D-vitamin és koronavírus: mik az összefüggések?

Daganatok.hu 2020. október 14.
Megosztás:

Feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a COVID-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet - írtuk idén májusban a Semmelweis Egyetem közleménye alapján. Azóta több kutatási eredmény is napvilágot látott, az eredmények azonban még mindig nem teljesen egyértelműek.

A legújabb kutatásról a Házipatika cikke számolt be a napokban: eszerint a megfelelő D-vitamin-szint a szervezetben csökkentette a betegség okozta tünetek súlyosságát és a halálozási arány is alacsonyabb ebben az esetben.

Az eredmény úgy jött ki, hogy a kutatók kórházában kezelt koronavírusos betegek egészségi állapotát és D-vitamin-szintjét vetették össze egymással. Összesen 235 betegtől gyűjtöttek vérmintát, majd a betegség lefolyását is feljegyezték náluk. A megfigyelés szerint azok a 40 évesnél idősebb betegek, akiknél megfelelő D-vitamin-szintet mértek, 51,5 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a fertőzésben, mint azok a betegek, akiknek a szervezetében hiány volt ebből az anyagból.

A Boston Egyetem fenti kutatását vezető Michael F. Holick a közelmúltban egy olyan tanulmányt is publikált, amely szerint az elegendő mennyiségű D-vitamin 54 százalékkal csökkentheti a koronavírus-fertőzés kockázatát - említi a Házipatika.

Vannak-e a kórházi adatok elemzésénél alaposabb bizonyítékok is?

A Qubit cikke hívja rá fel a figyelmet, hogy a fentebb is említett, valamint a további hasonló kutatások nem kontrollált klinikai vizsgálatokon, hanem kórházi adatok elemzésén alapulnak, így komoly ok-okozati összefüggések megállapítására nem alkalmasak.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet hivatalos álláspontja egyelőre az, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a D-vitamin bármilyen hatással lenne a COVID-19 lefolyására. Megjegyzik azonban azt is, hogy ezt nem is cáfolja semmi. A D-vitamin ugyanis valóban fontos az immunrendszer (valamint az izom- és csontvázrendszer egészsége) szempontjából, így valóban lehet szerepe a vírusokkal és akár a koronavírussal szembeni védekezésben is.

A Qubit cikke egy másik tanulmányt is említ, amely szerint aki alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezik, az nagyobb eséllyel fertőződik meg a koronavírussal. Az ok-okozati összefüggés itt például azért nem egyértelmű, mert a COVID-19 betegség és a D-vitamin-hiány sok közös kockázati tényezővel rendelkezik: ilyen például az időskor, az alapbetegségek vagy a magas testtömegindex, amelyek mindkettő kialakulásához hozzájárulhatnak, így azok nem feltétlenül egymásból következnek.

Érdemes-e akkor szednünk a vitamint?

Dr. Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója a legutóbb így nyilatkozott: "A meghűlés, influenza és más enyhébb, a koronavírusok által is okozott felső légúti betegség télen gyakrabban fordul elő, ebben szerepe lehet az alacsonyabb D-vitamin szintnek is. Vagyis úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol. Ebből következve feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a COVID-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet, ezt konkrét kutatás azonban még nem támasztja alá."

"Ha a nyári időszakban napi negyed, vagy fél órát eltöltünk a napon, a téli hónapokban pedig a háziorvos által felírt napi 1000-2000 egységnyi D-vitamint szedünk, akkor a D-vitamin -szintünk egész évben a megfelelő tartományban marad" - írja a Semmelweis Egyetem Masszi Tamást is megszólaltató közleménye.

Ennyit tehát valóban érdemes szedni, az ajánlott napi bevitel többszörösét azonban semmiképp ne szedjük be, ez ugyanis szélsőséges esetben kalcium-túlterhelést és veseproblémákat is okozhat.

További részletek a D-vitamin-szint és a koronavírus összefüggéseivel kapcsolatos kutatásokról: A D-vitamin fontos, de nem csodaszer a koronavírus ellen

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.