Így zajlik a vastagbélszűrés - 61 ezer mintát már beküldtek

Daganatok.hu 2019. május 7.
Megosztás:

Már húsz esetben igazolt a rosszindulatú daganat azoknál, akik részt vettek a háziorvosoknál elindult vastagbélszűrési projektben - közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Eddig 72 291 fő vette át háziorvosától a szűrési csomagot, és közülük 61 347 fő küldte be a mintáját a kémiai laborba, valamint 223,5 ezer meghívót postáztak ki az 50 és 70 év közötti korosztály részére. Áprilisban további 101 ezer behívót küldenek ki, év végéig a tervek szerint összesen 600 ezer értesítést postázna ki az NNK - írja a Világgazdaság beszámolója.

A programban eddig 1648 háziorvosi praxis vesz részt. A jelentések szerint mintegy 1500 ember kapott időpontot kolonoszkópiára, közülük több mint 790-nél már elvégezték a vizsgálatot, amelynek során körülbelül 200 esetben találtak adenomát vagy polipot.

Ugyanakkor szeretnének még több háziorvost bevonni a projektbe, ezért Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben fordult az önkormányzatokhoz, hogy a polgármesterek tájékozódjanak arról: az 50-70 év közötti korosztály vastagbélszűrési programja elindult-e a területükön. A tiszti főorvos felhívja arra is a figyelmet, hogy helyettesítéssel megoldott praxisok esetében is van lehetőség a szűrés lebonyolítására, s a szűrést eddig nem végző szolgáltatók esetében is nyitva áll a lehetőség a csatlakozásra. 

(Világgazdaság)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.