A pajzsmirigyrák tünetei, felismerése

Megosztás:

A gyorsan növekvő nyaki csomó vagy göb a pajzsmirigyrákra utaló legegyértelműbb jel. Ekkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hogy kizárható legyen a rosszindulatú daganat. Az is lehet, hogy a csomót jóindulatú sejtosztódás, ciszta vagy a pajzsmirigy gyulladása okozta.

A pajzsmirigyrákra jellemző klinikai tünetek a következők: gyorsan növekvő, fájdalmas vagy fájdalmatlan pajzsmirigygöb. A göb kemény, környezetétől nem mozdítható el, úgynevezett fixált göb. A nyakon nyirokcsomó-megnagyobbodás észlelhető. Egyes betegeknél rekedtség jelentkezik, mert a daganat ráterjed a hangszalagot beidegző idegszálra, és bénulást okoz.

Gyorsan (hetek alatt) növekvő nyaki csomó vagy göb esetén forduljon háziorvosához, és kérjen beutalót endokrinológiai szakrendelésre!

Ilyen helyzetben részletes pajzsmirigyvizsgálatokra kerül sor, ezek logikus sorrendje: ultrahang, tűbiopszia, szcintigráfia (részletesen lásd korábban). Pajzsmirigyráknál a göb olyan jellegzetességeket mutat, amelyek ultrahanggal felismerhetőek, ugyanez vonatkozik a nyaki nyirokcsomó-áttétre is. A tűbiopszia sejttani értékelése már a daganat típusának meghatározásához is közelebb vihet. Szcintigráfiánál talált hideg göb megerősítheti a feltevést.

Természetesen nem minden egyedülálló, tömött göb jelent pajzsmirigyrákot. Ilyen formában jelentkezhet a jóindulatú adenoma vagy ciszta és némely pajzsmirigygyulladás is. A szólóban jelentkező göb férfiaknál jobban utalhat pajzsmirigyrákra, mint nőknél. Hosszú ideig fennálló és nem növekvő göb, többgöbös vagy diffúz strúma, egyszerű pajzsmirigyciszta, forró göb a szcintigráfiánál, pajzsmirigy-túlműködésre valló adatok inkább jóindulatú megbetegedés mellett szólnak.

A fentebb ismertetett módszerekkel és klinikai protokollal a pajzsmirigyrák elég nagy biztonsággal felismerhető. A módszerek megbízhatóságát és elterjedtségét jelzi, hogy a felismert rákos daganatok száma a pajzsmirigyben az utóbbi 10-15 évben megkétszereződött.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: