Alultáplált kórházi betegek

2008. január 25.
Megosztás:

A kórházi betegek csaknem 40 százaléka számára az alultápláltság még mindig jelentős nehézségeket okozó probléma. A jobb minőségű kórházi táplálás eredményeként gyorsabb lehet a páciensek felépülése, és ez nemcsak enyhíti a betegek szenvedését, hanem költséghatékonyabb megoldást is jelent a kórházban töltött napok számának csökkentése révén.

Az európai egészségügyi intézményekben évente lebonyolított összehasonlító vizsgálatsorozat célkitűzése a kórházi táplálásra vonatkozó ismeretek folyamatos bővítése, valamint a betegélelmezés hatékonyságának és színvonalának fejlesztése.

A Táplálási Napot az ESPEN, a táplálásterápiáért felelős európai társaság hívta életre 2006-ban. Ennek keretében, 2008. január 31-én a betegek önkéntes alapon, kérdőívek kitöltésével szolgálnak fontos információkkal a kórházi étkeztetésre vonatkozó egyéni tapasztalataikról. A kutatás a betegek testsúlyának változására, az adott napon fogyasztott élelmiszer mennyiségére, illetve kezelésük bizonyos részleteire is kitér. A felmérés nyomán létrehozott adatbázis segítséget nyújt az egészségügyi intézményeknek a betegek táplálását optimalizáló további, tudományos alapokon nyugvó lépések meghatározásához.

2006-ban Európa országaiban összesen 748 kórház, illetve ápolási otthon 16455 betege vett részt a tápláltsági auditban, 2007-ben már több mint 20 ezer beteget érintett a felmérés.

2006-ban Magyarországon az Országos Kardiológiai Intézet, az Országos Rehabilitációs Intézet, a SE I. Sebészeti Klinika, a MÁV Kórház III. Belgyógyászati Osztálya, a Központi Honvédkórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház és az Uzsoki Kórház vettek részt a betegek táplálásterápiás ellátásának reprezentatív felmérésében. (Ekkor 400, 2007-ben azonban csupán mintegy 150 beteg részvételével folyt a hazai felmérés!)

A 2006-ban kapott megdöbbentő adatok szerint a vizsgált személyek közül csupán minden harmadiknak volt ideálisnak mondható a tápláltsági állapota, a többiek az alultápláltság szempontjából a kockázati csoportba kerültek. A betegek több mint fele tápláltsági szintje alapján a kifejezetten magas rizikójú kategóriába tartozott, 17 százalékuk állapota volt közepes kockázatúnak tekinthető. Riasztó képet mutat az alultápláltság további elterjedése szempontjából, hogy a probléma már a 29 év alattiak körében is hasonlóan magas arányban jelentkezik, mint az idősebbek esetében. A vizsgálat alapján a legveszélyeztetettebbek a középkorú, 50 és 64 év közötti, illetve a legidősebb, nyolcvan év feletti férfiak.

Idén Magyarország ismét résztvevője lesz a felmérésnek, bíztató, hogy eddig már 20 magyar intézmény jelezte csatlakozását a felméréshez.

 

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.