A méhnyakrák jelenlététének megállapítása (diagnózis)

Megosztás:

A méhnyakrák kimutatására a kolposzkópia és a biopszia is alkalmas, de csak az utóbbi jelent valóban biztos módszert. Ha a szövetmintavétel során igazolódik a méhnyakrák, újabb vizsgálatokat végeznek az esetleges áttétek jelenlétének megállapítására.

Amennyiben a citológiai vizsgálat eredménye rák jelenlétét sugallja, a következő diagnosztikai módszereket alkalmazhatják.

Kolposzkópia

Az orvos egy mikroszkóphoz hasonló műszer, az ún. kolposzkóp segítségével megvizsgálja a méhszájat és környékét. Az orvos egy jódoldatot is alkalmazhat, amelynek hatására az egészséges hámsejtek barnásra, a kóros hám pedig fehérre vagy sárgásra színeződnek (Schiller-teszt).

Biopszia

Az orvos szövetmintát vesz a méhnyak területéről, hogy részletesen vizsgálhassák mikroszkóp alatt. A biopszia az egyetlen biztos módszere a rák megállapításának. Ha az eredmény méhnyakrákot igazol, egyéb vizsgálatokat végeznek, hogy megállapítsák, átterjedt-e a betegség más szervekre is (hólyag- és végbéltükrözés, mellkasi röntgenvizsgálat).

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.