsor a Digi Televízió Infocsatornáján. A negyedik adásban az úgynevezett onko-team munkájával ismerkedhettünk meg, illetve azzal, hogy miként alkotnak véleményt egy beteg állapotáról és kezelésének lehetőségeiről az abban résztvevő különböző szakterületű - onkológus, patológus, sebész, radiológus, sugárterapeuta, mentálhigiénikus - orvosok.

Dr. Dank Magdolna onkológussal arról beszélgetett a műsorvezető Dombóvári Gábor, hogy milyen csapat dolgozik ezekben a teamekben, hogyan döntenek a beteg kezeléséről, és hogy miért fontos a mentálhigiénikus szakértő jelenléte ezekben a csoportokban.

Szóba került az is, hogy mi történik, ha a csapaton belül nincs konszenzus a diagnózissal kapcsolatban. Megtudhattuk, hogy ebben az esetben nem lehet felülbírálni a patológus véleményét, de előfordulhat, hogy egy esetnek többféle megoldása is lehetséges, és mindig figyelembe kell venni a beteget is. Arra kell törekedni, hogy az ő igényének megfelelő kezelésről tudjanak gondoskodni, hiszen a beteg is az onko-team résztvevője.

Stábunk jelen volt továbbá egy onko-team beszélgetésen: itt kiderült, hogy mennyire "lélekközpontú" az ott dolgozó orvoscsapat kapcsolattartása a beteggel és hozzátartozójával, hogy a lehető legjobb megoldást válasszák. Meglepő őszinteség tapasztalható, mindig igyekeznek megtalálni a beteg állapotának és elfogadásának lehető legjobb kezelési módot. Kiderült, hogy az első onko-team akár már a diagnózis után, még az első műtét előtt is lehetséges, annak meghatározására, hogy mi történjen, ami a betegnek a legjobb.

Képzelt betegünk, József számára, akinél béldaganat és májáttét a diagnózis, az első onko-teamen az a döntés született, hogy előbb a béldaganat műtétjére kell sort keríteni. A májáttét a képalkotó vizsgálatok alapján nem műthető, így aztán gyógyszeresen kisebbítik meg a májáttétet, hogy azt követően a sebész azt is megműthesse.

A műsorban ezek után megtudhattuk, hogy május 28-án - szombaton - "Személyre szabott orvoslás" címmel lesz rendezvény a melldaganatosok számára a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikáján (Budapest, Üllői út 78/a). A rendezvény - sok más program mellett - a betegek és hozzátartozók számára kiscsoportos konzultációs lehetőséget biztosít szakemberek bevonásával.

Egy nézői kérdésre válaszolva a docens asszony elmondja, hogy akkor lehet eltérni az általánosan egy-egy daganatra kialakított terápiától, ha azt a beteg állapota és a daganat tulajdonságai lehetővé teszik.

Stábunk a "Rák Ellen a Holnapért" Alapítvány szervezésben megvalósuló főzőtanfolyamon járt, ahol Kisa Judit dietetikus mutatott be egyszerűen elkészíthető recepteket és a rákbetegek számára ideális, gyógyító hatású táplálkozást. Először a reggeli müzlit késztették el: közben megtudtuk, hogy fontos az eredeti, nem előfőzött, kiszárított magot enni, mert ez egyenletesen adja le az energiáját, szemben a másikkal, amelyik hirtelen megemeli azt, és nem biztosítja a szervezet folyamatos energia-ellátását.

Végül a stúdióban köszönthettük az "Újjászületés Rehabilitációs Táncklub" flamenco tánccsoportját. Legéndi Veronika klubvezetőtől és Simon Mártától megtudtuk, hogy a ruháikat ők maguk tervezik, csakúgy, mint a koreográfiát. A Táncrehabilitációs csoportban, ahol az érintettek és a gyógyultak lelki rehabilitációhoz használják a táncot, minden közös munka eredménye. Fellépéseik profi színvonalúak, így egyre többfelé hívják őket.

* * *

Regisztráljon és töltse ki kérdőívünket az adásról!

A LIVE AGAIN! "Élj Újból!" Rákellenes Alapítvány támogatásával 2011. április 5-én, Magyarországon egyedülálló ismeretterjesztő, tanácsadó-gondozó műsor indult a Digi Televízió Infocsatornáján. A műsor havonta két alkalommal jelenik meg a képernyőn, eddig 7 adást láthattunk. Az eddigi adások anyagát megtekintheti ezen az oldalon.

A sorozat nyári szünetet követő újraindítása előtt szeretnénk az Önök véleményét kérni a műsorral kapcsolatban, annak érdekében, hogy a tájékoztatást a jövőben még sikeresebben valósíthassuk meg. Kérjük, hogy nézzen bele egy-egy adásanyagba, regisztráljon és néhány kérdés megválaszolásával segítse munkánk sikerét.

A műsorral kapcsolatos kérdőív itt érhető el, az oldalon történő regisztrációt követően.

Segítségét előre is köszönjük!

A szerkesztők

A harmadik adás tartalma:

Az előző műsorban megismerhettük a tünetek jelentkezésétől a rákdiagnózis felállításáig terjedő szakaszt: ennek során - többek között patológus által végzett szövetminta-vizsgálat alapján - kiderült, hogy képzeletbeli páciensünknél vastagbéldaganattal állunk szemben, ami májáttétet okozott.

A kialakult májáttétet számos különböző módon lehet kezelni. Többek között ennek lehetőségeiről beszélgettünk vendégeinkkel: dr. Végh Éva onkológus, belgyógyásszal és prof. dr. Kulka Janina patológussal, aki elmondta, hogy mekkora jelentősége van a pontos patológiai vizsgálatnak és diagnózisnak a terápia meghatározásában.

A harmadik adást itt tekinthetik meg.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.