Útmutató szépséghez, örömhöz, egészséghez

2009. május 28.
Megosztás:

"Az egészség nem minden, de egészség nélkül a minden is semmi" - áll Kovács Gábor tüdőgyógyász "Szépség, öröm, egészség" című könyvében. A gyönyörű, híres festményekkel illusztrált kiadványban gyakorlati tanácsokat és történelmi áttekintést is olvashatnak az érdeklődők az ajánlott mozgásfajtákról, a táplálkozásról és a dohányzásról. Vajon miért épp a szépségről ír a tüdőrákos betegek gyógyításával foglalkozó orvos?

Ön tüdőrákos betegekkel foglalkozik - hogyan jött az ötlet, hogy épp a szépségről írjon könyvet?

A daganatok közül a tüdőrák a ma még kevésbé gyógyítható betegségek közé tartozik. Ha valakinél korai stádiumban felfedezzük a betegséget, meg tudjuk operálni, és ez a teljes gyógyulás reményét jelenti. Sajnos azonban a betegek háromnegyedét-négyötödét már nem lehet műteni, és, bár az életet a legkülönbözőbb korszerű gyógyszeres kezelésekkel és sugárterápiával náluk is meg tudjuk hosszabbítani, teljes gyógyulásról nem lehet beszélni.

Emiatt az ember óhatatlanul elgondolkozik, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy ne is betegedjenek meg az emberek tüdőrákban. Ezért kezdtem a prevenció, a megelőzés lehetőségeit kutatni.

A tüdőrák megelőzhető betegség, a dohányzás az elsődleges és ismert kóroki tényezője. Épp ezért mindent megpróbálok megtenni annak érdekében, hogy az emberek letegyék a cigarettát, kevesebbet dohányozzanak.

De vajon miért van, hogy manapság az egészség nem jelenik meg a legfontosabb emberi értékek között? Sokkal fontosabb helyen áll az anyagi jólét, a szépség, a hiúság, az örömök kategóriája. Ha az emberek elgondolkoznának, rájönnének, hogy egészésg nélkül egyik kategóriának sem lehet élvezni az örömeit vagy az értékét. De nem gondolnak az egészségre akkor, amikor még megvan, ha meg már nincs meg, sokszor késő, hogy gondoljanak rá.

Mindezek alapján jutottam arra a gondolatra, hogy kellene valami olyan könyvet adni az emberek kezébe, ahol az egészségnek, mint értéknek, számukra is látható, érzékelhető formáját kaphatják meg. Olyan értékekkel próbálom összekapcsolni az egészséget, amelyeknek jelenleg is van értékük az emberek szemében: ilyen a szépség és az öröm.

Amikor továbbgondoltam, hogyan lehet a szépséget legjobban bemutatni, mi az a szépség, ami mindenki számára vitán felül elfogadható, akkor jutottam arra a gondolatra, hogy a régmúlt idők festészete valahogy általánosan elfogadható szépséget jelent. Így azokhoz a dolgokhoz, amiket el szoktam mondani - nem csak a dohányzásról, hanem az egészséges életmódról, a mozgás szükségessségéről, a táplálkozásról -, hozzátettem a "szépséget".

Gyakorlati tanácsok is vannak a könyvben?

Abszolút gyakorlatias dolgokról van szó benne. A lényege ennek a kis könyvnek, hogy nem kell senkinek extra fáradságot, extra költséget szánnia arra, hogy egészségesen éljen. Nem kellenek extra táplálékkiegészítők, nem kell költséges mozgásprogramokat finanszírozni. Ott van a közvetlen közelben a sarki zöldséges, ahol meg lehet vásárolni az almát, a savanyú káposztát, az idénygyümölcsöket, és nem kell a legdrágább déli, északi gyümölcsökhöz folyamodnunk az egészségünkért - csak egyszerűen tudnunk kell róla, hogy mi az, amit el kell fogyasztanunk.

A mozgással is ugyanaz a helyzet: aki lakótelepen lakik, az is tud legalább sétálni a saját környezetében. Lehet a hatodik emeleti lakásba is gyalog fölmenni és nem lifttel. De természetesen, hogyha valaki megengedheti magának, akkor vegyen egy egyszerű tornacipőt, egy egyszerű, olcsó vászonnadrágot és egy trikót, és le tud menni a párjával vagy a barátaival akár kocogni, akár játszani, akár csak egy jó kiadósat sétálni a közvetlen környéken.

Milyen korosztálynak szól a könyv?

A tizenévesektől a nyugdíjasokig bárkinek szól, hiszen a szépség mindenkinek egységesen hozzáférhető... Leginkább családoknak, pároknak, baráti társaságoknak szántam ezt a könyvet, akik együtt lapozgathatják, és miközben gyönyörködnek a szebbnél szebb képekben, talán el is olvassák a szöveget, vagy annak egy-egy részét. És így talán egy picit közelebb kerülnek azok az információk, amelyeket, ha csak szárazan, a rádióban vagy tévében, mint egészségnevelést kapnak, meg sem hallanak.

Annak is érdemes olvasni, aki már rákbeteg...?

Szépséget mindenképp találhatnak benne ők is. Aztán rákbeteg és rákbeteg között is különbséget kell tenni. Ma már a rákbetegeknek több, mint a felét meg tudjuk gyógyítani. Gondoljunk csak az emlődaganatos, vagy hererákos betegekre, vagy egy-egy hematológiai daganatra, és folytathatnám a sort. Ezek az emberek hosszú-hosszú éveken keresztül gyógyultként élik a mindennapi életüket - nekik is mindenképpen ajánlott a könyv. De maradjunk a tüdőrákosoknál: habár náluk természetesen nem a megelőzésről beszélünk, de az nagyon fontos, hogy a lehető legjobb kondícióban viseljék a betegségüket; jó, ha a családjukkal együtt forgathatják a lapokat.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.