Hogyan előzhetjük meg a bőrdaganatokat?

2007. április 10.
Megosztás:

A bőrdaganatok egyes típusai előfordulási gyakoriságukat illetően az összes daganatot megelőzik a statisztikai adatok alapján - idejében felismerve szerencsére legnagyobb részük gyógyítható. A Rákbetegek Országos Szövetsége és a Daganatok.hu legutóbbi rendezvényén Liszkay Gabriella, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa beszélt a bőrdaganatok különböző típusairól.

A bőrdaganatok a legtöbb esetben korán felismerhetők, és egyszerű sebészi beavatkozással meggyógyíthatók. A nem-melanoma típusú bőrdaganatok, a "bazálsejtes karcinoma" és a "tüskéssejtes bőrrák" együttes előfordulási gyakorisága megelőzi az összes daganatfajtáét, azonban áttétet ritkán képeznek. Bazalioma esetén áttét kialakulása extrém ritka.

Egyre több melanomás eset
 

A legveszélyesebb bőrdaganatfajta a melanoma malignum. Magyarországon évente mintegy 1500 ilyen esetet regisztrálnak, és a betegek 25 százaléka meghal a betegség következtében. Az 1960-as évektől folyamatosan évi 3-8 százalékos emelkedés figyelhető meg az egész világon a melanomás esetek számában, azonban míg régen a betegek 60 százaléka belehalt a betegségbe, ma már vannak olyan országok, ahol csak 10 százalékuk bizonyul gyógyíthatatlannak. Sok függ attól, hogy időben orvoshoz fordulnak-e az emberek, mert terápiával az áttétes esetekben már csak a beteg élete hosszabbítható meg, a teljes gyógyulás igen ritka. Az európai statisztikákban nagyjából középen szereplünk a melanoma malignum előfordulási gyakoriságát illetően - ez megfelel annak, hogy az átlagos bőrtípusunk is "közepesnek" számít. Az alkati tényezők a skandináv országok lakóit hajlamosítják leginkább a bőrdaganatok kialakulására, hiszen a világos bőr és haj, kék szem érzékenyebbé tesz a nap káros hatásaira.

Kik a veszélyeztetettek?

A rizikócsoportba tartozóknak ajánlatos panasz nélkül is évente bőrgyógyászati ellenőrzésen részt venni. Ha valakinek a családjában több melanomás megbetegedés fordult elő, ha sok anyajegye van, mindenképp érdemes időnként ellenőriztetnie magát. A fehér bőr, a világos vagy vörös haj, a szeplősség, sőt a kék szem is hajlamosító tényezőnek számít a statisztikák szerint. Az immunrendszert érintő betegségekben szenvedőknél is fokozott odafigyelés szükséges. Akinek volt már valamilyen bőrdaganata, nagyobb az esélye a melanoma kialakulására is. Korán felismerve sebészi kimetszéssel a rosszindulatú, áttétképző hajlammal bíró bőrdaganat is gyógyítható. A melanoma először általában a nyirokcsomókban képez áttétet, később belső szervi áttétek is kialakulhatnak, például a tüdőben vagy az agyban. Ha már nyirokcsomó-áttét alakult ki, 60 százalékra csökken az 5 éves túlélés esélye, belső szervi áttét esetén pedig mindössze a betegek 1-2 százalékát sikerül meggyógyítani.

A melanoma diagnózisát megtekintéssel, illetve speciális bőrmikroszkóp, úgynevezett dermatoszkóp segítségével végzik az orvosok. Nehezíti az egyértelmű felismerést, hogy egy-egy orvos gyakorlata során igen kevés melanomás esettel találkozhat.

Hogyan védekezhetünk?

A melanoma kialakulásában legnagyobb szerepe a nap UV sugárzásának van, ami károsítja a DNS-t, és ezáltal daganatos sejtek jönnek létre. A nap káros hatásai ellen véd a szervezetben termelődő melanin, de ez nem mindenkinél egyforma. Az "eumelanin" képes kivédeni a veszélyes sugárzást, míg az elsősorban vörös hajúak szervezetében lévő "pheomelanin" nem. A bőrdaganatok hátterében az egyéni hajlamon kívül a sok napfény, a szabadban végzett munka, bizonyos vegyszerek és az ionizáló sugárzás állhatnak.

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy rizikócsoportba tartozunk, és még inkább tartsuk be a sokat ismételt alapvető védekezési lehetőségeket: lehetőleg ne tartózkodjunk a napon a déli órákban, figyeljünk a védelmet nyújtó ruházatra, inkább maradjunk árnyékban. Hasznos, de nem elegendő védelem a fényvédő krémek alkalmazása - a modern készítmények már védenek a nap UVA és UVB sugárzásától is.

Az előadás-sorozatról

A Rákbetegek Országos Szövetségével havonta közös rendezvényt tartunk a budapesti Parlament Café-ban. A 2004-ben indított tudományos ismeretterjesztő "előadásfolyamon" a kutatásban, gyógyításban, a daganatos betegek ellátásában dolgozó legavatottabb, legkiválóbb szakemberekkel találkozhatnak az érdeklődők. A résztvevők választ kaphatnak személyes kérdéseikre is, közös megbeszélés keretében. Az előadásokról beszámoló készül, mely elérhető honlapunkon. Az ingyenes előadás-sorozat helyszíne a Parlament Café (Budapest, V. kerület, Kossuth tér 9/a.), időpontja minden hónap első szerdája, 17:00 óra. A programokról érdeklődjön a szerkesztoseg@daganatok.hu címen, illetve a Rákbetegek Országos Szövetségének központi telefonszámán (06 1 225 7768).

 

Előadó: Dr. Liszkay Gabriella

az Országos Onkológiai Intézet adjunktusa

Bőrdaganatok diagnosztikájával és komplex onkológiai terápiájával foglalkozik, lézeres és műtéti beavatkozásokat, kemo-immunterápiát folytat. Részt vesz az onkológus- és bőrgyógyász szakorvosképzésben. Az orvostudományi egyetem elvégzése után 8 éven át bőrgyógyászati gyakorlatot folytatott, 1984-ben szakvizsgázott bőrgyógyászatból. 1988. óta dolgozik az Országos Onkológiai Intézetben, 1994-ben szerzett klinikai onkológiai szakvizsgát. Tudományos munkái a melanoma malignum témaköréhez kapcsolódnak. 2006-ban PhD fokozatot szerzett a melanoma malignum sentinel nyirokcsomó-biopsziájának kutatómunkájával. Számos közlemény és könyvfejezet szerzője.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.