Daganatos megbetegedések: miért olyan fontos a rendszeres táplálkozás és testmozgás?

Daganatok.hu 2018. november 16.
Megosztás:

Hallott már olyan "rémtörténetekről", hogy egy nappal az operáció után a kórházi nővérek szeliden, ámde ellentmondást nem tűrve kiparancsolják a beteget az ágyból és elküldik sétálni? És a beteg méltatlankodva kimegy a folyosóra, majd utána a mozgás hatására döbbenten tapasztalja, hogy tényleg sokkal, de sokkal jobban érzi magát. Ezeknek a történeteknek az a tanulsága, hogy ha nem hagyjuk el magunkat, akkor a testünk is sokkal könnyebben összeszedi magát. Mozognunk kell ahhoz, hogy jobban legyünk. Godó Krisztina gyógytornász osztja meg velünk a tapasztalatait.

De miért olyan nagyon fontos a mozgás?

A mozgás segíti az elfogyasztott fehérje beépülését az izomzatba. Mintahogy az étkezéseknél minden egyes falat, a testmozgásnál minden egyes mozdulat számít.

De mit tegyünk akkor, ha a kezeléseket annyira rosszul viseljük, hogy még egy lépést sem bírunk megtenni?

A kezeléseknek lehet olyan időszaka, amikor nagyon rosszul érezzük magunkat. A legnagyobb teher ilyenkor, hogy el sem bírjuk képzelni, hogy az émelygés egyszer majd elmúlik. Emlékeztessük magunkat arra, hogy ez csak egy átmeneti állapot, a rossz közérzetünk a kezelések közvetlen hatása.

Mi számít mozgásnak?

Minden mozdulat, amit megteszünk, annak számít. Kezdetben nem kell kimerítő, hosszú edzésekre gondolnunk, ha nincs erőnk hozzá. Az apró mozdulatok is javítják az erőnlétünket. Egy példa: ha ágyban fekve, tudatosan és testrészről-testrészre haladva többször megfeszítjük majd utána ellazítjuk az izmainkat, akkor már fokoztuk is a vérkeringést és segítettük az izomerő megtartását.

Ha már végre fel tudunk kelni és lakáson belül tudunk közlekedni, akkor tucatnyi apróságot elintézhetünk az otthonunkban vagy a házunk körül. Mindezekkel nemcsak praktikusan segítünk a családtagjainknak, hanem meg is nyugtatja őket, ha azt látják, hogy aktívak vagyunk és nem hagytuk el magunkat. Különféle ötletekkel indulhatunk neki a napnak! Például elhatározhatjuk, hogy megöntözzük a virágainkat, hogy megsétáltatjuk a kutyánkat, lemegyünk a postánkért, vagy elébe megyünk egy családtagunknak a buszmegállóba. Ne felejtsük, minden lépés számít, és a cél az izmaink és az erőnlétünk megtartása és növelése.

Mi történik a daganatos megbetegedések alatt az izmainkkal?

Nemcsak a kezelések után fogyhatunk, hanem a fogyás a daganatos megbetegedéssel együtt járó jelenség. Még a kifejezetten aktív és sportos életet élő betegek is gyakran arról számolnak be, hogy a betegség alatt fogyni kezdtek és gyengült az izomzatuk. Mindaz az izomtömeg, amelyet hónapok kemény munkájával felküzdöttek magukra, hetek, sőt néha napok alatt eltűntek a testükről.

Ennek az az oka, hogy a daganatos betegségek jelentős része rengeteg energiát von el a szervezettől. Ezért annyira fontos a megfelelően összeállított étrend - akár dietetikus segítségével - és a kellő mozgás együttes alkalmazása.

Igyekezzünk kordában tartani a fogyást. Fontos, hogy testsúlyunkat rendszeresen mérjük és heti vagy legalább havi rendszerességgel jegyezzük fel, amit aztán az orvosunknak is megmutathatunk. Amennyiben fogyást észlelünk, azt mindenképp jeleznünk kell kezelőorvosunknak. Ha az onkológusunk indokoltnak látja, táplálásterápiát rendelhet el.

Hogyan lehet ezt a folyamatot ellensúlyozni megfelelő táplálkozással és a rendszeres testmozgással?

Azért fontos, hogy a rendszeres testmozgást felvegyük a napirendünkbe, mert a mozgás és az elfogyasztott fehérje együttesen növeli testünk izomtömegét. A mozgástól javul a fizikai állapotunk.

De miért olyan nehéz elkezdeni mozogni?

Különbözően reagálunk egy komolyabb betegség okozta stresszre. Van, akinek arra kell rávennie magát, hogy végre kikászálódjon az ágyból és tegyen valamit, amitől hasznosnak érezheti magát. Más meg attól szenved, hogy “amint erőre kap", azonnal belevág egy nagyobb projektbe és észrevétlenül teljesen lemeríti magát. Mindkét végletre oda kell figyelnünk, bánjunk csínján az erőforrásainkkal, ugyanakkor ne feledjük, hogy a megfelelő táplálkozás jótékony hatását rendszeres mozgással tudjuk igazán fokozni.

Mire vigyázzunk a napirendünk kialakítása közben?

Ne hagyjuk el magunkat, de ne is hajszoljuk bele a testünket olyan feladatokba, amelyek aztán lenullázzák az erőnlétünket. Ennek az egyensúlynak a megteremtése nem könnyű emberi feladat, és sok türelmet és bölcsességet kíván tőlünk. Nem gyengeség, ha figyelünk a tartalékainkra. Be kell látnunk, hogy nem vagyunk mindenhatóak és vannak fizikai határaink. Fontos feladatunk ebben az időszakban, hogy a rendszeres táplálkozást és mozgást beépítsük a napirendünkbe. Ha az orvos táplálásterápiát rendelt el számunkra, akkor a tápszerfogyasztást a testmozgással ötvözve javíthatunk az erőnlétünkön.

Hogyan kezdjünk neki a komolyabb mozgásnak?

A kulcsszó a fokozatosság. Akár aktív életet éltünk előtte, akár nem, figyeljünk arra, hogy fokozatossan növeljük a terhelést.

Kezdhetjük rendszeres és rövidebb sétákkal, amelyeknek a tempóját és időtartalmát fokozatosan növelhetjük. Az, hogy végül milyen mozgásformát választunk, azt az erőnlétünk és a sport iránti igényünk határozza meg. Komolyabb sporttevékenység esetén mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal. Tűzzük ki célul magunk elé, hogy amennyire csak lehet, fittek maradunk és növeljük az izmaink tömegét.

Összefoglalásul: Azért fontos, hogy a rendszeres testmozgást felvegyük a napirendünkbe, mert a mozgás és az elfogyasztott fehérje együttesen növeli testünk izomtömegét. Mintahogy az étkezéseknél minden egyes falat, a testmozgásnál is minden egyes mozdulat számít. Ha mégis fogyunk, vagy nem jó az erőnlétünk, akkor kérjük a kezelőorvosunk segítségét: mindkét problémára van jó megoldás.  

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.