Élj újra! Versenyben a rákkal - a nyolcadik adás videófelvétele

Daganatok.hu 2011. szeptember 28.
Megosztás:

2011. szeptember 20-án, kedden este 8 órakor a DIGI Kábelszolgáltató hálózatában elérhető 6-os csatorna műsorán nyolcadik alkalommal köszöntötte a nézőket Dombóvári Gábor. A műsor felvételét itt tekintheti meg.

A LIVE AGAIN! "Élj Újból!" Rákellenes Alapítvány támogatásával 2011. szeptember 20-án nyolcadik alkalommal jelentkezett az "Élj Újra!" ismeretterjesztő, tanácsadó-gondozó műsor a 6-os csatorna műsorán.

Az őszi szezon első adásának összefoglalója:

Dombóvári Gábor beköszönőjében elmondta mindazoknak, akik most kapcsolódtak a sorozatba, hogy az előző hét adásban mivel foglalkoztunk, melyek az állandó rovatok, valamint milyen új tartalommal egészül ki ősszel a műsor.

A műsor első összeállítása arról szól, hogy nyáron különböző betegszervezetek által szervezett közönségtalálkozón vettünk részt: ezeken nagyon sok olyan kérdést kaptunk, amelyekkel a műsorban is foglalkozni szeretnénk. Kameránkkal ellátogattunk a MÁV kórház onkológiájára (ahol nagyon sok segítséget kaptunk dr. Pápai Zsuzsanna főorvos asszonytól), hogy a betegeket megkérdezhessük arról, mi az, ami leginkább a szívüket nyomja, és amiről a legszívesebben hallanának a műsorban.

Az összeállításból kiderült, hogy a legtöbbször felvetett probléma: az orvosok miért nem tájékoztatják a betegeket arról, hogy milyen daganatra milyen alternatív szert lehet alkalmazni? A betegek egyértelmű elvárása, hogy korrekten tájékoztassák őket erről, mert így, bár szinte mindenki szed valamit, de nem tudja megbeszélni az orvosával.

Mi az a molekuláris diagnosztika?

Az adás következő részében a molekuláris diagnosztikával ismerkedtünk meg. Dr. Pintér Ferenc molekuláris biológus mesélte el, mit is kell érteni egy ilyen vizsgálat alatt, mi a célja és mit lehet megmutatni általa. A következő összeállításban dr. Kollár Mihály orvos tanácsadó magyarázta el nekünk, hogy miért van szükség erre a vizsgálatra, milyen betegségeket lehet kezelni a segítségével, és egyáltalán, hol tart ma ez a diagnosztika, mi a jövője, de főként mi a jelenlegi helyzet?

A kisfilmből azt is megtudhattuk, hogy mitől jön létre egy daganatos sejt, és mi az a kommunikációs hiba, amely létrehozza. A doktor úr megmutatta, hogy hogyan kell elképzelni egy sejtet, azon hogyan működnek a jeladók és milyen hibáik lehetnek, ezekre pedig milyen gyógymódok vannak jelenleg. Az is kiderült, milyen lehet a jövőben az ezen alapuló gyógyítás. Megtudtuk, hogy azok a betegek, akiket valamilyen okból nem lehet ilyen módon gyógyítani, milyen más gyógyászait eljárást vehetnek igénybe, és mi az az érképződés-, idegen szóval angiogenezis-gátlás.

Folytattuk "a megelőzés a konyhában kezdődik" sorozatunkat is, melyben állandó táplálkozási tanácsadónk, Kisa Judit dietetikus főzött nekünk ismét. Most "feles kenyeret" sütöttünk, és megtudtuk, hogy melyik vitamin mekkora hőfokot bír ki.

"Feles" kenyér

Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 1 dl langyos víz, 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg fehér búzaliszt, 2-3 csapott teáskanál só, 1 teáskanál köménymag, 2 evőkanál lenmag, 2 evőkanál szezámmag, bármilyen olajos mag 4 evőkanál mennyiségben, 3-4 dl víz, 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj.

Az élesztőt fél deci langyos vízbe morzsoljuk és feloldjuk. Dagasztó tálba szórjuk a liszteket, a sót, a köménymagot, az olajos magvakat, a feloldott élesztőt, és a maradék langyos vizet is hozzáadjuk. (Célszerű a kimért langyos vízből fél decit tartalékolni, mert nem minden lisztnek egyforma a vízfelvevő képessége).

Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk. Amikor az edény falától elváló masszát kapunk, akkor dagasztjuk hozzá az olajat. Fél órán át langyos helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk, és kiolajozott formába fektetjük (pl. őzgerinc), ahol 20 percet kelesztjük.

Sütési ideje hideg sütőben kezdve 210 fokon 45 perc.

Elkészítési idő: 2 óra

Ötlet: Ha cipót készítünk, akkor előmelegítjük a sütőt 220şC-ra. A második dagasztás után egy kerek vagy hosszúkás, konyharuhával kibélelt, enyhén kilisztezett, nagyobb edénybe tesszük a tésztát, hogy 2-2,5-szeresére tudjon dagadni. Kelesztési ideje 40-45 perc. A megkelt tésztát sütőlapra borítjuk, vághatunk rajta 1-2 mélyedést, és az előmelegített sütőbe tolva, egyenletes hőmérsékleten a sütési ideje 40-45 perc.

A műsorról a www.rakbetegseg.com oldalakon, valamint a www.lpmedia.hu honlapján is találnak információt az érdeklődők.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.